image

Pečeň pracuje efektívnejšie, keď je plazma saturovaná vitamínom C. Znamená to rýchlejšie odstraňovanie bakteriálnych jedov, toxických metabolitov a ďalších súčastí infekcie.

Pri určitých akútnych stavoch, rýchlo podaná veľká dávka vitamínu C (50-150g) funguje ako „bleskový oxidizér“ a často napraví patológiu v priebehu minút. Zabezpečuje integritu cievnych stien a bunkových väzieb, čím brzdí rozširovanie infekcie. Udržanie kapilárnej integrity je veľmi dôležité pri vírusových infekciách, najmä dlhodobých nachladnutiach, pretože ináč môže dôjsť k prieniku vírusu do mozgu a encefalitíde.

Vrcholným a prakticky neznámym farmakologickým spôsobom využitia je vitamín C ako antivirotikum, antibiotikum a antitoxín.

Protivírusový účinok vitamínu C bol testovaný aj pre vírusy : polio, pravých kiahní (variola), besnoty, tabakový mozaikový vírus, herpes vírusy, vtáčí tumorigénny RNA vírus, HIV, paramyxovírusy (do tejto skupiny patria o.i. vírusy osýpok a mumpsu), vírusy chrípky typu A.

Pritom je zjavné, že vitamín C zasahuje veľmi rôznorodé skupiny vírusov. Vitamín C ako antivirotikum je nešpecifický a pozoruhodne širokospektrálny. Je preto veľmi pravdepodobné (a klinické skúsenosti to potvrdzujú), že pôsobí aj proti mnohým iným vírusom, než bolo uvedené vyššie. Napr. náš známy COVID-19.

Je neuveriteľné, že toto účinné a bezpečné antivirotikum zostáva aj po desaťročiach takmer celkom nevyužité !

 

Vitamín C sa lepšie vstrebáva s jedlom. Strava užitá s vitamínom C by nemala byť mastná, aby nepodporovala vznik karcinogénov v žalúdku. Neodporúča sa celkovo preháňať to s potravinami a nápojmi bohatými na cukor. Vysoký príjem cukrov oslabuje imunitu, pretože konkuruje využitiu vitamínu C. Transport vitamínu C a glukózy prebieha rovnakými cestami, preto prebytok glukózy v plazme vedie k zníženiu prestupu vitamínu C a tým k oslabeniu funkcií bielych krviniek.

Pre vyššie dlhodobé dávky môže byť vhodnejší askorbát sodný.Telo dlhodobo prispôsobuje spotrebu množstvu vitamínu C, aké má k dispozícii. Po skončení dlhodobého užívania, dávky treba znižovať postupne a nevysadiť vitamín C naraz. Enzymatické systémy, závislé na vitamíne C, bežia až 24-48 h aj po znížení dávok vitamínu C, rozbehnutý metabolizmus by mohol veľmi rýchlo spotrebovať všetok vitamín C v tele a hrozil by akútny nedostatok (paradoxná hypovitaminóza).

 

Kvôli otázke zistenia súvislosti vitamínu C a obličkových kameňov, sa uskutočnili dve rozsiahle kontrolované štúdie, ktoré sledovali 85 557 zdravých žien a 45 619 zdravých mužov po dobu 14 rokov zvýšeného príjmu vitamínu C, až do 1,5 g/deň. Riziko obličkových kameňov z vitamínu C sa nepotvrdilo, dokonca sa pozoroval mierny preventívny vplyv u mužov, ktorí konzumovali aspoň 1,5g denne, oproti mužom, ktorí konzumovali menej než 250 mg denne.

Existuje najmenej 55 rizikových faktorov pre vznik kameňov, pričom medzi najdôležitejšie patria infekcie, alebo patologické zmeny v metabolizme. Vitamín C je vo vyšších koncentráciách baktericídny, takže môže prispieť k likvidácii bakteriálnych ložísk.

Za výraznú prevenciu obličkových kameňov sa pri dlhodobom užívaní považuje pyridoxín (vitamín B6) 10 mg denne, ústne a oxid horčíka (magnézia) (300 mg/deň ústne),

 

Pri užívaní vitamínu C treba dbať na dostatok tekutín, hlavne vody. Pre zdravých dospelých ľudí je vitamín C bezpečný a hrozí prinajhoršom mierna osmotická hnačka. Toto je jediný plošne dokumentovaný nežiaduci účinok a pozoruje sa u časti ľudí približne od dávky 3 g denne. Žiadne iné nežiadúce účinky, ktoré by vytyčovali hranicu bezpečnosti, neboli konzistentne zaznamenané ani pri vyšších dávkach.

Na pozore by sa mali mať najmä ľudia s problematickými obličkami a metabolickými poruchami, ďalej pacienti s chronickou hemodialýzou, pacienti s poruchami metabolizmu železa a medi. Onkologickí pacienti vyžadujú postupné zvyšovanie dávok a diabetici musia počítať s posilňujúcim účinkom vitamínu C na inzulín. Deťom je vhodnejšie vitamín C aplikovať na pokožku.

Vždy je možnosť výnimočnej reakcie či neodhalenej kontraindikácie. Preto ak pri užívaní vitamínu C nastanú nečakané zdravotné ťažkosti, treba prerušiť užívanie a ak pretrvávajú alebo sa zhoršujú, vyhľadať lekára.

Výživa má veľký dopad na zdravie. Počas druhej svetovej vojny spôsobil hladomor nielen utrpenie ľudí, ale trvale poznačil aj deti, ktoré sa ešte len mali narodiť - nielenže sa narodili malé, ale počas života trpeli vo zvýšenej miere obezitou, cukrovkou, srdcovocievnymi ochoreniami, rakovinou prsníka a inými rakovinami. Dostatok alebo nedostatok dôležitých výživných látok môže mať nielen hlboký a trvalý vplyv na naše zdravie, ale dokonca aj na našich potomkov a ich potomkov.

 

Ľudské telo pozostáva z miliárd buniek, ktoré uskutočňujú tisíce biochemických reakcií a potrebujú k tomu len tucet vitamínov.

Celkom bežnou reakciou na informácie o efektívnom použití vitamínu C pri liečbe je : „Keby to bolo také dobré, všetci by to tak robili“. Z tejto prostej predpojatosti to väčšina lekárov ani nikdy neskúsi.

Doslov s príbehmi

Istá mladá dáma kontroluje svoju astmu v sezóne výlučne pomocou 3 g vitamínu C a 400 mg kvercetínu denne.

Zvládnutie astmatického záchvatu u dieťaťa pomocou 4,5 g vitamínu C. Vitamín C môže byť veľmi účinný, ale astmatik by mal mať pri sebe aj pohotovostný sprej.

Kontrola dusivých záchvatov kašľa, na ktoré nezaberali nehormonálne lieky, pomocou niekoľkých gramov vitamínu C denne. Iné svedectvá hovoria napríklad o ústupe srdcových problémov.

Mladá pani s cukrovkou spozorovala, že vždy po vitamíne C dostáva hypoglykémiu. Vtedy netušila, že vitamín C zvyšuje účinnosť inzulínu.

Mamička dieťaťa s potvrdeným čiernym kašľom hlásila výrazné zmiernenie kašľa už pri dávke 250 mg vitamínu C, 3 × denne.

Pre zdravie je okrem vitamínu C rovnako dôležitá pestrá a čerstvá strava, dostatok kvalitného spánku, duševná pohoda, jasné životné smerovanie, slnko, pohyb na čerstvom vzduchu a iné „luxusné“ okolnosti.

 

Čo je skorbut a ako sa prejavuje

Po úplnom zastavení príjmu kyseliny askorbovej v tele sa v období od 4 do 12 týždňov vyvinie skorbut. Pri hypovitaminóze C sú klinické prejavy menej výrazné a objavujú sa neskôr, zvyčajne po 4-6 mesiacoch.

Prejavuje sa krehkosťou krvných ciev s výskytom charakteristickej hemoragickej vyrážky, ktorá môže vyzerať vo forme malých bodiek, ako aj vo forme rozsiahlych krvácaní na koži. Okrem toho existuje tendencia ku krvácaniu z nosa, krvácaniu z ďasien, krvácaniu z ústnej sliznice,  strata zubov. V závažných prípadoch existuje riziko krvácania z gastrointestinálneho traktu, ktoré bude naznačovať tmavú farbu stolice, alebo prímes krvi v stolici, krvácanie z maternice atď. Toto krvácanie je nebezpečné z dôvodu straty krvi.

Je to spôsobené skutočnosťou, že kolagén, ktorého syntéza sa podieľa na vitamíne C, je dôležitou súčasťou cievnej steny. Úbytok kolagénu je výstrahou začínajúceho skorbutu. Prítomná je aj bolesť v končatinách, zníženie imunity a výskyt hypochromickej anémie.

Zaznamenáva sa tiež výskyt závažnej všeobecnej slabosti a aj svalovej slabosti, znižuje sa pracovná kapacita a zvyšuje sa únava. Ľudia trpiaci skorbutom naznačujú výskyt bolesti svalov a kĺbov počas fyzickej námahy, najmä pri dlhodobej chôdzi. Deficit kyseliny askorbovej v tele nepriaznivo ovplyvňuje stav kostného tkaniva, čo vedie k zlomeninám kosti aj pod vplyvom malého traumatického faktora. Okrem toho je vitamín C akýmsi stimulantom na vyvolanie imunitných reakcií, napr. alergie, zápaly.

Ochorenie môže trvať týždne až mesiace. Medzi týmito ťažkými a veľmi ľahkými formami existujú rôzne druhy prechodov.

V závažných prípadoch dochádza k úmrtiu: z vyčerpania v dôsledku krvácania, vredov, letargie, niekedy z krvácania do srdca – infartkt, alebo z komplikácií zápalu pľúc, obličiek.

 

Vitamín môže fungovať ako liek, ale liek nemôže fungovať ako vitamín.

Andrew Saul, šéfredaktor Orthomolecular Medicine.

Odporúčané produkty

Vitamín C a megaskorbická liečba - zabudnutý poklad

Kyselina askorbová (vitamín C) je základnou súčasťou metabolizmu.
17. augusta 2020  13.45 MB
Vitamín C a megaskorbická liečba.pdf

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.