image

Množstvo fytoestrogénov nachádzajúce sa napríklad v dennej dávke sójovej detskej výživy sa rovná piatim antikoncepčným tabletkám – Mike Fitzpatrick, toxikológ.

V rokoch 1990, sója a sójové výrobky explodovali do obchodov a supermarketov so sľubmi bohatých zdravotných výhod. Toto "nové zázračné jedlo" sója, malo znížiť hladinu cholesterolu, chrániť organizmus proti rakovine prsníka, prostaty, podporovať srdce, stavbu kostí a zároveň ponúkať alternatívu pre vegetariánov. Prečo je sója s takýmito zázračnými vlastnosťami problémom?

 

Niečo také ako komplexné prírodné jedlo pochádzajúce zo sóje neexistuje, pretože sójové bôby sú vo svojom prírodnom stave toxické, (obsahujú prírodné insekticídy). Z toho vyplýva, že skutočne organické sójové produkty pre ľudskú konzumáciu neexistujú. Všetko z toho, čo vám bolo predložené o sóji a verili ste tomu, je nepravdivé. Náhly vzostup odporúčaní konzumovať sóju a výrobky z nej ako zdravú potravinu nie je nič viac, než šikovný marketingový ťah k ďalšiemu zníženiu nákladov výrobcov a nutričného obsahu vášho jedla! Sója bola v r. 1913 považovaná len za minimálnu plodinu, bez úplnej nutričnej hodnoty. Naši predkovia ju nepestovali.

 

Aby bola sója bezpečná pre ľudskú konzumáciu, musí byť spracovaná istým spôsobom a ani v takom prípade nie je skutočne bezpečná. Procesy fermentácie, ktoré kedysi používali národy Ázie, sa dnes nepoužívajú. Sóju dnes robí ešte nebezpečnejšiu chemické inžinierstvo. Okrem všetkých toxických nečistôt a zmien spracovania si samotná sója uchováva mnoho svojich pôvodných jedovatých zložiek, ktoré priamo napádajú štítnu žľazu, ako napríklad hormóny, ktorých úlohou je narúšať plodnosť. Obzvlášť náchylné na hormonálne poruchy (ako napríklad endometrióza) po konzumácii sóje sú ženy.

 

Tofu a ďalšie jedlá zo sójových bôbov obsahujú izoflavóny, trojkruhové molekuly, ktoré sa skeletom podobajú steroidným hormónom cicavcov. Rastliny si pre svoju ochranu pred predátormi vyvinuli mnoho rôznych stratégií. Niektoré rastliny majú tŕne alebo ostne, zatiaľ čo iné páchnu, majú zlú chuť alebo sú jedovaté pre zvieratá, ktoré ich konzumujú. Iné rastliny ako spôsob boja proti tvorom, ktoré ich zvyknú ohrýzať, využívajú antikoncepciu. Rastliny ako sója vytvárajú pre svoju ochranu orálnu antikoncepciu. Vyvinuli si zložky napodobňujúce prírodný estrogén. Tieto fytoestrogény môžu rušiť hormóny cicavcov podieľajúce sa na reprodukcii a raste – čo je stratégia na zníženie počtu a veľkosti predátorov.

 

Sója odoberá telu vápnik, železo, zinok a spôsobuje nedostatok viacerých minerálov, horčíka, medi a vitamínu B12, veľmi dôležitých látok pre zdravie kardiovaskulárneho systému. Nebezpečná kyselina fytová v sóji sa dá znížiť v dôsledku procesu spracovania, ale úplne sa nestratí. Sója sa už viac nekvasí (nefermentuje) tradičnými metódami, ktoré kedysi používali národy v Ázii. Nová „fermentácia“ sa vykonáva chemicky, pomocou geneticky upravených baktérií, aby sa geneticky upravená sója stala menej toxickou. Ide o druh spracovania potravín, ktorý vyžaduje ochranný odev.

 

Sójový proteínový izolát je suchý potravinový prášok, ktorý bol oddelený a izolovaný od ďalších zložiek sóje, čo je 90 až 95 percent bielkovín a sacharidov a takmer bez tuku. Nájdeme ho v proteínových tyčinkách, kokteiloch, ovocných nápojoch, polievkach, omáčkach, výrobkoch z mäsa, pečive, cereáliách a niektorých potravinových doplnkov. Koktaily vo fitnes baroch obsahujú túto nebezpečnú látku, ktorá môže spôsobiť závažné vedľajšie účinky, ako je zníženie libida a poruchu erektilnej dysfunkcie, hlavne pre kulturistov. Dokonca aj keď nie ste vegetariáni a nepoužívajte sójové mlieko alebo tofu, je dôležité, aby ste čítali obsahové informácie. Existuje toľko rôznych názvov pre sójové prísady, ktoré môžu byť geneticky modifikované. Uvádzajú sa pod rôznymi názvami, "boullion", "prírodná aróma" a "textúrované rastlinné bielkoviny", „MSG“ glutaman sodný, sójový lecitín.

 

V procese výroby izolátu sa používajú hliníkové nádrže, ktorého stopy sa nachádzajú v izoláte. Hliník môže mať nepriaznivé účinky na vývoj mozgu. Geneticky modifikovaná sója môže viesť ku hormonálnej poruche, potratom a vrodeným chybám plodu. Novorodenecká úmrtnosť, kožné a dýchacie problémy, nevyvinuté obličky, rakovina, neplodnosť u žien, silná menštruácia. Poruchy štítnej žľazy, nespavosť, potravinové alergie.

 

Sójový proteín sa upravuje v toxickom výbušnom rozpúšťadle, hexáne. Je to malé špinavé tajomstvo sójového priemyslu. Výsledky preukázali znepokojenie, zvyšky hexánu boli objavené v sójovej múčke bežne používanej na výrobu sójovej bielkoviny pre dojčenskú výživu, proteínových tyčiniek a vegetariánskych potravín. Tieto laboratórne výsledky naznačujú, že sa spotrebitelia vystavujú (a ich deti) zvyškom toxického chemického hexánu – je to neurotoxická látka produkovaná ako vedľajší produkt rafinácie benzínu.

 

Aký presne je nebezpečný hexán? Našli sa zdokumentované rušivé detaily postupu jednej spoločnosti v USA, vrátane výbuchu v systéme čistenia odpadových vôd. Táto explózia bola spôsobená znečistením hexánu. Hexán sa používa pri spracovaní takmer všetkých bežných sójových proteínových zložiek a jedlých olejov, napríklad aj repkovom. Pri spracovaní biopotravín je jeho použitie zakázané. Je to neurotoxická chemická látka, ktorá predstavuje vážne profesijné riziká pre pracovníkov, znečisťuje ovzdušie a životné prostredie a môže kontaminovať ostatné potraviny. Neexistuje žiadny zákon, aby potravinárske spoločnosti testovali svoje výrobky na zvyšky (vrátane sójovej bázy dojčenskej výživy) hexánu. Pri spracovaní sójových bôbov sa hexán vo veľkom množstve uvoľňuje do životného prostredia, ovzdušia a vody. Hexán je neurotoxické petrochemické rozpúšťadlo, ktoré je v Agentúre na ochranu životného prostredia (EPA) uvedené ako nebezpečná látka znečisťujúca ovzdušie, ktorá spôsobuje ochorenie na rakovinu, alebo iné závažné účinky na zdravie, napríklad vrodené vady, nepriaznivé enviromentálne a ekologické dopady.

 

Účinky sóje na ľudské zdravie:

 

1. O 250 % vyššie riziko vzniku Alzheimerovej choroby.

2. Zhoršenie kognitívnych schopností.

3. Predčasná degenerácia mozgu.

4. Vytvára steroidné hormóny.

5. Vytvára zložky podobné estrogénu.

6. Spôsobuje vaskulárnu demenciu.

7. Znižuje počet proteínov viažúcich vápnik.

8. Skorá puberta u dievčat a oneskorené fyzické dospievanie u chlapcov.

9. Neprirodzené menštruačné cykly u žien.

10. Podvýživa – sójové bôby majú silné enzýmové inhibítory.

11. Spomalené trávenie bielkovín.

12. Interferencie s mechanizmami závislými na tyrozín kináze požadované pre optimálnu činnosť, štruktúru a tvárnosť hippocampu.

13. Potláča tyrozín kinázu, čo zhoršuje pamäť.

14. Potláča tvorbu dopamínu.

15. Pohybové problémy typické pre Parkinsonovu chorobu.

16. Narušená činnosť štítnej žľazy.

17. Deti, ktoré dostávajú sójovú detskú výživu, majú o 200 % vyššiu pravdepodobnosť cukrovky.

18. Vrodené vady.

19. Z dôvodu tlmenia činnosti štítnej žľazy sa fluorid pridávaný do vody a zubnej pasty stáva oveľa toxickejším.

20. Utlmuje vstrebávanie zinku.

 

Keď vidíte produkt, ktorý je vyhlasovaný za „zdravú, úplne prírodnú sóju“, tak sa v duchu zaprisahajte, že si od tej neetickej spoločnosti nikdy nič nekúpite. Práve dokázala, že vám pokojne ublíži a kvôli zisku o tom bude klamať.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.