image

Vianočné koledy nie sú vianoce. Až do konca 17. storočia sa Nový rok v Rusku nezačínal od januára, ale od marca (podľa iných zdrojov - od septembra) - v deň rovnodennosti.

Peter I. svojím dekrétom z 19. decembra roku 1699 naznačil, že chronológiu „od uzatvorenia mieru“ treba nahradiť chronológiou od narodenia Krista a za začiatok roka treba považovať 1. január. Takže rok 7208 (҂ЗЗИ) Leto od Uzatvorenia Mieru v Hviezdnom Chráme sa stalo rokom 1700 od narodenia Krista a koledy sa začali spájať s Novým rokom, ktorý predtým neexistoval.

Došlo teda k zámene významného slovanského sviatku. Všetky tieto reformy však nemali nič spoločné s obdobím vianočných kolied - nesúvisí to s vianocami, pretože to súvisí s pohybom Slnka. V deň zimného slnovratu Slaviani spievajú koledy a oslavujú narodenie nového slnka - Boha Koľadu. Potom koledujú - strašia nekontrolovateľných zlých duchov.

Slovanský sviatok Koľada je starodávny sviatok, ktorým naši predkovia oslavovali narodenie nového Slnka a udalosť, ktorá tomu predchádza. Kračún – je deň zimného slnovratu a začína 3 dni pred narodením nového slnka Koľady. Najkratší deň a najdlhšia noc v roku, po ktorých začína prichádzať deň. Zimný slnovrat, jedno z najdôležitejších období roka, kedy je hranica medzi JAVom a NAVom veľmi tenká. Po Kračúne začína Slnko svoju cestu rastu. Toto je jeden zo štyroch hlavných sviatkov starých Slovanov, venovaných pozíciám Slnka (Koľada, Maslenica, Kupala, Radogost). Život na Zemi do značnej miery závisí od Slnka, takže priblíženie Zeme k Slnku a jeho vzdialenosť sú najdôležitejšie astronomické udalosti. Okamih slnovratu je kritickým momentom prechodu. Asi tri dni pred a po slnovrate Zem dostáva obrovský tok tvorivej energie, toto je magický, posvätný čas prechodu. Verí sa, že tento čas nie je pre materiálne záležitosti. Sú to dátumy, v ktorých je položený hlboký význam - poznanie seba a Boha, očista Duše a prechod do novej etapy jej vývoja. Zvláštnosťou takýchto dní je, že máte možnosť priviesť v láske, v súlade, svojho ducha, dušu a telo.

Pár týždňov pred slnovratom je vhodné zbaviť sa všetkého zastaraného, ​​rušivého, nadbytočného: upratať dom, očistiť svoje fyzické telo (pôst a kúpeľ) a očistiť myseľ od negatívnych momentov. Bolo by dobré zbaviť sa sťažností, zanechať hádky, vyriešiť konflikty, priaznivo darovať, splatiť dlhy. Do nového života je lepšie vstúpiť zľahka. S vďačnosťou bohom, s čistými myšlienkami, čistými úmyslami a želaniami šťastia. Ženy v tento deň piekli chlieb – bochník v tvare slnka. Upečením bochníka tak pritiahnete do svojho domova energiu Slnka a vôňa chleba zaženie všetkých zlých duchov a naplní dom blaženou energiou.

Noc pred týmto dňom je najdlhšia v roku. Toto je temný, ženský, magický čas. Táto noc otvára dvere do nového života. Je dobré zhrnúť výsledky uplynulého roka, poďakovať bohom za všetko, čo dávajú. Dôležité je zbaviť sa starostí, obáv, zapáliť sviečky, kadidlo a vstúpiť do nového života v harmonickom stave. Je priaznivé stretnúť sa s východom Slnka, vyjadriť mu našu úctu, zablahoželať mu k jeho narodeniu, poďakovať mu za jeho dary. Je dôležité precítiť toto prechodné posvätné obdobie, obrat z temnoty do svetla, od nevedomosti k poznaniu, od smrti k nesmrteľnosti.


V roku 2022 pripadá Kračún na 21., 22., 23. decembra.

Oslava veľkých slovanských sviatkov – Slnovratu – je niečo posvätné, spojené s vytvorením niečoho nového, prechodom od umierania k narodeniu, z dneška do budúcnosti. Sviatky sú premenou sveta, mostom do budúcnosti. Také sú vianočné koledy, ktoré začínajú 21. decembra a pokračujú až do 29. decembra. Koledovanie zahŕňalo chodenie po rôznych domoch s pesničkami, obracanie sa na majiteľov, ktorí mali zapálené sviečky a zabávali ich vtipmi a vystúpeniami.

Koľada je oslavou víťazstva síl svetla nad temnými silami. Jeho neoddeliteľnou súčasťou sú obrady reinkarnácie - maskovanie sa za hostí z iného sveta. Ľudia sa premieňajú na zvieratá, obliekajú si kožu, rohy, uši a chvosty. Vyrábajú špeciálne masky, ktoré zakrývajú tvár, aby ich ľudia nespoznali. Tiež sa obliekali ako ľudia opačného veku a pohlavia. Napríklad malé deti sa prezliekali za starých mužov.

Masky, v ktorých sa mládež obliekla na sviatok Koľada, sa líšili od slávnostných kostýmov. Oblečenie koledníkov bolo často desivé. Masky boli vyrobené z brezovej kôry a zobrazovali na nich hroznú tvár, oblečenie bolo obrátené naruby, zamazané sadzami. Na sviatok Koľada by sa človek nemal stať sám sebou a už vôbec nie človekom, preto si kostýmy zvolili tak, aby sa na seba v iné, ako nesviatočné dni vôbec nepodobali.

Hlavným účelom oslavy Koľady je vykonávať rituály venované oživeniu mladého Slnka. Hlavné tradície, ktoré sa v tej či onej miere zachovali v našej dobe, sú:

- obliekanie sa do rôznych odevov, najmä vyrobených z koží a rohov zvierat, používanie masiek;
- koledovanie, spievanie kolied;
- poďakovanie koledníkom a rozdávanie sladkostí, jedla, mincí a iných vecí;
- hry mládeže;
- veštenie nevydatých dievčat.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.