image

Bolí vás často chrbát, hlava aj iné časti tela a cítite sa slabí a unavení? Nemusí to byť choroba, ani dôsledok zlého stravovania. Vitamín K2 chýba v celej populácii, pretože sa nenachádza ani v krmive pre zvieratá.

Existujú dve hlavné formy vitamínu K a to K1 (fylochinón), nachádzajúci sa v rastlinných potravinách, ako je listová zelenina a vitamín K2 (menachinón), vyskytujúci sa v potravinách živočíšneho pôvodu a vo fermentovaných potravinách. Vitamín K2 môžeme rozdeliť do niekoľkých podtypov, ale najdôležitejšie z nich sú MK-4 a MK-7.

Najdôležitejšou úlohou vitamínu K1 je ovplyvniť schopnosť zrážanie krvi. Vitamín K2 predchádza rednutiu kostí a ovplyvňuje ich správny vývoj – pre rast a regeneráciu kostí, telo využíva viac vitamínov. Vitamín K a vitamín D spolupracujú, aby sa proteíny vedeli zabudovať do kostí. Bez týchto proteínov by kosti nemohli viazať minerály. Vitamín K2 zohráva dôležitú úlohu v živote buniek. Je mimoriadne dôležitý pri udržiavaní neuronálneho zdravia, potrebný pre správnu činnosť pečene, podporuje funkcie srdca, napomáha správnej funkcii obličiek, znižuje hladinu zlého cholesterolu v krvi, vitamíny K1 aj K2 sú účinné proti rakovine.

 

V roku 1945 Dr. Weston A. Price opísal „nový aktivátor podobný vitamínu“, ktorý zohral vplyvnú úlohu pri využívaní minerálov, ochrane pred zubným kazom, raste a vývoji, reprodukcii, ochrane proti srdcovým chorobám a funkcii mozgu. Chemickým testom zistil, že táto zlúčenina – ktorú nazval aktivátor X – sa vyskytuje v maslových tukoch, orgánoch a tuku zvierat konzumujúcich zelenú trávu a tiež v určitých morských potravinách, ako sú rybie ikry. Dr. Price zomrel skôr, ako sa výskum ruských vedcov stal známym na západe. Títo vedci použili rovnaký chemický test na meranie zlúčeniny podobnej vitamínu K. Vitamín K2 je produkovaný živočíšnymi tkanivami, vrátane mliečnych žliaz, z vitamínu K1, ktorý sa vyskytuje v rýchlo rastúcich zelených rastlinách. Rastúci počet publikovaných výskumov potvrdzuje objavy Dr. Price a to tak, že vitamín K2 je dôležitý pre využitie minerálov, chráni pred zubným kazom, podporuje rast a vývoj, podieľa sa na normálnej reprodukcii, chráni pred kalcifikáciou tepien, ktorá vedie k srdcovým chorobám a je hlavnou zložkou mozgu. Vitamín K2 pôsobí synergicky s dvoma ďalšími „aktivátormi rozpustnými v tukoch“, ktoré Dr. Price študoval, vitamínmi A a D. Vitamíny A a D produkujú určité bielkoviny a vitamín K potom tieto bielkoviny aktivuje. Vitamín K2 hrá kľúčovú úlohu vo vývoji tvárových kostí a jeho prítomnosť v strave neindustrializovaných národov vysvetľuje širokú tvárovú štruktúru a absenciu dentálnych deformácií, ktoré pozoroval Dr. Weston A. Price.

 

Pri pravidelnom užívaní pokrmov s dostatkom vitamínu K2, alebo výživových doplnkov dôjde k pozorovateľnému miernemu omladeniu. Najčastejšie choroby súčasnosti – bolesti chrbtice a vysoký tlak napráva vitamín K2. Množstvo bunkových experimentov ukázalo, že vitamín K2 má silné protirakovinové vlastnosti, vďaka ktorým môže byť užitočný pri prevencii, alebo liečbe rakoviny u ľudí.

Príčiny nedostatku vitamínu K2

Vitamín K2 sa pôvodne vyskytoval v tukoch zvierat, ktoré sa pásli na tráve. V súčasnosti hospodárske zvieratá dostávajú kukuricu, pšenicu a šrot, v ktorých nie je vitamín K1, v lepšom prípade suplementáciu umelým vitamínom K3, ktorý sa nepremieňa na K2. Ba čo viac, ľudia sú reklamou presviedčaní, aby jedli lacné margaríny a rastlinné tuky a vyhýbali sa zdravým nasýteným tukom v masle, masti, mlieku a vajciach!

Hlavné príznaky nedostatku vitamínu K2

Zvýšená hladina cytosolového vápnika, hyperkalciémia, kôrnatenie tepien a tým spojené zvýšené VLDL cholesterolu, impotencia, nedostatočné prekrvenie, bolesti hlavy, chrbta, svalov a kĺbov, môžu byť spojené so zápalom, únava, malátnosť, svalová slabosť, tendencia k polihovaniu. Pocit horúčavy, periférna vazodilatácia (roztiahnutie ciev), nechutenstvo (anorexia), nevoľnosť, zvracanie bolesti brucha, zvýšené slinenie (polydipsia), smäd, zvýšené močenie (polyúria), zápcha, psychické zmeny, depresívne naladenie, letargia, kŕče, zmätenosť.

Účinnosť vitamínu K2

Vitamín K2 odstraňuje bolesti rôzneho pôvodu, chrbta, hlavy a svalov (bez cvičenia). Zlepšuje prekrvenie, erekciu, odstraňuje kalcifikáciu ciev. Zhustnú vlasy, zlepší sa celkový vzhľad, pleť. Pomáha zvládnuť únavu, nespavosť, ospalosť, nervozitu. Je najvhodnejším liekom na osteoporózu. Bráni odumieraniu buniek po glutamane sodnom. Len forma vitamínu K2 MK-7 dodá silu a omladenie.

Alzheimerova, Parkinsonova choroba, autizmus, ADHD - u všetkých týchto neliečiteľných chorôb je vitamín K2 liekom prvej voľby. Vitamín K2 spolu s horčíkom je účinnejší v blokovaní nežiaducich vplyvov glutamátu sodného. Na zastavenie degeneratívnych chorôb mozgu je potrebná správna hladina testosterónu (estrogénu u žien) a progesterónu, pretože tieto hormóny sú limitujúcim faktorom pre kognitívne funkcie a zdravie zmyslových orgánov. Mizne kazivosť zubov. Žiadne žuvačky nie sú potrebné. Výborné je aj zlepšenie stavu zubov. Nevznikajú kazy, aj keď si zabúdate čistiť zuby. Napríklad, keď vám vypadne plomba, zub nebolí, ani nie je čierny. Zuby sú lesklé, zlepšuje sa aj pokazený dych, čiže zápach z úst.

Protizápalové účinky vitamínu K2

Ukázalo sa, že osoby, ktoré užívali 180 µg vitamínu K2 denne, mali navyše znížené množstvo abdominálneho tuku a zlepšenú inzulínovú senzitivitu. Nepatrne zvyšuje citlivosť na inzulín prostredníctvom hormónu osteokalcínu, ktorý je závislý od vitamínu K2.Vitamín K2 zvyšuje hladiny adiponektínu, ktorý má významné protizápalové účinky. U obéznych ľudí sa našli nižšie hladiny hormónu adiponektínu. Vitamín K2 formuje rast tvárovej časti lebky, rozširuje lícne kosti a bradu. Preto je dobrodením pre deti so strojčekom na zuby, pomáha im zbaviť sa predkusu.

Keďže zvýšené koncentrácie vápnika v cievach podporujú zápal, tak vitamín K2 znižuje tvorbu zápalových mediátorov. Ukázalo sa, že s nedostatkom vitamínu K2 je spojených niekoľko zápalových ochorení:

  •  cystická fibróza,
  •  zápalové ochorenie čriev,
  •  pankreatitida,
  •  chronické ochorenie obličiek
  •  osteoporóza.

Kombinácia vitamínu K2 s vitamínom D3 a minerálmi

Existují doplnky, ktoré kombinujú vitamín K2 s vápnikom, horčíkom a vitamínom D3. Ak často konzumujete mliečne výrobky, to znamená, že jete denne viac ako 100 g syru a 0,5 l mlieka, potom vápnik z doplnkov nepotrebujete. Naopak mali by ste užívať horčík a to viac než odporúčanú dennú dávku, aspoň 1000 mg Mg-laktátu, k tomu pyridoxin (vit. B6) k lepšiemu vstrebávaniu horčíka.

Vitamín K2 u psov a mačiek?

V mäse a tukoch pre zvieratá je rovnako málo vitamínu K2 ako pre ľudí. Niet ho v krmive, ktoré je vyrábané z obilnín a rastlinných olejov! Prvé, čo budete pozorovať pri podaní zvieratám, je zlepšenie prekrvenia a stavu chrupu. Perfektné zuby bez zápachu. Vitamín K2 nemožno predávkovať, je takmer bez chuti.

Pokračovanie.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.