image

Vedeli ste, že rastliny medzi sebou komunikujú a používajú pritom malé molekuly, nazývané terpény, ktoré sú súčasťou zloženia esenciálnych olejov?

Odkazy: Odkaz 1

Tieto molekuly používajú rastliny s fotosyntézou na metabolizáciu. Takto sa chránia a komunikujú. Napríklad “Komunikácia ruží pomáha v komunikácii ostatných rastlín.” Aj náš organizmus môže takto komunikovať s rastlinami a pritom sa zosúladiť v zdraví. Ich vône tvoria neoddeliteľnú súčasť nášho života. Vnímame ich čuchom, ktorý sa nachádza v oboch poloviciach nosovej dutiny. Jeho plocha je asi 5 cm2 a počet receptorových buniek je rôzny, priemerne je to okolo 25 miliónov. Sú to chemoreceptory, dráždené látkami rozpustenými v nosovom hliene, ktorý ochraňuje receptorové bunky pred poškodením. Čuch je veľmi citlivý zmysel, ale rýchlo sa dokáže adaptovať aj regenerovať. Naši predkovia už od pradávna vedeli, že vonné esencie majú účinky, ktoré nás môžu v hĺbke našej duše ovplyvňovať a meniť.

 

Dokážu to len čisté esenciálne oleje najvyššej kvality, také, ktoré pochádzajú z vhodne pestovaných a pozbieraných rastlín a sú ohľaduplne získavané parnou destiláciou, alebo lisovaním za studena, obsahujú totiž mnohonásobne viac účinných látok, než koľko ich je prítomných v čerstvých či sušených bylinách. Na získanie jedného litra vonnej esencie sú často potrebné aj stovky či tisícky kilogramov rastlín.

Silice sú rastlinnou miazgou. Je v nich uložené to najcennejšie, čo príroda môže ponúknuť. Ak chcete “na vlastnej koži” zakúsiť ich magickú silu, vždy sa musíte zaujímať o ich pôvod. Odborníci udávajú, že iba malá časť z celkovej produkcie vonných olejov sú pravé esencie, bez syntetických aditív a modifikácií a dosahujú tak úroveň terapeutickej triedy.

Ak s esenciálnymi olejmi pracujete vedome, môžu vás podporiť vo vašich zámeroch. Môžu vám pomôcť so sústreďovaním sa pri štúdiu, či pri náročnom pracovnom výkone - ako to dokáže citrón, jazmín, levanduľa, alebo mäta. Môžu vás naopak uvoľniť tak, aby ste sa lepšie ponorili do meditácie a rozjímania, čo dokáže benzoín, kadidlo či myrha. Oleje, ktoré sú známe ako afrodiziaká (muškátový oriešok, pačuli, ylang ylang, ruža, škoricový list) vás môžu príjemne naladiť na chvíle intimity. Iné, ako napr. kardamóm, koriander, majorán, pomaranč, rozmarín či zázvor vo vás povzbudia pocity radosti a optimizmu, keď vás prepadáva smútok a zlá nálada.

 

Mnohí odborníci považujú esenciálne oleje za chýbajúcu súčasť modernej medicíny, lebo dokážu jedinečným spôsobom podporiť zdravie. Esenciálne oleje sú ľudstvom využívané pre svoje fantastické liečivé účinky už tisíce rokov. Extrahujú sa z kôry, kvetov, plodov, lístie, ihličie, semien, koreňov, živice, dreva alebo z celých rastlín. Mnoho esenciálnych olejov ničí vírusy, baktérie a plesne, pomáhajú regenerovať tkanivá a nervy, zlepšujú našu náladu, rozptyľujú negatívne emócie, podporujú našu vôľu, vytvárajú romantickú atmosféru a povznášajú ducha. Ich používanie nám môže v mnohom uľahčiť a spríjemniť život a niekedy ho dokonca i zachrániť. Základnú znalosť o esenciálnych olejoch by mal mať každý jedinec a mali by byť prítomné v každej domácnosti. Svoje uplatnenie nachádzajú aj pri výrobe kozmetiky, prípravkov na očistu domácnosti, alebo ako repelenty. Môžu sa pridávať do zubných pást, pleťových krémov, olejov, šampónov aj do koktailov, pri príprave pokrmov a pečení zákuskov, do pomazánok, polievok…

 

Takéto využitie je možné len ak máme k dispozícii esenciálne oleje v terapeutickej kvalite, pri zachovaní maximálneho množstva prírodných bioaktívnych látok. Z rastlín, ktoré boli šetrne a čo najprirodzenejšie pestované, zbierané a spracované bez herbicídov, pesticídov, insekticídov, kontaminantov, chemických rezíduí a bez genetickej modifikácie (GMO). Čím viac jemných aromatických zlúčenín zostane v esenciálnom oleji zachovaných, tým bude mať olej väčšiu kvalitu. Oleje, ktoré sú získané pomocou vodnej pary, sú úplne odlišné od tých, ktoré sú extrahované pomocou organických, alebo anorganických rozpúšťadiel. Umelo vyrobené oleje sú z terapeutického hľadiska bezcenné, prípadne môžu škodiť, aj keď niekomu môže byť ich vôňa príjemná. Vôňou je priamo ovplyvňovaný mozog a jeho časti, ktoré kontrolujú srdcový rytmus, tlak krvi, imunitu, dýchanie, pamäť, hladinu stresu a rovnováhu hormónov. Preto môžu mať esenciálne oleje silné fyziologické a psychologické účinky. Inhaláciou môžeme stimulovať produkciu hormónov hypotalamu, čo vedíe k zvýšeniu hormónov štítnej žľazy, ktoré priamo súvisia s úrovňou našej mladosti, sily a dlhovekosti.

 

Česká spoločnosť BEWIT vyrába esenciálne oleje terapeutickej kvality vo vlastnej réžii vyrobené parnou destiláciou a navyše, pripravené technológiou pyramidálnej energie. Svoje odborné znalosti a rast svojho know-how zaisťuje spoločnosť BEWIT sústavným vzdelávaním sa, vyhodnocovaním a využívaním najmodernejších vedeckých poznatkov a štúdií, budovaním vlastnej vedeckej databázy a knižnice a tiež prostredníctvom svojho lekárskeho a vedeckého zboru odborníkov a profesionálov. Na všetky firemné procesy sú trvalo aplikované princípy Kaizen. Týmto garantuje kvalitu výrobkov BEWIT.

 

Spoločnosť BEWIT nepoužíva vo svojich výrobkoch a postupoch nanotechnológie a nikdy netestovala a netestuje svoje výrobky na zvieratách a ani tak nebude robiť nikdy v budúcnosti.

Esenciálne oleje v našej ponuke

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.