image

je legendárna koreniaca rastlina so sladkou chuťou upokojuje myseľ a normalizuje trávenie.

Muškátový orech (Myristica fragrans) je vždyzelený strom, obvykle vysoký 5-15 m, ale občas dosahuje 20 m, alebo dokonca až 30 m. Kvety má zvonovitého tvaru, svetlo žlté a trochu voskovité a mäsité. Krehké stromy produkujú hladké žlté hruškovité ovocie, ktoré má mäsitú šupku. Po zrení sa šupka rozdelí na dve polovice pozdĺž hrebeňa, ktorý vedie po dĺžke ovocia. Vnútri je purpurovo hnedé lesklé semeno, s červeným alebo karmínovým obalom. Semeno je zdrojom muškátového orecha. Pochádza z Indonézskych ostrovov Maluku alebo Spice a je jediným stromom, ktorý je zdrojom dvoch rôznych korení na svete. Pestuje sa bežne v Karibiku, ďalších tropických oblastiach sveta a tiež v južnej Indii v štáte Kerala.

 

Používa sa v kuchyni a cukrárstve. Dodáva potravinám a pokrmom sladkastú chuť. Orech zvyšuje chuť jedla a robí ho aromatickejším len s pridaním malého množstva. Vďaka svojim blahodarným vlastnostiam je muškátový oriešok hojne využívaný v ľudovom liečiteľstve. Je to dokonalý príklad antibiotickej rastliny budúcnosti. Dokazujú to aj nedávne správy o jeho antibakteriálnych, antivirálnych, antidiabetických a antileukemických účinkoch a ďalších biologických efektoch. Z muškátu je najcennejšia silica, ktorej je v orechu okolo sedem percent a v kvete až sedemnásť percent.

 

Korenie má výraznú štipľavú vôňu a mierne sladkú chuť. Používa sa na ochutenie mnohých druhov pečiva, cukroviniek, pudingov, zemiakov, mäsa, omáčok, či zeleniny. Muškátový oriešok je jedným z najlepších korenín na podporu trávenia. Na tento účel je vhodný v kombinácii s kardamónom a zázvorom – ďumbierom.

 

Muškátový oriešok pomáha znižovať vysokú hladinu dóše váta (vietor), v hrubom čreve a v nervovom systéme. Je jedným z najlepších prostriedkov na upokojenie mysle. Vhodný je pri močovej inkontinencii a predčasnej ejakulácii a pomáha uvoľňovať svalové kŕče, najmä v oblasti brucha. Obsahuje veľké množstvo vitamínov B1, B2, B4, A, C, PP, β-karotén, kyselinu listovú, B6. Makroživiny, ako vápnik, sodík, horčík, draslík, fosfor a stopové prvky zinok, železo, meď, selén a mangán.

 

Vplyv na organizmus

  •  Má imunomodulačné, adstringentné, protizápalové vlastnosti
  •  Ľudové liečiteľstvo prisudzuje tomuto koreniu vetrogonické, upokojujúce, protinádorové a antibakteriálne účinky.
  •  Je vynikajúcim prostriedkom proti hnačke.
  •  Zmierňuje bolestivé kŕče v črevách a možno ho použiť na odstránenie plynov.
  •  Účinné antiemetikum, (proti vracaniu).
  •  Má expektoračné účinky, preto sa používa pri liečbe pľúcnych a bronchiálnych ochorení.
  •  Látky obsiahnuté v muškátovom oriešku napodobňujú pôsobenie hormónu estrogénu - zosilňujú maternicové sťahy a normalizujú menštruačný cyklus.

 

Vo výžive detí sa muškátový oriešok používa ako mierny sedatívny (upokojujúci) prostriedok. Na tento účel sa do pohára teplého mlieka zamieša najviac 1/4 čajovej lyžičky muškátového orieška.

 

Má schopnosť obnovovať epitelové tkanivo, preto sa používa na liečbu žalúdočných a dvanástnikových vredov. Je považovaný za silné afrodiziakum a indikovaný pri nervových poruchách, nespavosti, prechladnutí a zápalových ochoreniach, tuberkulóze, má analgetický účinok pri myozitíde, artritíde a osteochondróze.

 

Prínosy

Muškátový oriešok je účinný pri impotencii, odstraňuje celkovú únavu normalizuje spánok detí a odstraňuje neprimeranú mrzutosť.

Vlastnosti muškátového orieška

Podľa posledných vedeckých štúdií má pravidelná konzumácia muškátového orieška omladzujúci účinok na organizmus, lieči kŕčové žily a zápal žíl.

Upozornenie

Pri používaní muškátového orieška si treba dávať pozor na množstvo, ktoré chcete pridať do pokrmov. Odporúča sa použiť maximálne 1/3 mokka, (tá najmenšia) lyžičky do jedál, pretože pri vyšších dávkach vám hrozí predávkovanie.

 

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.