image

Dlhé roky sa verilo, že tuky nie sú prospešné pre naše zdravie. Avšak, nie všetky tuky sú rovnaké a nie všetky sú škodlivé pre naše telo.

Tuky predstavujú nielen zásobu energie ľudského tela, ale mnohé sú nevyhnutné pre zdravý metabolizmus. Z tohto dôvodu ich príjem netreba znížiť, ale naopak, prijímať zdravé tuky.

Bola preukázaná súvislosť medzi vysokou spotrebou rýb a zníženou úmrtnosťou na kardiovaskulárne ochorenia. Do dnešného dňa existuje obrovské množstvo štúdií, ktoré dokazujú pozitívny dopad zvýšeného príjmu rýb na naše zdravie.

Dve esenciálne mastné kyseliny, ktoré sú pre zdravie dôležité, sú omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Tieto dve mastné kyseliny potrebujeme mať v správnej rovnováhe, aby sme chránili naše srdce, kĺby, pankreas, pokožku a stabilitu nálady. Problémom je, že jeme príliš veľa omega-6 mastných kyselín a nie omega-3 kyselín. Spôsobuje to zápaly a môže viesť k zvýšeniu krvného tlaku a krvným zrazeninám, ktoré následne môžu spôsobiť infarkt a porážku.

Odporúčaný pomer omega-6 k omega-3 mastným kyselinám v strave je 4:1, alebo menej. Ich pomer v súčasnej strave je však oveľa vyšší, medzi 10:1 až 50:1 !

Vyhýbať sa treba zvýšenej konzumácii omega-6 mastným kyselinám, to je hlavne :

margarín, slnečnicový, sójový, kukuričný olej, majonéza, vyprážané jedlá, cukrovinky, koláče, keksy….

Omega-9 mastné kyseliny sú mononenasýtené kyseliny. Telo môže produkovať tieto mastné kyseliny samo. Omega-9 sú najviac sa vyskytujúce tuky vo väčšine buniek nášho tela. Konzumácia potravín bohatých na omega-9 tuky môže mať niekoľko pozitívnych účinkov na naše zdravie, predovšetkým na metabolizmus. Napr. olivový, mandľový, avokádový olej.

Živina, ktorá má rastlinný i živočíšny pôvod, patrí medzi najlepšie pre naše zdravie.

Existujú tri hlavné typy omega-3 kyselín :

  1. Kyselina eikosapentaénová (EPA)

  2. Kyselina dokosahexaenová (DHA)

  3. Kyselina alfa-linolenová (ALA)

EPA a DHA pochádzajú zo živočíšnych zdrojov, ako sú kôrovce a ryby, zatiaľ čo ALA pochádza z ľanových semienok, konope, orechov a iných rastlín.

Omega-3 kyseliny zo zvierat sa považujú za lepšie typy, pretože poskytujú viac zdravotných prínosov. Navyše ľudské telo dokáže absorbovať EPA a DHA kyseliny lepšie ako ALA kyselinu.

Nemusíte sa úplne vyhýbať ALA kyseline, ale ideálne by ste mali prijať omega-3 kyseliny zo zvierat, ak konzumujete stravu na rastlinnej báze.

Vysoký príjem omega-3 mastných kyselín vám môže poskytnúť nasledovné zdravotné prínosy :

1. Zlepšujú zdravie srdca

Podľa talianskej štúdie tí, ktorí prežili srdcovú príhodu, znížili svoje riziko výskytu ďalšej s užívaním doplnkov s omega-3 mastnými kyselinami.

Konzumácia doplnkov najmenej raz týždenne môže o 50 % znížiť riziko smrteľnej zástavy srdca.

2. Znižujú bolesť kvôli osteoartritíde

Štúdia vykonaná na Univerzite v Bristole ukázala, že doplnky s obsahom omega-3 mastnými kyselinami môžu znížiť bolesť z osteoartritídy až o 50 %.

3. Predlžujú život

S pomocou rybieho tuku sa vaše teloméry (DNK nachádzajúca sa na každom chromozóme) predĺžia, čo znamená dlhší a zdravší život.

4. Zlepšujú pamäť

Jedna zvláštna štúdia porovnávala dve skupiny ľudí, tých, ktorí užívali výživové doplnky a tých, ktorí to nerobili. Výskumníci zistili, že rybí olej môže zvýšiť kognitívne funkcie a zlepšiť štruktúru mozgu.

5. Zlepšujú zdravie kostí

Väčšina z nás dobre vie, že by sme mali užívať organický vápnik vo forme výživového doplnku, spolu s horčíkom a vitamínom D3, ak si chceme udržať dobré zdravé kostí.

Omega-3 mastné kyseliny sú tiež dobré pre to, aby udržovali naše kosti silné a husté.

6. Predchádzajú úzkosti

Štúdia zverejnená v Európskom žurnáli pre neurológiu poukázala na to, že rybí olej dokáže zvrátiť zmeny správania, ktoré sú spojené s depresiou a úzkosťou.

Medzi ďalšie zdravotné prínosy omega-3 mastných kyselín patrí znižovanie hladiny triglyceridov a krvného tlaku, zníženie rizika mŕtvice a príznakov reumatickej artritídy, zníženie pravdepodobnosti vzniku rakoviny prostaty, prsníka a rakoviny hrubého čreva, syndrómu hyperaktivity, astmy, Alzheimerovej choroby a demencie.

Súčasťou produktu Activ Omega-3-6-9 je aj borákový olej

Pripravuje sa zo semien kvetov boráka lekárskeho. V súčasnosti rastie na rôznych miestach Európy, pričom medzi jeho obľúbené stanovištia patria najmä teplé nížiny. Borák dorastá do výšky okolo 30 až 80 centimetrov a je charakteristický krásnymi modrými kvetmi, ktoré tvarom pripomínajú hviezdu. Obsahuje dôležité mastné kyseliny, napríklad kyselinu gama-linolénovú  (GLA), vitamíny, minerálne látky, stopové prvky a to najmä železo, vápnik,

horčík či draslík.

Borákový olej je v prvom rade skvelým pomocníkom pri starostlivosti o pleť a pokožku tela. Je vhodný na ošetrenie akné, alebo ekzému či psoriázy, atopickej dermatitídy. Taktiež je ho vhodné aplikovať na drobné poranenie, keďže dobre podporuje hojenie rán. Okrem toho predstavuje tento olej záchranu pre citlivú či dehydrovanú pleť. Rýchlo rieši problém so suchou a popraskanou pokožkou. Pleť vyživuje, hydratuje, upokojuje a pomáha udržiavať jej elasticitu. Eliminuje pocity svrbenia pokožky.

Olej zo semien boráka lekárskeho sa rovnako postará aj o starnúcu pleť, vyhladzuje vrásky. Borákový olej sa dostáva hlboko do pokožky a podporuje obnovu vnútorných vrstiev buniek. Môže byť veľmi nápomocný aj pri spálení pokožky po nadmernom opaľovaní.

Okrem toho sa však postará aj o vlasy či nechty. Siahnite po ňom, ak potrebujete posilniť nadmerne lámavé nechty. Vlasom dodáva lesk a odstraňuje i problém so suchou pokožkou hlavy.

Pri vnútornom užívaní má v prvom rade priaznivý vplyv na hladinu krvného tlaku aj cholesterolu. Prispieva tak k prevencii a zníženiu rizika vzniku mnohých kardiovaskulárnych ochorení.

Okrem toho tento olej prispieva i k hormonálnej rovnováhe v tele ženy. Môže byť nápomocný pri prejavoch predmenštruačného cyklu. Taktiež tlmí zmeny nálad pri menopauze. Borákový olej ďalej podporuje obranyschopnosť a pôsobí upokojujúco na nervový systém človeka. Rovnako sa ukázal ako účinný pomocník pri zápalových ochoreniach kĺbov. Môže pomôcť tlmiť zápal pri reumatoidnej artritíde, zmierňovať opuch kĺbov aj bolesti.

Uvedený produkt je súčasťou e-shopu tejto stránky.

Odporúčané produkty

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.