image

S pribúdajúcim vekom imunitný systém prirodzene slabne, produkcia B a T buniek v kostnej dreni a týmusu výrazne klesá a funkcia zrelých bielych krviniek (lymfocytov) v sekundárnych lymfatických tkanivách sa postupne znižuje.

B-lymfocyty sú imunitné bunky zodpovedné za tvorbu protilátok, zatiaľ čo T-lymfocyty sú dôležité pre rozpoznávanie antigénov a imunologickú pamäť. Obe tieto bunky zohrávajú veľkú úlohu pri ochrane pred infekčnými chorobami. V dôsledku tohto prirodzeného poklesu imunitných funkcií nie sú starší dospelí voči infekciám tak odolní ako mladší. Našťastie sa môžu obrátiť na potraviny, byliny aj doplnky stravy, ktoré im poskytnú podporu imunity, ktorú nutne potrebujú.

 

8. Škorica

Sú dva druhy škorice, Cinnamomum zeylanicum (škorica pravá alebo cejlónska) a C. cassia (škorica čínska), ktoré sa často používajú v rôznych prípravkoch TČM. Oba druhy boli tiež podrobne skúmané pre svoje priaznivé vlastnosti. V štúdii zverejnenej v časopise Scientific Reports vedci zistili, že esenciálny olej získaný zo škorice pravej má imunostimulačné vlastnosti, ktoré môžu pomôcť zastaviť rast nádorov. Samostatná štúdia medzitým zistila, že cinnamaldehyd, aktívna zložka škorice čínskej, môže chrániť imunitné bunky pred oxidačným stresom a predchádzať chronickým zápalom. Túto treba užívať opatrne, lebo škorica čínska obsahuje jedovatý kumarín, ale škorica cejlónska ho neobsahuje.

 

9. Klinčeky

Aromatické kvetné puky stromu Syzygium aromaticum sú obľúbeným korením, ktoré sa často používa do polievok, dusených pokrmov, omáčok a ryžových jedál. Eugenol, účinná zlúčenina klinčekov, je známy pre svoje pozoruhodné protizápalové, antioxidačné, antimikrobiálne a imunomodulačné vlastnosti. Podľa štúdie môže eugenol podporovať zdravú funkciu imunitného systému tým, že stimuluje mononukleárne bunky periférnej krvi, medzi ktoré patria T-lymfocyty, B-lymfocyty a ďalšie imunitné bunky, na vytvorenie správnej reakcie tvárou v tvár ohrozujúcim subjektom, ako sú rakovinové bunky.

 

10. Baza čierna

Kvitnúce rastliny z rodu Sambucus sa v ľudovom liečiteľstve už dlho používajú ako liek proti prechladnutiu a chrípke. Ich liečebné využitie má vedecký základ, pretože nedávne štúdie preukázali, že baza je bohatá na zlúčeniny s antivírusovými účinkami. Zlúčeniny bazy čiernej pôsobia proti vírusom prechladnutia a chrípky tým, že blokujú ich vstup do ľudských buniek, čím im účinne bránia v replikácii. Ďalšie štúdie tiež zistili, že v závislosti na tom, ktorá časť byliny bola použitá, môže baza buď vyvolať, alebo potlačiť zápal. V štúdiách na zvieratách bolo preukázané, že polyfenoly obsiahnuté v baze posilňujú imunitu tým, že zvyšujú produkciu lymfocytov.

 

11. Cesnak

Cesnak (Allium sativum) je jedným z najlepších príkladov superpotraviny posilňujúcej imunitný systém. Podľa štúdií môže cesnak posilniť imunitné funkcie tým, že stimuluje rôzne imunitné bunky, ako sú makrofágy, lymfocyty, prirodzené zabíjačské bunky, dendritické bunky a eozinofily. Cesnak môže imunitný systém podporiť aj tým, že pomáha regulovať kritické funkcie imunitných buniek, ako je produkcia imunoglobulínu, vylučovanie molekúl bunkovej signalizácie a pohlcovanie cudzorodých častíc (fagocytóza). Je účinný proti salmonele, E. coli, Klebsielle a vankomycin-rezistentnému enterokoku.

 

12. Koreň sladkého drievka

Koreň sladkého drievka (Glycyrrhiza glabra), sa tradične používa na liečbu dýchacích a zažívacích ťažkostí. Najnovšie štúdie však naznačujú, že koreň sladkého drievka možno použiť aj na podporu zdravej funkcie imunitného systému. Koreň sladkého drievka obsahuje dva triterpény, ktoré môžu inhibovať expresiu a replikáciu vírusových génov. Bylina obsahuje aj flavonoidy, ktoré môžu inhibovať rast baktérií a ich produkciu toxínov. Čo je však najdôležitejšie, koreň sladkého drievka je domovom zlúčenín, ktoré môžu zvýšiť aktivitu imunitných buniek a podporiť proliferáciu T lymfocytov.

 

13. Echinacea purpurová

Echinacea purpurea (Echinacea purpurea) je kvitnúca rastlina z čeľade sedmokráskovitých. Domorodí Američania sa po stáročia spoliehali na túto bylinu, ktorá im prinášala úľavu pri rôznych ochoreniach. Ešte dnes nachádza echinacea purpurová uplatnenie ako prírodný prostriedok proti prechladnutiu, chrípke, zápalom, migréne a ďalším drobným zdravotným problémom. Je dobre zdokumentované, že echinacea purpurová podporuje imunitný systém. Početné štúdie zistili, že je účinná proti baktériám, ktoré spôsobujú infekcie dýchacích ciest. Bylina tiež vykazuje antimykotickú aktivitu proti dvom oportúnnym plesňovým patogénom a to Candida albicans a Saccharomyces cerevisiae. Pokiaľ ide o imunomodulačnú aktivitu, výskumy ukazujú, že echinacea purpurová môže podporovať aktivitu neutrofilov, makrofágov a prirodzených zabíjačských buniek, ktoré sa podieľajú na vrodenej (nešpecifickej) imunitnej odpovedi organizmu. Účinná proti infekciám močových ciest, vaginálnym kvasinkám (candida), ušným infekciám (otitis media), atletickej nohe, sinusitíde, sennej nádche (alergická nádcha) a pomaly sa hojacim ranám.

 

14. Oregáno - Oregánový olej

Je protipliesňový, antiparazitický, protizápalový, pomáha pri respiračných chorobách. Podporuje trávenie a zamedzuje voľným radikálom. Je to silný, rastlinný esenciálny olej, ktorý môže súperiť s antibiotikami, pokiaľ ide o liečbu alebo prevenciu rôznych infekcií. Širokospektrálne antibiotiká môžu byť nebezpečné, pretože nezabíjajú len baktérie, ktoré sú zodpovedné za infekcie, ale tiež zabíjajú dobré baktérie, ktoré potrebujeme pre optimálne zdravie. Užívanie oreganového oleja je v podstate „širokospektrálnym prístupom“ na ochranu vášho zdravia vďaka vysokým hladinám karvarolu. Niektoré kmene baktérií sa prirodzene vyskytujú v tele, ale keď baktérie rastú príliš rýchlo, môžu spôsobiť nepríjemné symptómy. Účinný je proti Streptococcus mutans (spôsobuje zubné kazy) spolu s 11 ďalšími multirezistentnými baktériami vrátane MRSA (stafylokoková rezistencia) a ich biofilmom.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.