image

Výživný, organický a bezlepkový fonio puding, alebo fonio kaša (acha) je mliečna kaša na báze fonia. Tradične sa podáva na raňajky v Nigérii a vo zvyšku západnej Afriky.

Fonio, acha, iburura, africké proso či „ryža hladného muža“. Jeho vedecký názov je Digitaria Exilis. Všetky názvy patria starobylému obiliu afrického dedičstva, ktoré si získava čoraz viac pozornosti v celom svete. V niektorých častiach západnej Afriky má fonio sociokultúrny význam.

V niektorých afrických krajinách nemalo fonio význam len ako živina. V Senegale, Burkine Faso, Mali a Togu bolo tradične vyhradené pre náčelníkov a kráľovské rodiny. Používa sa aj v Nigérii, Ghane, Benine a Čade. V niektorých častiach Toga sa fonio používa dodnes na prevenciu zrážania krvi po pôrode a na stimuláciu produkcie mlieka. Napriek cenným živinám, ktoré poskytuje je pestovanie tejto obilniny jednoduché: darí sa jej v suchých podmienkach a v chudobných pôdach, dokonca nepotrebuje ani hnojenie.

Fonio je veľmi malá obilnina s drobnými zrniečkami s rozmermi približne 1 až 1,5 mm. Malé zrno fonio patrí do rodiny ďalšej obilniny, prosa. Dá sa použiť ako obilnina, tak aj vo forme múky. Vyzerá ako quinoa a kuskus. Má jemnú chuť a je jemne sladká. Pestovanie tejto obilniny je také jednoduché, že dostala prezývku aj „plodina lenivého farmára“, pretože stačí nasypať semená na pole, ktoré je po daždi ledva zorané a vyrastie už za 6 až 8 týždňov, takže jej zrná sú rýchlo k dispozícii na konzumáciu.

Ide teda o rastlinu, ktorá sa dokonale prispôsobuje suchým a piesočnatým pôdam, optimálne odoláva suchému podnebiu bez potreby vody, alebo chemikálií na pestovanie. Táto rastlina sa vyznačuje tým, že si sama vyrába antiparazitné látky, preto si nevyžaduje ďalšie spracovanie, čím sa podľa definície získava prirodzene organická obilnina.

Aký je pôvod fonia?

Fonio so svojou orieškovou príchuťou je najstaršou obilninou v Afrike a pestuje sa od nepamäti. Jeho popularita sa kedysi rozšírila až do Egypta, kde sa semená našli v hrobkách niektorých faraónov. Jej pestovanie sa datuje do roku 5000 pred Kristom a s touto obilninou sa spája niekoľko mýtov. Napríklad podľa mytológie Dogonov z Mali vytvoril Amma, tvorca vesmíru, celý vesmír výbuchom jediného zrnka fonio, ktoré sa nachádza v „zárodku vesmíru“.

V roku 2006 sa Európska únia rozhodla vyčleniť finančné prostriedky na výrobu fonia. Európska komisia schválila zavedenie fonia v Európe ako „nového jedla“, alebo „superpotraviny“. Fonio zaradila medzi „50 potravín budúcnosti, vynikajúcich pre blaho planéty a ľudí“.

Semeno fonio je také malé, že vo veľmi nedávnej minulosti bolo lúpanie fonio náročnou úlohou. Dnes, vďaka stroju špeciálne navrhnutému na lúpanie fonia, je možné súčasne lúpať aj drviť tony fonia.

Aké sú výhody fonia?

„S fonio sa kuchár nikdy nemusí hanbiť“, tak hovorí ľudové príslovie zo západnej Afriky. V západnej Afrike, kde sa varí ako krupica, je to obzvlášť obľúbené jedlo, ktoré sa často objavuje na sviatočných a oslavných menu. Fonio má výnimočné nutričné ​​vlastnosti. Ide o obilninu, ktorá neobsahuje lepok, má nízky glykemický index, vysoký obsah vlákniny a je veľmi dobre stráviteľná.

Jeho nutričná hodnota je podobná pšenici, no s nižším percentom bielkovín. Metionín je aminokyselina, ktorá hrá veľmi dôležitú úlohu a je nevyhnutná pre ľudský organizmus, čím zabezpečuje prítomnosť 8 esenciálnych aminokyselín. Fonio je obzvlášť bohaté na minerálne soli ako železo, vápnik, mangán, zinok, fosfor a horčík a na vitamíny najmä B1 a B2. V porovnaní s ryžou a pšenicou, fonio obsahuje výrazne vyššie množstvo aminokyselín obsahujúcich síru – metionín a cysteín.

Metionín ako esenciálnu aminokyselinu musíme prijímať z potravy, telo si ju nedokáže vytvoriť. Hrá úlohu pri elasticite pokožky, raste vlasov, zdraví nechtov a pri raste a oprave tkanív tela. Cysteín je neesenciálna aminokyselina, nevyhnutná pre syntézu a detoxikáciu bielkovín. Fonio je považované za celozrnú potravinu so všetkými výhodami a tiež je prirodzene bezlepkové.

Pre koho je fonio vhodné?

Pre každého, kto dodržiava bezlepkovú diétu, je to vynikajúca alternatíva pestrej, prirodzenej a výživnej stravy. Pre tých, ktorí trpia cukrovkou, pretože v porovnaní s inými rafinovanými obilninami, fonio vytvára pomalé uvoľňovanie cukrov. Obsahuje síru, chróm a aminokyseliny, ktoré pomáhajú kontrolovať cukrovku a štúdie ukázali, že jeho konzumácia môže byť spôsob, ako kontrolovať hladinu cukru v krvi.

Pre ľudí trpiacich gastrointestinálnymi poruchami je fonio veľmi stráviteľné, nespôsobuje opuchy a vysoký obsah vlákniny zlepšuje črevný priechod a pomáha proti zápche. Pre odstavenie dojčiat predstavujú obilniny a múka jemné, zdravé a výživné riešenie. Pre tých, ktorí potrebujú posilniť vlasy a nechty vďaka bohatstvu metionínu. Pre tehotné ženy a najmä tie, ktoré potrebujú doplniť svoj jedálniček o potraviny bohaté na železo. Pre tých, ktorí sú alergickí, alebo intolerantní na nikel, má fonio nízky obsah niklu.

Nápady na recepty založené na Fonio

Zrná fonio sú pripravené veľmi rýchlo, trvá to len niekoľko minút. Fonio je vhodné do sladkých aj slaných úprav, miešaných s výraznejšími múkami ako je pohánková, aj sladšími ako proso, kukurica a ryža. Dá sa použiť do šalátov, napríklad namiesto quinoi a ryže. V Senegale ponúkajú výborný fonio šalát s kuracím mäsom a mangom, alebo je to lahodná príloha k mafé – guláš z jahňaciny, alebo hovädziny s paradajkami a arašidmi, yassa – marinovaná kuracina, či thieboudienne – ryža a ryba.

V Ghane je okro guláš, národné jedlo, pripravované z paradajok, červeného palmového oleja, cibule, korenia a nadrobno nakrájanej okry, podávané aj s foniom. Suya, je grilované a nasekané hovädzie, baranie alebo kuracie mäso, ktoré je obľúbené v uliciach Ghany, Nigérie, Nigeru, Kamerunu a Sudánu a ktoré sa veľmi dobre hodí k fonio.

Môže sa použiť v teplých, alebo studených jedlách spolu s rybami, alebo mäsom. Po uvarení sa výborne hodí na miešanie s lahodnými rybími guličkami, ako je senegalské thiou (vyprážané rybie guľôčky), alebo mäsom, so zeleninovou oblohou, alebo aj so zeleninovými burgermi.

Múka Fonio je skvelá pre všetky druhy pečiva, ako sú sušienky, koláče a chleby.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.