image

Prírodné prostriedky, ktoré môžu byť veľkým pomocníkom po celý rok. Veda preukázala, že prírodné antibiotiká, môžu poskytnúť dostatočnú ochranu pred bežnými infekciami aj vážnym ochorením. Napríklad odvar zo zázvoru, kurkumy, medu a vanilky - bol označený za "najsilnejšie antibiotikum". Tieto štyri ingrediencie sa už tisíce rokov používajú ako živina aj liek na rôzne neduhy.

S rozširovaním antimikrobiálnej rezistencie sa prírodné antibiotiká opäť dostávajú do popredia záujmu a využitia vďaka svojim neuveriteľným biologickým vlastnostiam, proti ktorým si patogény zrejme nedokážu vytvoriť rezistenciu. Vďaka tomu sú vhodnou alternatívou ku konvenčným antibiotikám, ktorých nadužívanie/zneužívanie je hlavnou príčinou rastúcej krízy antibiotickej rezistencie.

 

1. Surový med (len kvalitný med od včelára, nie jeho napodobenina)

Klinické štúdie preukázali, že med má inhibičný účinok na rast a prežívanie približne 60 druhov baktérií, niektorých druhov plesní a niektorých vírusov. Surový med, najmä manuka med, je tiež účinný proti baktériám odolným voči antibiotikám alebo superbaktériám, ktoré spôsobujú ľuďom život ohrozujúce infekcie. Podľa štúdií potláča rast kvasiniek a baktérií práve prirodzená kyslosť medu a obsah peroxidu vodíka. K antimikrobiálnym účinkom surového medu prispievajú aj ďalšie bioaktívne zložky, ako sú terpény, pinocembrin, benzylalkohol a kyselina syringová.

 

2. Kurkuma (divoká, bez použitia pesticídov)

Kurkumín, hlavná účinná látka kurkumy, je známy pre svoje silné antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Nedávne štúdie však zistili, že kurkumín má tiež pôsobivé antimikrobiálne účinky. Štúdia publikovaná v časopise Pharmaceuticals testovala kurkumín proti viac ako 100 rôznym kmeňom bakteriálnych patogénov a zistila, že je účinný proti niektorým druhom a kmeňom, konkrétne Streptococcus pyogenes (spôsobuje zápal hltanu a angínu), Staphylococcus aureus (zlatý stafylokok) a jednotlivým kmeňom Enterococcus faecalis (spôsobuje infekcie močových ciest) a Pseudomonas aeruginosa (spôsobuje zápal pľúc a krvné infekcie). Okrem antimikrobiálnych účinkov kurkumínu obsiahnutého v kurkume bolo preukázané, že posilňuje imunitu tým, že spolupracuje s rôznymi imunitnými bunkami a posilňuje tak obranyschopnosť organizmu proti vonkajším hrozbám.

 

3. Zázvor (Ďumbier)

Koreň zázvoru, základná zložka ázijskej kuchyne, sa dnes s obľubou používa ako prírodný liek, ktorý okrem iného posilňuje imunitný systém a podporuje zdravie srdca. Má tiež silné antibakteriálne, protiplesňové, protizápalové, antimikrobiálne a antioxidačné vlastnosti vďaka prospešným zložkám, ako sú gingerol, paradol, shogaoly a zingeron. Podľa štúdie publikovanej v časopise Infection and Drug Resistance je zázvor účinným antimikrobiálnym prostriedkom proti grampozitívnym baktériám, ako je Streptococcus mutans, a ďalším selektívnym ústnym mikróbom. Je účinný proti E. coli, S. Aureus, Streptococcus mutans, Candida albicans a Enterococcus faecalis.

 

4. Vanilka

Mnoho ľudí nevie, že plody vanilky, ktoré sa bežne používajú na výrobu aromatických látok, sa môžu používať aj ako liek. Zlúčeniny vo vanilkovom extrakte sa ukázali byť účinnou alternatívnou liečbou aj postmenopauzálnej osteoporózy. Podľa štúdie uverejnenej v časopise European Journal of Microbiology & Immunology vanilka obsahuje dve bioaktívne zložky a to vanilín a kyselinu vanilínovú, ktoré môžu zabraňovať rastu grampozitívnych a gramnegatívnych baktérií, vrátane známych multirezistentných.

 

Recept na silnú prírodnú antibiotickú zmes, ktorá môže posilniť váš imunitný systém:

V malej čistej miske dôkladne premiešajte nasledujúce ingrediencie - ½ šálky čistého surového medu (napr. manuka medu), 1 čajová lyžička mletej kurkumy (v kombinácii s 1/8 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia pre zlepšenie biologickej dostupnosti kurkumínu), ½ čajovej lyžičky mletého zázvoru a 1 čajová lyžička vanilky. (Nie vanilínového cukru!)

 

Užívajte jednu čajovú lyžičku tejto zmesi denne, aby ste posilnili svoju imunitu, predišli zápalom a prirodzene sa vysporiadali s infekciami. Začnite využívať silu medu, kurkumy, zázvoru a vanilky ešte dnes a spoznajte ich neuveriteľné zdravotné účinky!

 

5. Kozinec

Kvitnúca rastlina Astragalus membranaceus je v tradičnej čínskej medicíne dôležitou imunomodulačnou bylinou. Štúdie ukazujú, že astragalus môže podporovať proliferáciu B-buniek a zvyšovať aktivitu cytotoxických T-lymfocytov (CTL). Reakcie CTL sú kľúčovou súčasťou odpovede imunitného systému na vírusové infekcie. Kozinec zmierňuje zápaly. Kozinec chráni kardiovaskulárny systém. Vedci zistili, že bylina môže znížiť hladinu celkového cholesterolu a lipoproteínov s nízkou hustotou (LDL), zvýšiť hladinu lipoproteínov s vysokou hustotou (HDL) a znížiť množstvo aortálneho tukového pruhu. Vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam môže bylina tiež odstraňovať škodlivé voľné radikály. Astragalus môže vďaka svojim polysacharidom, saponínom a flavonoidom pomôcť zlepšiť hladinu cukru v krvi u ľudí s cukrovkou 1. a 2. typu.

 

6. Čierna rasca

Semená rastliny Nigella sativa sa hojne používajú ako korenie v Indii, na Blízkom východe a v niektorých častiach severnej Afriky. Sú známe aj pre svoj olej, ktorý sa môže pochváliť antibakteriálnymi, antioxidačnými, protizápalovými, protirakovinovými, analgetickými a imunomodulačnými vlastnosťami. Štúdie ukazujú, že semená čiernej rasce obsahujú zlúčeniny, ktoré môžu stimulovať proliferáciu monocytov ľudskej periférnej krvi. Tieto imunitné bunky sú počas infekcie mobilizované z krvnej drene do postihnutých tkanív, aby pomohli posilniť obranyschopnosť hostiteľa. Pri užívaní semien čiernej rasce ako doplnku stravy môžu tiež posilniť imunitný systém.

 

7. Harmanček

Matricaria chamomilla alebo harmanček má dlhú históriu používania v tradičnej medicíne. Harmančekový čaj je známy svojimi upokojujúcimi účinkami a dodnes sa používa v Ajurvéde ako prírodný prostriedok proti úzkosti, depresii aj ako prírodný prostriedok na spanie. Má protipliesňové účinky a podľa štúdie zaberá na rakovinu prsníka, prostaty, pľúc a leukémie. Obsahuje silný flavonoid apigenin. Jedna šálka hamančekového čaju obsahuje 2 mg apigeninu. Výťažky z harmančeka môžu zvýšiť celkový počet bielych krviniek. Bylina tak môže vďaka svojim imunomodulačným účinkom tiež zvrátiť potlačenie imunity spôsobené niektorými chemickými liekmi. Pôsobí proti gramnegatívnym a grampozitívnym baktériám Proteus mirabilis, Staphylococcus epidermis, S. aureus a K. pneumoniae spôsobujúcim infekcie močových ciest.

Pokračovanie

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.