image

Laktát zinku - je to mliečnokyslá podoba kovu, ktorá je najľahšie stráviteľná v tráviacom trakte.

Priemerná denná potreba zinku je u dospelého človeka 10-30 mg, pre tehotné ženy do 30 mg, pre dojčatá 3,5 mg, pre deti 10 mg, pre dospievajúcich 15 mg.
Zdrojom zinku spomedzi potravín sú predovšetkým ustrice (v tkanivách ustríc dosahuje obsah zinku viac ako 1000 mg/kg). Dosť veľa tohto kovu obsahujú krevety, slede, makrely, pečeň a mäso zvierat, vajcia, huby, obiloviny, vlašské orechy, tekvicové semená a sezamové semená.
V mäsových produktoch je koeficient vstrebateľnosti zinku vyšší ako v rastlinných, pretože rastlinná kyselina zlučuje zinok a druhé minerály, mení ich na nevstrebateľné zlúčeniny a prekáža ich vstrebávaniu v tenkom čreve. V ľudskom organizme sa zinok nachádza v koži, vlasoch, v krvi, kostiach, nechtoch, v pečeni, obličkách, podžalúdkovej žľaze, svaloch, u mužov predovšetkým v semenníkoch a predstojnej žľaze. Zinok sa rýchlo vylučuje z organizmu pri fyzickom, emocionálnom alebo chemickom strese, ale tiež pod vplyvom jedovatých látok, ťažkých kovov, pesticídov a ďalších znečisťovateľov životného prostredia. 
Na osvojenie tohto kovu je nevyhnutne potrebné dostatočné množstvo žalúdočnej kyseliny. S vekom sa množstvo vylučovanej kyseliny znižuje, čo samozrejme vedie k deficitu zinku. Diéty s nízkym obsahom zinku poškodzujú trávenie !

Spektrum pôsobenia zinku je veľmi široké:

  1. V ľudskom organizme sa zinok zúčastňuje na aktivizácii vyše 200 fermentov, reguluje ich štruktúru.

  2. Vplýva na chuťové pocity a apetít. Pri deficite zinku dochádza k hyperplázii (zosilneniu) a keratinizácii (odbúraniu) epitelových (povrchových) buniek sliznicového obalu ústnej dutiny. V dôsledku toho sa zanesú vrstvy chuťových pohárikov jazyka, potrava sa k nim nemôže dostať a človek stráca chuťové pocity. 

  3. Pri deficite zinku sa stráca čuch.

  4. Zinok sa zúčastňuje na syntéze bielkovín, DNA a RNA, na procese delenia buniek, na ich raste a regenerácii.

  5. Má priamy vplyv na vytváranie kolagénových vlákien, ktoré zodpovedajú za elastickosť kože, na vytváraní spojivového tkaniva, kĺbových obalov.

  6. Zinok sa zúčastňuje na raste a vývine organizmu. Podporuje rast telesnej hmoty a kostry.

  7. Je dôležitým prvkom na podporu a na zlepšenie zraku, koncentruje sa v očnej sietnici a podporuje normálne osvojenie vitamínu A očnou sietnicou. Znemožňuje vznik kataraktu a objavenie sa žltej škvrny (ochorenie vzniká v dôsledku poruchy sietnice oka a je jednou z príčin slepoty).

  8. Zinok je silným antioxidantom.

  9. Stimuluje rast a patrí do sústavy faktorov podporujúcich rast nervov. Zúčastňuje sa na obnove štruktúry nervov pri ich poškodení.

  10. Zabezpečuje rovnováhu cukru v krvi a pomáha podžalúdkovej žľaze produkovať inzulín.

  11. Chráni pečeň a obličky pred chemickými toxínmi.

  12. Pri deficite zinku sa objavujú alergické dermatídy, holohlavosť, uhrovitosť a ďalšie kožné ochorenia.

  13. Zinok je nevyhnutný pre normálnu činnosť lymfoidného tkaniva, ktoré zohráva dôležitú úlohu v imunitnej sfére. Podobne ako vitamín C zabraňuje vírusovým infekciám, ak sa začne užívať Biozinok na samom začiatku ochorenia.

  14. Mobilizuje rezervy organizmu v počiatočných štádiách vzniku rakoviny (stimuluje výrobu bielych krviniek).

  15. Pri deficite zinku vzniká dysplázia mliečnych ciest, čo vyvoláva vznik mastopatie.

  16. Zinok je dôležitý najmä pre tehotné ženy v súvislosti s jeho aktívnym prenikaním cez placentu. Deficit zinku môže viesť k mnohým komplikáciám v tehotenstve: k potratom, toxikózam, k zastaveniu rastu plodu a poruche činnosti rodidiel.

  17. Zinok zohráva dôležitú úlohu pri tvorbe hormónov. Je nevyhnutný pri produkcii tymulínu- hlavného hormónu hypofýzy. Pri jeho deficite vzniká Alzheimerova choroba (starecká slabomyseľnosť), ktorá je prakticky neliečiteľná.

  18. Zinok sa tiež zúčastňuje na produkovaní testosterónu (mužského pohlavného hormónu) a na tvorbe spermií. Pri jeho nedostatku sa môže vyvinúť neplodnosť, spomalenie procesov pohlavného dozrievania (chlapci v tomto období trpia viac ako dievčatá) a zníženie sexuálnych schopností. Zinok sa zhromažďuje v intersticiálnych /vnútorných/ tkanivách semenníkov mužov a existuje názor, že s každým výronom semena muž stráca množstvo zinku, ktoré si vyžaduje doplnenie. To je aktuálne najmä u mužov, ktorí mávajú regulárny a častý sex. Deficit zinku zapríčiňuje vývin zápalu predstojnej žľazy (jeden z prejavov tohto ochorenia sú časté nutkania k močeniu) a adenómu prostaty (nezhubnému zväčšeniu predstojnej žľazy), čo nezriedkavo vedie k chirurgickému zákroku. Zinok má nie menší význam aj pri produkovaní ženských pohlavných hormónov (stimuluje výrobu progesterónu a podporuje funkčnú aktivitu žltého telieska). Pri jeho deficite sa vyvíja predmenštruačný syndróm, ktorý sa prejavuje bolesťami hlavy, podráždenosťou, zdurením a bolestivosťou mliečnych žliaz, ale tiež i klimakterický syndróm s pocitmi návalov a horúčosti. Pri nedostatku progesterónu sa u žien zvyšuje chuť na sladké a slané.

  19. Zinok podporuje hojenie rán a vredov, zrýchľuje proces epitelizácie.

  20. Zúčastňuje sa na výmene alkoholu (zinok patrí do zloženia alkoholdehydrogenázy - fermentu, ktorý sa zúčastňuje na procesoch normálneho rozštiepenia a vylúčenia produktov metabolizmu etylového liehu). Pri jeho nedostatku sa zvyšuje preddispozícia k alkoholizmu, ale nadmerné užívanie alkoholu spôsobuje veľký deficit zinku. Tým dochádza k vzniku začarovaného kruhu.

  21. Zinok vytvára konkurenciu rádioaktívnym prvkom, pretože pri nasýtení organizmu nevyhnutnými minerálmi sa už rádioaktívne nebudú vstrebávať.

  22. Brzdí proces starnutia.

  23. Zohráva dôležitú úlohu v činnosti mozgu.

Indikácie:

  1. Akékoľvek kožné ochorenia, teda aj alergické dermatózy, psoriáza, uhrovitosť. 

  2. Na urýchlenie zahojenia akýchkoľvek rán, teda aj pooperačných. Na zlepšenie priebehu obnovy po operácii sa odporúča začať s užívaním zinku ešte pred operáciou.

  3. Hojenie akýchkoľvek chronických vredov, sem patrí aj vredové ochorenie žalúdka a dvanástnika, hojenie trofických vredov u diabetikov a pri kŕčových žilách, rýchle hojenie popálenín.

  4. V kozmetike, pretože podporuje elasticitu kolagénu kože, zlepšuje stav vlasov a nechtov, má omladzujúci efekt.

  5. Liečba a profylaxia mužskej a ženskej neplodnosti, impotencia mužov, dysfunkcia vaječníkov žien.

  6. Prostaty, adenóm prostaty, aktívny pohlavný život.

  7. Liečba a profylaxia predmenštruačného a klimakterického syndrómu.

  8. Predchádzanie komplikáciám tehotenstva, do toho patria ranné nevoľnosti, skoré toxikózy, potraty, hypotrofia plodu (spomalenie rastu a vývinu), poruchy činnosti rodidiel.

  9.  Pri hypoimunitných stavoch, teda aj ORVI, chrípka.

  10. V komplexnej liečbe zhubných nádorov a AIDS, najmä v počiatočných štádiách choroby.

  11. Nervovo-psychické stavy, neurologické ochorenia, poruchy vnímania a chronická únava, depresie, akútne psychózy, patologické odmietanie potravy, schizofrénia, epilepsia, roztrúsená skleróza, slabomyseľnosť.

  12. Ochorenia zrakových orgánov, teda aj diabetická retinopatia, objavenie žltej škvrny, katarakt, krátkozrakosť a vlčia tma.

  13. Profylaxia a spolu s inými prostriedkami i liečba cukrovky, podpora normálnej hladiny cukru v krvi, postupné zníženie dávok inzulínu.

  14. Ochorenia pečene a obličiek.

  15. Diarea akéhokoľvek pôvodu, teda aj dyzentéria, pretože pri hnačkách dochádza k rýchlej strate zinku. Iné ochorenia tenkého a hrubého čreva, Krohnova choroba. 

  16. Na korekciu váhy.

  17. Profylaxia a liečba hypertenzie, aterosklerózy, liečenie zvýšeného cholesterolu a ďalších srdcovo-cievnych ochoreniach.

  18. Zápalové ochorenia kĺbov, zachovanie pružnosti pohyblivosti kĺbov v starobe.

  19. Pri pobyte v ekologicky nevhodných podmienkach, ale tiež práci, ktorá je spojená s priemyselnými škodlivinami.

  20. Pri akýchkoľvek stresových situáciách.

  21. Profylaxia radiačného poškodenia organizmu.

  22. Profylaxia a liečba alkoholizmu.

  23. Vegetariánske stravovanie a počas náboženských pôstov

  24. Podporuje funkciu sleziny

  25. Vytvára zinkové puzdrá v bunkách

Riziká, ktoré môžu vzniknúť nadmerným užívaním zinku, sú malé. Pri nadmernom dlhodobom užívaní môže znížiť vstrebávanie železa a medi. Nedostatok týchto prvkov môže spôsobiť zvracanie, bolesti hlavy, horúčku, nevoľnosť a bolesti v bruchu.

Zinok v našej ponuke

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.