image

Amarant – láskavec, možno nazvať jedinečnou kultúrou.
Druhy patriace do rodu Amaranthus sa pestujú pre svoje zrná už 8000 rokov.

Rastliny amarantu sú klasifikované ako pseudocereálie, ktoré sa pestujú pre jedlé škrobové semená, avšak nepatria do rovnakej botanickej rodiny ako pravé obilniny, ako je pšenica a ryža. Ide o okrasnú rastlinu, ktorej ružové kvety ozdobia každú oblasť. Okrem toho je neuveriteľne užitočný pre telo a lieči mnohé neduhy. Mnohí záhradníci sa vyhýbajú tejto kultúre, pretože sú si istí, že je veľmi rozmarná. Nie je to tak: nenáročnosť je jednou z hlavných vlastností amarantovej rastliny. Pestovanie zo semien bude navyše dostupné aj pre začiatočníkov. Niektoré odrody kultúry dokonca rastú všade ako burina - napríklad amarant prevrátený. Zoznámenie sa s rastlinou musí začať príbehom o nej.

 

Trocha histórie - prvou krajinou, kde sa amarant aktívne pestoval, bola Amerika. Tam sa objavila asi pred 8000 rokmi. Okrem fazule a hrachu sa amarant stal hlavnou plodinou, ktorú jedli Aztékovia a Inkovia. Španielski námorníci priniesli amarant do Európy a najprv sa vysádzal len do záhonov pre krásu. Prvýkrát sa Európania zamysleli nad výhodami amarantu v 18. storočí, potom sa rozšíril ako kŕmna plodina. Teraz je rozšírený v Číne a Indii. V Rusku sú rôzne odrody amarantu známe ako amarant, zamat, kohúti hrebeň, mačací chvost a pod mnohými ďalšími názvami. Lenže málokto berie túto rastlinnú kultúru vážne, vníma ju ako krásnu burinu. Väčšinou kvôli tomu, že mnohí ani nevedia o súbore užitočných vlastností rastliny.

 

Výhody amarantu - názov kultúry pochádza zo slova „amanthos“, v preklade „nevädnúci kvet“. Je to trváca rastlina, ktorá sa používa ako potravina, preventívna a liečivá zelenina. Pri pravidelnom používaní pomáha amarant zbaviť sa: obezity; ochorenia pečene a obličiek; aterosklerózy; adenómu prostaty; vaskulárnych a srdcových chorôb; oslabenej imunity; nedostatku bielkovín.

Amarant je indikovaný aj pri zápalových procesoch v tele a dokonca lieči zhubné nádory. Uzdravuje telo a pomáha predĺžiť mladosť. Najčastejšie sa amarant konzumuje vnútorne vo forme čajového nápoja, ktorý sa pripravuje z listov. Vo všeobecnosti sú však na potravu vhodné všetky zložky rastliny – stonka, listy aj semená. Tie posledné sú obzvlášť cenné.

Vďaka svojej nenáročnosti a výživovej hodnote sa rastlina považuje za potravinu budúcnosti. Tu sú jej zdravotné benefity:

  • Nízky glykemický index
  • Zásaditá potravina, ktorá šetrí cenné minerálne látky
  • Úžasný zdroj vlákniny
  • Na 100 g pripadá takmer 10 g balastnej látky, čo je tretina odporúčaného denného príjmu
  • Vynikajúci zdroj železa, vápnika a horčíka
  • Kvalitný zdroj bielkovín, ktoré sa svojím zložením približujú tým živočíšnym
  • Významný zdroj skvalénu, ktorý pôsobí ako antioxidant a lieči poškodenú pokožku voľnými radikálmi

 

Amarant pôsobí proti zápche, funguje ako výborná prevencia kolorektálneho karcinómu, posilňuje imunitný systém, znižuje hladinu LDL cholesterolu a stabilizuje hladinu krvného cukru. Podľa odborníkov je to skvelá súčasť prevencie civilizačných chorôb, najmä aterosklerózy, mŕtvice, či infarktu. Výborne zasýti a patrí k vysoko výživným rastlinným potravinám. Amarant môžete zaradiť do jedálnička, ak trpíte celiakiou, diabetom, pri obezite, v tehotenstve aj počas dojčenia. Tiež pomáha telu zregenerovať pri dlhodobom duševnom a fyzickom vypätí.

Obsahuje vlákninu, železo, vápnik, meď, zinok, horčík, draslík, vitamíny, skupiny A, B, C, E a kyselinu listovú. Skvelou náhradou za iné obilniny je aj preto, lebo obsahuje zdravý tuk. Jeho súčasťou sú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré čistia od nevhodného cholesterolu. Obsahuje lyzín, čo je cenná esenciálna aminokyselina, ktorá podporuje tvorbu mozgových buniek a duševný vývoj. Konzumácia amarantu pomáha udržiavať zdravú a požadovanú váhu. Je plný vlákniny, ktorá udržuje váš tráviaci systém regulovaný a zmierňuje zápal. Amarant udržuje zdravé tehotenstvo, kyselina listová v amarante pomáha telu vytvárať nové bunky, konkrétne tým, že hrá úlohu pri kopírovaní a syntéze DNA.

Amarantový olej má vysoký obsah skvalénu, ktorý patrí k jednému z najsilnejších antioxidantov a imunostimulantov. Skvalén podporuje imunitu, pomáha hojiť rany a je pokladom pre pokožku - chráni ju a regeneruje a tak pokožka vyzerá sviežo a mladistvo. Cez pokožku sa dostáva do organizmu a regeneruje vnútorné orgány, bunkám dodáva kyslík. Obsahuje flavonoidy, ktoré pomáhajú liečiť kŕčové žily tým, že poskytujú podporu pre slabé kapilárne steny. Okrem toho, skvalén tiež pracuje na  produkcii kolagénu v koži. Obidve látky prítomné v tomto amarantovom oleji pôsobia spoločne na kŕčové žily.

Pre koho je vhodný?

  • Pre celiatikov - Neobsahuje lepok.
  • Pre cukrovkárov - Nemá vysoký obsah cukru.
  • Pre obéznych - Má nízky glykemický index a dokáže zasýtiť na dlhšiu dobu.
  • Pre športovcov - Podporuje nárast svalovej hmoty.

 

Jeho zemitá, orechová aróma funguje dobre v rôznych jedlách. Používa sa aj vo forme múky na zahusťovanie, pečenie spolu s inými múkami.Vysoká výživová hodnota, nenáročné pestovanie a veľká odolnosť. Pre tieto vlastnosti je amarant znovu objavenou plnohodnotnou živinou. Na olej bohaté semená sú natoľko cenené, že si vyslúžili v minulosti označenie „zázračné zrno“.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.