image

Ajurvédska výživa sa drží starého známeho princípu: “Aká poživeň, taká je myseľ a aká je myseľ, taký je život…“ Ajurvéda znamená „poznanie života”, alebo „veda o živote.” Poukazuje však aj na to, že nie je dôležité iba čo jeme, ale aj ako jeme, ako kombinujeme jednotlivé potraviny a aké máme trávenie (tráviaci oheň - agni).

KKF - tráviaci nápoj ajurvédy, posilňuje tráviaci oheň (agni) a podporuje vstrebávanie živín po jedle. Odbúrava tvorbu hlienu a pomáha detoxikácii. Nápoj, alebo čaj KKF sa dá ľahko pripraviť doma z Koriandra, Rasce(Kmínu) a Feniklu. Dobré trávenie znamená nemať po jedle pocit ťažkosti, plynatosť, pálenie záhy, mať pravidelnú stolicu a zdravý pocit hladu.

 

V čase zmien ročných období sa meníme aj my. Veľké výkyvy počasia sú pre telo vyčerpávajúce a môžu spôsobiť zdravotné problémy. Kde sa najviac naše telo prispôsobuje zmenám, je tráviaci systém. Keď sme unavení, stávame sa náchylnejšími na upchatie dutín, nachladnutie a sezónne alergie. Pri akejkoľvek nerovnováhe, je vždy treba dbať na kvalitu trávenia. Zdravý tráviaci oheň (agni) je dôležitý pre spaľovanie tukov, trávenie a asimiláciu živín. Rasca, koriander a fenikel sú v ajurvéde veľkí pomocníci pre trávenie. Zlepšujú metabolizmus, vstrebávanie živín, znižujú nadúvanie a detoxikujú organizmus. Všetky tieto vlastnosti zároveň podporujú chudnutie.⁠

 

Tri vzácne koreniny – rímska rasca (kumín), koriander a fenikel sú skvelí spojenci, ktorí sa postarajú o akékoľvek tráviace ťažkosti. KKF nápoj je harmonizujúci pre dóšu. Podľa ajurvédy dóša je základná energetická charakteristika, kde základom trvalého zdravia je jej rovnováha.

 

Rímska rasca stimuluje agni (tráviaci oheň), znižuje plynatosť, pomáha pri tráviacich ťažkostiach, odstraňuje Ámu (toxický odpad).

 

Koriander, zlepšuje trávenie a vstrebávanie živín, znižuje plynatosť, upokojuje svalové kŕče, znižuje zápalové procesy.

 

Fenikel, jedna z najlepších bylín na posilnenie tráviaceho ohňa, zastavuje kŕče, zvyšuje duševnú bdelosť, pre mamičky podporuje tok materského mlieka, uvoľňuje tráviaci trakt, zmierňuje plynnatosť a tráviace ťažkosti, zvyšuje spaľovanie tukov, rozpohybuje lymfu.

 

Vyvážený a chutný nápoj KKF pripravujeme z rovnakého množstva semien rímskej rasce, koriandra a feniklu:

 

1 lyžička semien rasce rímskej

 

1 lyžička semien koriandra

 

1 lyžička semien fenikla

 

3-4 šálky vody

 

Semená najskôr povarte približne 10 minút. Potom nechajte lúhovať ďalších 15 minút. Nakoniec semená preceďte a vychutnajte si ho teplý, alebo vychladený na izbovú teplotu. Odporúča sa vypiť ½ šálky až 1 šálku pred jedlom na zvýšenie chuti do jedla a podporu trávenia. Rovnaké množstvo nápoja si môžete dopriať aj po jedle na podporu trávenia a vstrebávania živín. KKF nápoj môžete piť po celý rok, bez vedľajších účinkov. Najviac ho oceníte pri zmene ročných období a vychladený aj počas leta.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.