Shiitake - Húževnatec jedlý

image

Shiitake huby, pôvodom z východnej Ázie, sa pestujú po celom svete pre jeho údajné zdravotné výhody.
Čerstvé a sušené formy húb sú bežne používané vo východnej ázijskej kuchyni. Je tiež cenený ako protinádorové činidlo.

Odkazy: Odkaz 1

Lentinan, polysacharid extrahovaný z Shiitake, môže pomôcť predĺžiť prežívanie pacientov s niektorými nádormi pri použití chemoterapie. Lentinan je veľmi populárny liek v Japonsku a Číne kde je súčasťou liečby niektorých nádorov a kde je užívanie hradené zo zdravotného poistenia. Lentinan sa nachádza iba v shiitake hubách.

Liečivé vlastnosti shiitake húb sú pripisované polysacharidom (molekula cukru) s názvom lentinan, s ktorým boli urobené rozsiahle výskumy. Lentinan je polysacharid nazývaný 1,3 beta glukán. V laboratórnych testoch, lentinan nezabíja rakovinové bunky priamo, ale zvyšuje množstvo aspektov imunitného systému, ktoré môžu prispieť k spomaleniu rastu nádoru. Lentinan tiež zabíja vírusy a mikróby priamo v laboratórnych štúdiách. Väčšina štúdií zahŕňajúcich lentinan zahŕňa intravenóznu alebo intramuskulárnu injekciu.

Pôsobí priaznivo pri

  • Pomáha pri prevencii a liečbe rakoviny (Lentinan, polysacharid extrahovaný z Shiitake, môže pomôcť pacientom s niektorými nádormi pri použití chemoterapie či rádioterapie)
  • Pomáha pri liečbe infekcií
  • Pomáha pri detoxikácii, čistení organizmu, zbavovaní sa ťažkých kovov, nadbytočných solí, a pod.
  • Pomáha pri bolestivosti a zápaloch kĺbov
  • Antiseptické účinky
  • Pomáha pri znižovaní hladiny cholesterolu, regulácii krvného tlaku
  • Podporuje imunitu

 

Shii take „huba z dubu“ (Shii=dub; take=houba) je v krajinách Orientu vysoko cenená huba pre vynikajúcu chuť a skvelé liečivé účinky. Shiitake je makrobiotická špecialita a zároveň liek – podľa Japoncov je táto huba „elixírom života“. Konzumácia shiitake má :

  • protirakovinové účinky,
  • zvyšuje imunitu organizmu,
  • znižuje hladinu cholesterolu v krvi,
  • chráni pečeň a organizmus pred voľnými radikálmi
  • posilňuje kardiovaskulárny systém.

 

Z dietetického hľadiska sa jedná o veľmi hodnotnú potravinu vzhľadom na nízku kalorickú hodnotu, obsah kvalitných polysacharidov a ďalších cenných stopových prvkov. Obsahuje vo veľkom množstve proteíny (18%), vitamíny (B1, B2, B3 a B12, D2) a minerály: draslík, vápnik, horčík a fosfor. Ďalej obsahuje tiež všetkých osem esenciálnych aminokyselín v ideálnom pomere.

Bolo preukázané, že pravidelná konzumácia shiitake pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi, vysoký krvný tlak a posilňuje celkovú obranyschopnosť organizmu proti vírusovým ochoreniam. Niektoré zahraničné štúdie tiež uvádzajú, že pravidelná konzumácia shiitake pôsobí proti vzniku nádorových ochorení (obsahuje účinnú látku LENTINAN – glukán, ktorý má imunostimulačné, antiinfekčné, protinádorové a rádioprotektívne účinky). Shiitake je prospešná pri zlelpšovaní zdravia všetkých civilizačných chorôb. Rovnako ako morské riasy na seba dokáže viazať ťažké kovy ako je ortuť, olovo alebo stroncium. Na základe štúdií uskutočnených v 70- tych rokoch v Japonsku sa v mnohých krajinách stali výťažky z týchto húb súčasťou kúry znižujúcej toxické účinky chemoterapie.

Shiitake má všestranné použitie v orientálnej i európskej kuchyni najmä pri redukčných, makrobiotických a vegetariánskych diétach. Má veľmi nízku energetickú hodnotu, no jej výživová hodnota je vysoká.. Takže nasýti, ale nemusíme mať strach z priberania na váhe. Tradične sa huby shiitake najviac konzumujú v japonskej kuchyni. Môžu sa použiť na prípravu polievok, omáčok, do ryže, na dochutenie mäsových pokrmov (je výborným doplnok ku kuraciemu a králičiemu mäsu), alebo zeleninových jedál. Treba mať však na pamäti, že čím dlhšie sa tepelne upravujú, tým menej hodnotných látok sa v nich zachová. Pred použitím je potrebné huby namočiť na pár hodín.

V koncentrovanej podobe ako extrakt (prášok, tabletky, kvapky) sa shiitake používa na liečbu rakoviny, AIDS a cukrovky.

Shiitake má významný účinok na podporu imunity. Jednou z látok, ktorú shiitake obsahuje, je lentinan. Jedná sa o glukán, ktorý bol v Japonsku zavedený ako štandardná súčasť liečby niektorých onkologických ochorení. Má imunostimulačný, antiinfekčný (eliminuje vírové, bakteriálne, plesňové a parazitálne infekčné onemocnenia), protinádorové a radioprotektivne účinky. Úspešne sa osvedčila pri liečbe a prevencií akné. Okrem aktivačného účinku na organizmus pôsobí ako lapač voľných radikálov a antioxidačná látka. Voľné radikály vznikajú z nesprávneho stravovania alebo nadmernej konzumácie potravín s konzervačnými látkami. Preto sú glukány vhodné na korekciu tvorby voľných radikálov pochádzajúcich z potravín. Pôsobí na zníženie hladiny prebytočných látok z výživy (cholesterol) a prebytočných hormónov (pri fyzickej a psychickej záťaže), potláča riziko zvýšeného krvného tlaku, posilňuje celkovú obranyschopnosť organizmu proti vírovým ochoreniam. Shiitake má protipliesňový, protinádorový, stimuluje imunitný systém, zlepšuje činnosť pečene. Koncentrované extrakty z mycélia huby Shiitake sa v Japonsku nazývajú napr. Lentinan, alebo LEM. Sú to protinádorové preparáty, lieči sa nimi tuberkulóza, únavový syndróm, bronchitída, hepatitída, pôsobia proti HIV vírusu. Japonskí vedci zistili, že konzumácia prípravkov z huby Shiitake zvyšuje aktivitu imunitného systému, zvyšuje aktivitu makrofágov, NK-buniek, T a B lymfocytov, zvyšuje hladinu interferonu.

Shiitake je vzácna pre jej liečivé účinky zamerané najmä na choroby horných dýchacích ciest, zlý krvný obeh a ťažkosti s pečeňou. Liečivá huba Shiitake má prirodzené antibakteriálne účinky a pomáha pri liečbe vredov a žalúdočných problémov. V Japonsku, Kórei a Číne je už viac ako 1000 rokov známa ako liek a doplnok potravy. Pri liečbe osôb postihnutých výbuchom atómovej bomby v Hirošime a Nagasaki bolo vyskúšané množstvo podporných látok, ale ako najúčinnejšie sa prejavili účinky plodníc huby Shiitake. Huby Shiitake pôsobia ako špongia, ktorá vysáva jedovaté látky z tela a preto účinne absorbovala rádioaktívne žiarenie. Štúdie zistili protinádorové účinky, znižovanie hladiny cholesterolu a vysokého krvného tlaku, pri bolestivosti a zápaloch kĺbov.

 

Shiitake odporúčame pri:

  • aktivácii samo uzdravných procesov,
  • vykonávaní rekreačného a vrcholového športu,
  • vysokej stresovej záťaži a vyčerpanosti,
  • vysokých nárokoch na koncentráciu a energiu,
  • po operačných zákrokov na zotavenie (nie po transplantácii orgánov),
  • bezlepkovej diéte, obezite a cukrovke,
  • dopĺňaní širokého spektra prírodných látok,
  • Silná podpora imunitného systému
  • Urýchľuje hojenie organizmu
  • Ochraňuje bunky pred voľnými radikálmi
  • Prevencia proti rakovine
  • Zamedzuje rastu rakovinových buniek
  • Prečisťuje celý organizmus
  • Odstraňuje z tela ťažké kovy, žiarenie a odpad. látky
  • Zabezpečuje zdravé dýchacie cesty
  • Eliminuje prejavy alergii
  • Prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam
  • Znižuje vysoký cholesterol z krvi
  • Znižuje vysoký krvný tlak
  • Antiseptické účinky
  • Podporuje funkciu obličiek a pečeni
  • Odstraňuje nadbytočné soli z tela
  • Upokojuje nervový systém
  • Odstraňuje stres z tela

 

Huba shiitake je liečivá huba, ktorá najčastejšie rastie na pňoch stromov. Táto huba je pôvodom z Ázie, no teraz sa pestuje už po celom svete. Jej liečivé účinky sa uplatňujú v liečiteľstve ale aj v kuchyni. Vitamín, minerály a vysoký obsah látky glukán zaručuje skutočnú silu tejto liečivej huby. Glukán je látka, ktorá cielene ničí rakovinové, nádorové bunky, silne stimuluje imunitný systém a eliminuje rôzne druhy žiarení a škodlivé látky z ovzdušia.

 

Nutričná hodnota – huba shiitake čerstvá (100g)

  • 1176 KJ, 280 Kcal, Bielkoviny 11,8 g, Sacharidy 71 g, Vláknina 12 g, Tuk 0,97 g, Voda 4 g

Huba shiitake čerstvá obsahuje minerály – 100 g

  • Draslík 1497 mg
  • Fosfor 304 mg, Horčík 158 mg, Omega 6 kyseliny 144 mg
  • Sodík 16 mg, Omega 3 kyseliny 14,7 mg, Vápnik 14 mg
  • Zinok 9,2 mg, Meď 6,5 mg, Železo 1,89 mg, Mangán 1,6 mg
  • Selén 44 ug

Huba shiitake čerstvá obsahuje vitamíny – 100 g

  • Cholín 210 mg, 
  • Kyselina pantoténová 23 mg, Vitamín B3 16,79 mg,
  • Vitamín C 4,3 mg, Vitamín B2 1,48 mg, Vitamín B6 1,15 mg
  • Vitamín B1 0,6 mg, Kyselina listová 170 µg
0