image

Rasca čierna, latinsky nigella sativa, sa na Slovensku zvykne nazývať aj Černuška siata, Černucha siata, či Čierny sezam.

Prvé zmienky o využívaní tejto zázračnej plodiny pochádzajú spred viac ako 3000 rokov. Predtým, ako sa pozrieme na účinky čiernej rasce, mali by sme sa najprv pozrieť na jej zložky, ktoré sú pôvodcom všetkých tých pozitívnych vplyvov. Každé jedno semienko čiernej rasce obsahuje vitamín B, vápnik, fosfor, zinok, železo, viacero nasýtených a nenasýtených mastných kyselín, kyselinu linolovú, arachidonovú, listovú, myristovú, ale aj látku zvanú thymoquinone, či beta-sitosterol. Samozrejme obsahuje, mnohé ďalšie zložky ako saponíny, silicu, horčiny a triesloviny. Hovorí sa, že semená čiernej rasce môžu vyliečiť čokoľvek okrem smrti. Vo vedeckých testoch, ktoré dal urobiť chemik a bioterapeut Vladimír Ďurina, uspela účinná látka z tejto rastliny na rovnakej úrovni ako jedno z nemenovaných antibiotík. Baktérie likvidovala rovnako dobre ako antibiotikum. Černuška je rastlina overená nielen liečiteľsky, ale aj vedecky.

 

Faraóni ju požívali pri bakteriálnych a vírusových infekciách, plesniach a rozličných parazitoch, kŕčoch, psychických problémoch a ako ochranu pred mnohými toxickými látkami. Podľa arabských bylinkárov vypudzuje z tela množstvo parazitov a svojím širokým spektrom použitia môže pokojne dostať názov všehojivá. Účinné fytolátky sa skúmajú pre ich možné účinky na ochranu buniek, obličiek, pečene, centrálnej nervovej sústavy, žalúdka, srdca, mozgu, miechy pred pôsobením rôznych chemických látok. Výskumy dokázali antiepileptické, rádioprotektívne, antimutagénne, protizápalové, analgetické, antialergické, antihistaminické, imunostimulačné, bronchodilatačné, antiastmatické, antidiabetické, antioxidačné, spazmolytické a protikŕčové účinky. S úspechom sa vo fytoterapii používa pri diabete, diabetickej neuropatii, nadúvaní, bolestivej menštruácii. Účinné fytolátky prispievajú k zníženiu hladiny LDL cholesterolu, povzbudzujú laktáciu, zlepšujú vykašliavanie pri zápaloch priedušiek a horných dýchacích ciest. Účinné fytolátky v tele pôsobia proti negatívnemu vplyvu kadmia a olova.

 

Jednotlivé zložky dokopy vytvárajú účinné komplexy, ktoré si poradia s problémami ľudského tela, doslova od hlavy až po päty. Výťažky z rasce čiernej napríklad pomáhajú proti plynatosti, poskytujú citeľnú úľavu pri pálení záhy, podporujú činnosť žalúdka a zmierňujú hnačky. Vedci sa zhodujú, že podávanie výťažkov z čiernej rasce je vhodné aj v prípade malých detí, ktoré trpia na koliku. Tá je totiž najčastejšie spôsobená plynatosťou, ktorú dokáže čierna rasca účinne eliminovať.

 

Svoje významné účinky čierna rasca nedáva znať len pri vnútornom, ale aj vonkajšom použití. Olej z čiernej rasce je vyhľadávaný najmä na liečbu kožných ochorení. Pomáha pri liečbe rôznych kožných zápalov, vredov, či vyrážok. Pokožku vyživuje, dodáva jej pôvodný lesk a pružnosť. Možno viete, že za tvorbu vrások a starnutie kože sú zodpovedné voľné radikály, ktoré čierna rasca svojimi účinnými antioxidantmi neutralizuje, čím napomáha k obnoveniu mladej a vitálnej kože.

 

Už poznáte mnohé pozitíva užívania tejto rasce, no teraz sa možno pýtate, kde rascu vlastne zohnať a ako ju užívať. Semienka rasce čiernej môžete užívať rozličnými spôsobmi. Na vnútorné použitie 2× denne 1 polievková lyžica priamo do úst a zapiť 3 dcl vody. Vhodné aj ako prídavok do rôznych jedál. Najefektívnejšie je užívanie oleja, je vysoko účinnou alternatívou k liečbe so širokospektrálnym antiparazitikom – ivermektínom, ktorý sa používa v humánnej a veterinárnej medicíne.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.