image

Ghí alebo ghee je sanskrtský výraz pre prepustené maslo. V sanskrte je ghee známe ako ghrta - slovo odvodené od základu „ghr" čo znamená „žiariť".

Prenesene tento preklad znamená schopnosť prepojenia tela a mysle. V Indii je ghí spájané často so synonymom „elixír zdravia" vďaka silnému vplyvu na celkové posilnenie organizmu, podpore mozgovej činnosti a predĺženiu života. Rozdiel medzi maslom a ghí je taký, že ghí vzniká pomalým zahriatím nesoleného masla. Vďaka ohrevu sa tak začínajú oddeľovať jednotlivé zložky ako je laktóza, cukor a mliečne bielkoviny v podobe peny. Po chvíli dochádza k odparovaniu všetkej vody a manuálnemu odstráneniu cukru i laktózy. Na konci zostane len číra zlatistá tekutina, čistá esencia - ghí. Od klasického masla sa líši predovšetkým svojím zložením - je to takmer 100% tuk, zatiaľ čo normálne maslo obsahuje tuku len cca 83% a navyše vodu, srvátku či laktózu. Ghí je po tejto úprave vhodnou výživovou alternatívou pre ľudí s intoleranciou na laktózu. Ghí si aj po prepustení zachováva všetky vitamíny ako je napr. vitamín A, E a minerály ako draslík, horčík a železo a vitamíny A, D a E. Ďalej obsahuje kyselinu maslovú, chráni črevnú sliznicu, pôsobí protizápalovo, pomáha udržiavať hladinu inzulínu, znižuje hladinu cholesterolu, odbúrava tuky, podporuje rast svalovej hmoty a pôsobí ako silný antioxidant. Omega 3 a omega 6 mastné kyseliny zároveň pôsobia ako nervové a mozgové tonikum.

 

Takéto prepustené maslo, nazývané tiež „bezvodé“ vedeli vyrábať ešte naše prababičky. Vo východných kultúrach je používané od nepamäti, v Brazílii je nazývané maslom zeme. Podľa Ajurvédskej medicíny ghí je považované za satvickú stravu. Sattva (zo sanskritu) je najvyššia z troch gún, čiže zložiek kozmickej energie prakrti, prejavujúca sa svetlom, jasom, ľahkosťou, harmóniou, čistotou. Ľudia čo pravidelne konzumujú ghí, majú žiariacu pleť aj tvár. Z ghí vytvorené svetlo, je pre oči tým najzdravším svetlom. Pre kožu je zase ghí tou najlepšou kozmetikou. Je základom mnohých liečebných mastí, pokiaľ je kvalitne vyrobené, vrátane masážnych balzamov, aj životným elixírom. Je stráviteľnejšie a obsahuje viac, pre telo dôležitých látok ako akýkoľvek rastlinný olej. Ako masť na rozdiel od bravčovej masti, je pokožkou plne vstrebateľná, bez škodlivých usadenín.

Účinky ghí

• nedochádza k usadzovaniu cholesterolu na cievnych stenách ako v prípade iných živočíšnych tukov, pretože je to čistý tuk - lipid, nenasýtená mastná kyselina, naopak cievy vyživuje, spriechodňuje a regeneruje

• vďaka obsahu kyseliny maslovej má ghí protivírusové a protirakovinotvorné vlastnosti,

• obsahuje rovnaké živiny ako maslo, ale bez nežiaducich účinkov (ghí s medom na krajci opečeného chleba, je ten najlepší energetický štart do nového dňa, je vhodnou výživovou kombináciou pre deti)

podporuje trávenie, nevyžaduje pri tráviacom procese v tele emulgátor žlč, pretože sa plne sa vstrebe

• chráni nervové tkanivo

• podporuje plodnosť, funkciu vaječníkov, kvalitu a množstvo semena

• zvyšuje imunitu, absorbuje a vylučuje z tela toxíny, je teda prirodzeným lapačom voľných radikálov, čím ochraňuje bunky

• podporuje ódžas, ódžas je v Ajurvéde živou protoplazmickou substanciou, ktorá je základom fyzickej imunity každej bunky a chráni integritu jedinca

• podporuje pamäť, myslenie a inteligenciu

zlepšuje zrak

• podporuje činnosť pečene

• zvyšuje činnosť enzýmov v pečeni, tkanivách a črevách

• posilňuje obličky

• vyrovnáva množstvo kyseliny soľnej v žalúdku a zaisťuje obnovu žalúdočnej sliznice

• bráni bloku krvi a plazmy

prečisťuje žlčové cesty a pečeň

• omladzuje a regeneruje organizmus

• uľavuje pri popáleninách (včasnou aplikáciou sa predíde pľuzgierom a jazvám), odreninách, svrbenie pokožky

• uľavuje pri vodnatej nádche a bolestí uší

• uľavuje pri únave očí potieraním na viečka a spánky

• uľavuje pri hemoroidoch a chronických bolestiach kĺbov

• napomáha rýchlejšiemu hojeniu tržných a sečných rán

pre bábätká je najlepšou pleťovou výživou a tonikom

Použitie

Pred jedlom - Zmes prírodného trstinového cukru, ghí a zázvoru podporuje zažívanie, bráni zápche, vetrom, oslabenému tráveniu, zápalom žalúdka a čreva. Zaisťuje dobré zdravie s jasnou mysľou a čistou pokožkou. Denne je možné jesť 6-8 lyžičiek ghí.

Na varenie - Vďaka molekulárnej štruktúre sa neprepaľuje a nedymí pri varení. Dobre sa spája so širokou škálou korenia. Indická kuchyňa je bez neho neodmysliteľná. Ghí je ideálny na vyprážanie, restovanie a do dresingov, bráni prekysleniu, nadúvaniu, zápche a podráždenému žalúdku.

Skladovanie

V suchu a v tme, vydrží nekonečne dlho, pretože neobsahuje ani nepatrné stopy mlieka (preto je vhodný aj pre vegánov), samo od seba nežltne, pretože je prakticky bezvodé. Vlhko a styk s vodou pri skladovaní môže spôsobiť žltnutie, z tohto dôvodu pre ghí nie je chladnička vhodná a z toho istého dôvodu pri odoberaní ghí používajte len suchú lyžičku. Pokiaľ sa skladuje v tme a je dobre uzavreté, za izbovej teploty má prakticky neobmedzenú životnosť. V minulosti si ho prinášali nevesty ako rodinný vzácny dar do ženíchovej rodiny.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.