image

Náš organizmus je dokonalý v tom, že nám ukazuje všetky vnútorné nezrovnalosti na povrchu našej pokožky.
Niektoré prítomné ukazovatele sa nachádzajú na tvári a krku.
Môžeme ich pozorovať a tak sa dozvedieť v akom stave sa nachádza náš vnútorný svet.
K zachovaniu zdravia nám pomôžu vlastné vedomosti o samom sebe.

1. Konečník. Na tvári je zobrazená jeho projekčná oblasť na povrchu pokožky v ľavej hornej časti čela. Funkčná porucha sa môže prejaviť pigmentáciou kože, akné, začervenaním a rastom znamienok.

2. Esovitý tračník hrubého črevaJeho zobrazenie je umiestnené na povrchu kože v ľavej hornej bočnej oblasti čela. Funkčná porucha sa môže prejaviť pigmentáciou kože, akné, začervenaním a znamienkami.

3. Pečeň. Reprezentácia sa nachádza medzi obočím, v priestore medzi základňou mosta nosa a líniou spájajúcou obočie. Patológia pečene je sprevádzaná podráždením pokožky, akné, pigmentáciou, znamienkami.

4. Tenké črevo. Jeho projekcia sa nachádza v strednej časti čela, s črevnou patológiou, prejavuje sa kožnými poruchami (pigmenty, akné, začervenanie).

5. Klesajúca časť hrubého čreva. Jeho zobrazenie je umiestnené na ľavom bočnom povrchu pokožky čela. Na koži sa objavujú funkčné poruchy (pigmentácia, suchosť tejto oblasti, zvýšená pórovitosť, pupienky).

 

6. Ľavá nadoblička. Projekcia je umiestnená v mediálnej oblasti nad obrvami ľavej polovice tváre. Pri funkčnej poruche nadobličiek sa objaví bolestivosť nadočnicových kostí v tejto oblasti, koža reaguje podráždením.

7. Oblasť panvy ľavej obličky. Premieta sa na kožu vnútorného povrchu kútika ľavého oka a slzného kanálika. Patologický proces v oblasti obličkovej panvičky je niekedy vyjadrený reakciou kože v tejto oblasti (stmavnutie, pigmentácia, začervenanie, zväčšenie pórov, rast papilómov a tukových hrčiek). Niekedy problém prispieva k zablokovaniu slzného kanálika, zápalovému procesu v ňom a hojnému slzeniu.

8. Horný pól ľavej obličky. Premieta sa na obočie a kožu horného viečka. Porušenie sa prejavuje cievnym vzorom (opuch), akné, začervenaním, pórovitosťou na koži.

9. Ľavý lalok pečene. Je premietaný na albumínovú membránu oka. Porucha pečene sa prejavuje červeným cievnym obrazcom na albumínovej membráne oka.

10. Telo žlčníka, slezina. Projekcia je umiestnená na koži a na bočnej strane spánkovej kosti ľavej strany tváre. S patológiou močového mechúra sa na koži objaví začervenanie, akné, starecké škvrny, zvyšuje sa jeho pórovitosť a žilový vzor. Bočná strana spánkovej kosti reaguje tak, že pri poklepaní sa stáva bolestivým.

 

11. Ľavá strana priečneho hrubého čreva. Vyobrazenie sa nachádza v spodnej mediálnej časti rohu ľavého oka. Jeho dysfunkcia sa prejavuje opuchom pokožky od vnútorného kútika oka pod dolným viečkom po vonkajšiu stranu tváre, niekedy začervenaním, alebo pigmentáciou.

12. Pankreas. Jeho zobrazenie je umiestnené na spodnej časti mosta nosa, na hranici spojenia so špičkou nosa. Patológia sa prejavuje podráždením pokožky, pigmentáciou a niekedy aj žilovým cievnym obrazcom.

13. Žlčové cesty pečene a žlčníka. Projekcia je umiestnená v spodnej časti spánkovej kosti ľavej polovice tváre. S ich patológiou sa na koži pozoruje začervenanie, pigmentácia, akné a cievny vzor, ​​s predĺženou patológiou - pórovitosťou. Periosteum dočasnej oblasti sa stáva bolestivým. Patológia je často sprevádzaná bolesťou hlavy dočasnej lokalizácie. Okrem toho je možné poznamenať, že niekedy s upchatím žlčovodov je zaznamenaná žltosť pokožky tejto oblasti tváre.

14. Ľavá oblička. Projekcia je reprezentovaná ľavým ušným boltcom (koža a chrupavková báza). Zvukový kanál je projekciou močovodu, vnútorné ucho je projekciou močového mechúra. V patologických stavoch obličiek sa sluch znižuje, dochádza k zápalu vnútorného ucha a objavujú sa vestibulárne poruchy. V niektorých prípadoch je pozorované tvrdnutie chrupavkovej bázy. Niekedy zmäkne, badať zvýšený sérový výtok zo zvukovodu.

15. Srdcová patológia. Projekcia je zobrazená v ľavej hornej časti ľavej tváre na hranici s očnou jamkou. Patológie sú vyjadrené opuchom kože, začervenaním, pigmentáciou, vaskulárnym vzorom v infraorbitálnej – podočnicovej oblasti.

 

16. Močovod - ureter ľavej obličky. Je premietaný na kožu tváre čiarou vedenou od kútika oka pozdĺž tváre k spodnej časti brady. Keď je podráždený pieskom, malými kamienkami alebo so zápalom v ňom, na koži sa objaví čiarový vzor, alebo časť línie bielej alebo červenej farby (podľa toho, ktorá časť autonómneho nervového systému prevláda - sympatická alebo parasympatická).

17. Ľavý lalok pečene. Jeho zastúpenie sa nachádza na tvári na ľavej strane, v oblasti svalov čeľustného kĺbu. Prejavuje sa nedobrovoľným zvýšeným tonusom svalovej skupiny, rozvojom artrózy kĺbu. Občas sa porucha prejaví na koži vo forme pigmentu, alebo podráždenia.

18. Ľavá mliečna žľaza. Projekcia je umiestnená na koži ľavého líca v priesečníku zvislej čiary prebiehajúcej z vonkajšej strany očného kútika a vodorovnej čiary prechádzajúcej horným pólom krídel nosa. Priemer projekcie mliečnej žľazy na tvári bude približne rovnaký, ako vzdialenosť od rohu oka k jeho dúhovke. Patológia sa prejavuje pigmentáciou, začervenaním, zvýšenou pórovitosťou, opuchom pokožky.

19. Ľavé pľúca. Premieta sa na kožu ľavej tváre a pokrýva lícnu kosť. Patológia sa môže prejaviť začervenaním, angiopatickým obrazcom, pórovitosťou, pigmentáciou, akné, suchosťou, nerovnosťami, alebo drsnosťou povrchu pokožky.

20. Srdcové poruchy (častejšie - narušenie rytmu). Sú premietané na kožu špičky nosa vo forme začervenania, angiopatie, akné.

 

21. Priedušky ľavých pľúc. Je premietaný na kožu krídla ľavej strany nosa. Porušenia sú vyjadrené vaskulárnym vzorom, začervenaním, akné, pigmentáciou.

22. Membrána, rebrový oblúk. Sú premietané na kožu pozdĺž nosovoperového záhybu. Porušenia sa prejavujú začervenaním záhybu, suchou pokožkou v ňom.

23. Menšie zakrivenie žalúdka. Je premietaný na kožu a sliznicu hornej pery. Patológia sa prejavuje priečnymi prasklinami na perách, herpetickými erupciami, odlupovaním kože, stratou farby pery, výskytom vrások pery.

24. Kopula dvanástnika, pylorický žalúdok. Projekčná oblasť je na koži mimo kútika úst. Porušenia sa prejavujú pigmentáciou, začervenaním kože, záchvatmi a prasklinami v kútikoch úst s degeneratívnymi procesmi - rastom znamienok.

25. Nadoblička ľavej obličky. Je premietaná na kožu a do svalov povrchovej časti v ľavej bočnej osovej línii, ako aj vľavo a vpravo od nej, pozdĺž svalovej bočnej plochy. Patológia sa prejavuje bolesťou svalov pri poklepaní, na koži sa prejavuje ako podráždenie, pigmentácia, papilomatóza.

 

26. Ľavý trieslový záhyb a oblasť pupkového väzu. Projekcia je na ľavom vonkajšom povrchu pokožky brady. Porušenia sa prejavujú sčervenaním pokožky, akné, stareckými škvrnami.

27. Ľavý vaječník u žien, ľavý semenník u mužov. Vyobrazenie sa nachádza na koži brady na ľavej strane, v blízkosti záhybu ľavej brady. Patológia sa prejavuje začervenaním kože, akné, suchosťou a odlupovaním kože, rastom pigmentových škvŕn počas degeneratívnych procesov.

28. Ľavá mliečna žľaza. Premieta na bradu na ľavej strane pod dolnou perou. Patológia sa prejavuje zvýšenou citlivosťou na bolesť, začervenaním, pigmentáciou alebo pupienkami na koži, rastúcimi znamienkami.

29. Kosť ohanbiaZastúpenie na tvári je na brade, v jamke pod ňou. Patológia sa prejavuje bolestivosťou pod kosťou brady počas dotyku.

30. Ľavá oblička. Je premietaná na kožu a svaly bočného povrchu krku (pozdĺž ľavej bočnej osovej čiary), ako aj doľava a doprava od neho pozdĺž svalového povrchu. Patológia sa prejavuje bolesťou svalov pri dotyku. Na koži sa objaví pigmentácia, začervenanie, rastú papilómy.

 

31. Väčšie zakrivenie žalúdka. Projekciou je sternocleidomastoidný sval – kývač, na ľavej strane hlavy. Porucha sa prejavuje zvýšeným tonusom a bolesťou pri palpácii. Miesto pripojenia svalu k lebke sa premieta na hornú časť žalúdka a vstupuje do nej pažerák. Miestom pripojenia ku kľúčnej kosti je projekcia zúženého konca žalúdka.

32. Ľavý nadsemenník s vaječníkom, ľavý lalok prostaty so semenníkom. Je premietaný do hornej tretiny krčnej tepny vľavo. Prejavuje sa opuchom a bolestivosťou, nárastom lymfatických uzlín v tejto oblasti.

33. Močový mechúr. Je premietaný na kožu od brady po hrtanovú príchlopku krku. Dysfunkcia sa prejavuje sčervenaním, pigmentáciou, rastom znamienok, alebo pupienkov na koži.

34. Obličková panvička ľavej obličky. Projekcia je umiestnená na ľavej strane krku, na svaloch bočného povrchu smerom k spodnej časti krku (pozdĺž bočnej osovej línie). Prejavuje sa bolestivým dotýkaním s vyžarovaním do rôznych častí tela a hlavy, na koži - papilómy (infekcia panvy), suchosť, drsnosť.

35. Pankreas. Vyobrazenie sa nachádza v spodnej časti krku na ľavej strane, medzi kľúčnou kosťou a sternocleidomastoidným-kývavým svalom. Prejavuje sa bolesťou svalov pri palpačnom vyšetrení, s vyžarovaním do ramena, paže, lopatky, ruky, prstov, oblasti pŕs, niekedy aj do oblasti pankreasu.

 

36. Ľavý lalok štítnej žľazy. Je premietaný do spodnej časti krku pozdĺž pažeráka, do oblasti nad kľúčnou kosťou a oblasti hrdlového zárezu. Prejavuje sa bolestivosťou svalov v týchto oblastiach, opuchom tkaniva, koža sa prejavuje angiopatickým obrazcom (začervenaním), papilómami.

37. Ľavý močovod. Reprezentácia je umiestnená na ľavej strane krku pozdĺž bočnej osovej línie od projekcie panvy ľavej obličky k ramennému kĺbu. V patologických stavoch počas vyšetrenia palpáciou je svalová projekcia bolestivá. Na koži sa porušenie prejavuje vekovými škvrnami, papilómami;

38. a 41. Pylorický žalúdok. Je premietaný do oblasti úponu sternocleidomastoidného-kývavého svalu na kľúčnu kosť. Patológia sa prejavuje bolestivosťou pripútanej oblasti.

39. Maternica, laloky prostaty, perineum. Zastúpenie sa nachádza v centrálnej spodnej časti brady. Porušenie sa prejavuje bolestivosťou okostnice pri palpácii, na koži - začervenanie, pigmentácia, akné, s degeneratívnymi procesmi v orgánoch, je charakterizovaný rastom znamienok.

40. Pravá mliečna žľaza. Premieta sa na bradu na pravej strane pod dolnou perou. Prejavuje sa zvýšenou citlivosťou na bolesť, na koži je vyjadrená začervenaním, akné, pigmentáciou, znamienkami počas degeneratívnych procesov.

 

41. a 38. Pylorický žalúdok. Projekcia je umiestnená vpravo v spodnej časti krku v oblasti úponu sternocleidomastoidného-kývavého úpínajúceho svalu na kľúčnu kosť. Pri funkčných poruchách pri palpácii je projekcia bolestivá.

42. Pravý močovod. Reprezentácia je umiestnená na pravej strane krku pozdĺž bočnej osovej línie, od projekcie panvy ľavej obličky po ramenný kĺb. V patologických stavoch močovodu a pri palpačnom vyšetrení je svalová projekcia bolestivá, na koži sa porušenie prejavuje pigmentovými škvrnami, papilómami.

43. Žlčník. Projekcia je umiestnená na pravej strane základne krku, v oblasti uhla tvoreného sternocleidomastoidným svalom a pravou kľúčnou kosťou. V závislosti od patologického stavu močového mechúra pri stlačení na jeho projekčnú zónu bolesť vyžaruje do pravej časovej oblasti hlavy, pravého ramena, ruky a prstov tejto ruky, lopatky, hrudníka, tváre, zubov, štítnej žľazy, pokožky krku, telo obalu žlčníka.

44. Pravý lalok štítnej žľazy. Je premietaný do dolnej tretiny krku nad kľúčnou kosťou do oblasti na pravej strane pozdĺž pažeráka. Prejavuje sa bolestivosťou svalov v tejto oblasti, opuchom tkaniva. Koža na tomto mieste s patologickými stavmi žľazy sa prejavuje pórovitosťou, začervenaním, papilómami.

45. Panva pravej obličky. Projekcia je umiestnená na pravej strane, na svaloch bočného povrchu spodnej časti krku, pozdĺž bočnej osovej línie. S patológiou obličkovej panvičky nastáva bolesť počas palpácie svalov s vyžarovaním do rôznych častí tela a hlavy. Na koži sa porušenie prejavuje papilómami (infekcia panvy), suchosťou, drsnosťou, materskými znamienkami.

 

46. ​​Gynekológia, pravý nadsemenník s vaječníkom, pravý lalok prostaty so semenníkom. Je premietaný do hornej tretiny krčnej tepny vpravo. Porušenie sa prejavuje opuchom a bolestivosťou tepny, nárastom lymfatických uzlín v tejto oblasti.

47. Menšie zakrivenie žalúdka. Projekciou je sval spájajúci hrudnú kosť s kľúčnou kosťou na ľavej strane krku. Horná časť žalúdka a pažerák vstupujúci do žalúdka sú premietané v mieste úponu svalu na lebku a pylorus žalúdka je premietaný v mieste úponu svalu na kľúčnu kosť. Rozrušený žalúdok sa prejavuje zvýšeným svalovým tonusom a citlivosťou pri palpácii.

48. Pravá oblička. Premieta sa na krk vpravo, na svaly umiestnené na bočnej osovej línii. Patológia v obličkách sa prejavuje bolestivosťou počas palpácie bočného svalového povrchu, niekedy s vyžarovaním do rôznych oblastí hlavy, ramena a horného ramenného pletenca, krku. S hlbokou patológiou počas tlaku prechádza ožarovanie do pravej obličky. Na koži sú poruchy vyjadrené papilomatomatózou, sčervenaním, suchosťou a drsnosťou.

49. Pravý vaječník u žien, pravý semenník u mužov. Vyobrazenie sa nachádza na koži brady na pravej strane, v blízkosti pravého bradového záhybu. Patológia sa prejavuje začervenaním, suchosťou a odlupovaním pokožky, akné, rastom znamienok počas degeneratívnych procesov.

50. Lymfatický systém v oblasti slabín. Na tvári je oblasť slabín (inguinálny záhyb) premietaná záhybom siahajúcim do dolnej čeľuste od kútikov úst ako pokračovanie nasolabiálneho záhybu. S patologickými procesmi v slabinách sa problém môže prejaviť ako podráždenie pokožky, pigmentácia, akné.

 

51. Nadoblička pravej obličky. Premieta sa na kožu a na svaly hornej časti krku vpravo, na bočnú osovú líniu, ako aj pred a za ňu pozdĺž svalového povrchu. Pri funkčnej poruche je prítomná citlivosť na bolesť svalov, niekedy s vyžarovaním bolesti do rôznych oblastí hlavy a krku. Koža reaguje podráždením, rastom papilómov.

52. Tenké črevo. Zastúpenie sa nachádza pod základňou dolnej pery. S patológiou sa prejavuje na koži podráždením, pigmentáciou a rastom materských znamienok.

53. Väčšie zakrivenie žalúdka. Je premietaný na kožu a sliznicu dolnej pery. Porušenie sa prejavuje prasklinami, herpetickými erupciami, odlupovaním, stratou farby, vzhľadom na účinok zvrásnenia pery.

54. Hormonálny systém. Projekčná oblasť je priestor na tvári medzi nosom a hornou perou. Keď je systém rozrušený, na koži sa objaví akné, podráždenie, pigmentácia a rastie ochlpenie.

55. Známky sklerodermie. Koža sa stáva hlboko vráskavá. Niekedy sa pozoruje rast vlasov (u žien).

 

56. Tenké črevo. Projekcia je v spodnej časti tváre pod lícnou kosťou tváre. Poruchy v tenkom čreve sú vyjadrené podráždením pokožky, akné, nerovnosťami alebo drsnosťou.

57. Proces mečovitého výbežku hrudnej kosti. Projekcia je umiestnená pod základňou nosa. Keď je zranený alebo sa v oblasti spodnej časti nosa objaví patologický stav, objaví sa zvýšená citlivosť na bolesť, akné, začervenanie.

58. Väčšie zakrivenie žalúdka. Projekčnou oblasťou je vnútorná oblasť ľavej nosnej dierky. S rozrušeným žalúdkom nosná sliznica reaguje a vzniká zápal, edém a herpetické erupcií.

59. Menšie zakrivenie žalúdka. Projekčná oblasť je vnútorná oblasť pravej nosnej dierky. S narušeným žalúdkom nosná sliznica reaguje a vzniká zápal, edém a herpetické erupcií.

60. Močový mechúr, močovod pravej obličky. Projekcia do zvukovodu a vnútorného ucha. Pri zápalových procesoch v orgánoch sa vo zvukovode objavuje bolesť, niekedy dochádza k zápalu, zvýšenej sekrécii séra a k slabšiemu sluchu.

 

61. Priedušky pravých pľúc. Je premietaný na kožu krídla pravej strany nosa. Porušenia sú vyjadrené vaskulárnym vzorom na spodnej časti krídla nosa, začervenaním, pigmentáciou.

62. Pravá mliečna žľaza. Projekcia je umiestnená na koži pravého líca v priesečníku zvislej čiary prebiehajúcej od vonkajšieho kútika oka a vodorovnej čiary prechádzajúcej horným pólom krídel nosa. Problém sa prejavuje začervenaním, pigmentáciou, akné, rastom znamienok, opuchom pokožky.

63. Pravý lalok pečene. Projekcia sa nachádza v oblasti svalov čeľustného kĺbu. Prejavuje sa nedobrovoľným zvýšeným tonusom svalovej skupiny, rozvojom artrózy kĺbu, občas sa porušenie premieta na kožu vo forme pigmentu, alebo podráždenia.

64. Močovod pravej obličky. Premieta sa na tvár čiarou, ktorá prebieha od vnútorného kútika pravého oka k vonkajšej časti brady. Keď je podráždený pieskom pohybujúcim sa pozdĺž močovodu, drobnými kamienkami alebo zápalom v ňom, na koži sa objaví vzor bielej alebo červenej čiary (podľa toho, ktorá časť autonómneho nervového systému prevláda - sympatická alebo parasympatická).

65. Pravá strana pľúc. Je premietaný na lícnu pokožku pravej polovice tváre a zakrýva časť lícnej kosti. Pľúcna patológia sa môže prejaviť začervenaním, angiopatickým obrazcom, pórovitou pokožkou, pigmentáciou, akné, suchosťou, nerovnosťami, drsnosťou povrchu.

 

66. Pravá oblička. Je premietaná na pravú ušnicu. Veľkosť ucha je úmerná veľkosti obličky: veľké ucho je veľká oblička. Porucha obličiek sa prejavuje na chrupavkovom základe. Stáva sa bolestivým a hustejším, v niektorých prípadoch naopak príliš mäkkým.

67. Prekrvenie obličkových štruktúr. Je premietané do oblasti očnice. Prejavuje sa na koži vo forme tukových hrčiek, papilómov, tmavých škvŕn.

68. Pravá strana priečneho hrubého čreva. Reprezentácia sa nachádza v dolnej časti ľavého oka. Dysfunkcia sa prejavuje opuchom pokožky od vnútorného kútika oka pod dolným viečkom po vonkajšiu stranu, niekedy začervenaním alebo pigmentáciou.

69. Infekcia obličiek. Informačná oblasť je spojivka oka. Vonkajším prejavom infekčnej choroby je zápal očných spojiviek, zápal očných mihalníc, jačmeň, edém očných viečok.

70. Pravá oblička. Projekčná oblasť sa nachádza na koži pravej očnice (periorbikulárna oblasť). Pri funkčných poruchách obličiek je koža očnice vyjadrená opuchom, začervenaním, stmavnutím, výskytom tukových plakov a rastom papilómov.

 

71. Telo žlčníka s vývodmi. Projekčnou zónou žlčníka je spánková oblasť hlavy. S jeho funkčnými poruchami reaguje koža spánkovej oblasti, na ktorej sa objavuje akné, starecké škvrny, pórovitosť. Okostnica spánkovej kosti tiež reaguje, pri palpácii sa stáva bolestivou.

72. Pravý lalok pečene. Je premietaný na albumínovú membránu pravého oka. Porucha pečene je vyjadrená červeným cievnym vzorom na výstelke oka.

73. Panva pravej obličky. Projekčná oblasť sa nachádza vo vnútornom kútiku oka v oblasti slzného kanálika. Zápal, alebo podráždenie panvy je vyjadrené zablokovaním slzného kanálika, zápalovým procesom v ňom, slzením a podráždením pokožky.

74. Pravá nadoblička. Projekčná oblasť je zvnútra umiestnená nad pravým obočím. Jeho porucha je vyjadrená bolestivosťou okostnice nadobočnej oblasti, podráždením pokožky.

75. Vzostupné hrubé črevo (ileocekálny uhol). Projekčná oblasť je pravý horný roh frontálnej oblasti na koži. Patológia sa prejavuje pigmentáciou, akné, podráždením pokožky a rastom znamienok.

 

76. Priečne hrubé črevo. Jeho projekcia je v spodnej časti čela nad oblúkmi obočia. S jeho funkčným poškodením dochádza k kožnej reakcii (akné, starecké škvrny, pórovitosť, začervenanie, rast znamienok).

77. Slepé črevoJeho projekčná oblasť sa nachádza na koži v hornej časti čela vpravo. Koža svojim zápalom reaguje začervenaním, suchosťou, pigmentáciou.

78. Žalúdok. Projekcia je umiestnená na koži chrupavkovej časti mosta nosa (stredná časť nosa). Na ľavej strane nosa sa premieta väčšie zakrivenie žalúdka a vpravo malá pylorická časť žalúdka a dvanástnika. V patológii koža reaguje s podráždením, pigmentáciou.

79. Močový mechúr. Projekčná oblasť sa nachádza v hornej časti čela (miesto, kde začínajú rásť vlasy). S patológiou sa pozoruje pigmentácia, podráždenie pokožky, vypadávanie vlasov, lupiny v tejto časti hlavy, psoriatické plaky.

80. Maternica u žien, genitálie u mužov. Projekčná oblasť sa nachádza v hornej časti čela, pod projekciou močového mechúra. S patológiou je koža podráždená.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.