Aký vplyv má chlór na ľudský organizmus? Čo sa ešte skrýva za chlórovaním pitnej vody? Čoho by ste sa mali najviac obávať?
Zdravotné zabezpečenie pitnej vody sa vykonáva dezinfekciou. Dezinfekcia je posledným stupňom úpravy vody. Najčastejšou formou dezinfekcie na Slovensku je chlórovanie, ktoré sa uskutočňuje buď chlórom v jeho elementárnej forme (plyn), alebo jeho zlúčeninami (chlórnan sodný, chlórnan vápenatý, chlórdioxid). Okrem chemických metód sa používa aj fyzikálna dezinfekcia – najčastejšie je to UV žiarenie.
Podľa tvrdení odborníkov je chlórovanie vody bezpečné a jeho limity použitia sú absolútne v poriadku. Avšak niektoré rozbory pitnej vody na Slovensku ukázali až v 25 % nedostatky v dezinfekcii vody. Skoro v každej pitnej vode, do ktorej sa pridáva chlór sa zároveň nachádzajú dezinfekčné vedľajšie produtky (DBPs), ktoré sú 100-násobne toxickejšie ako samotný chlór. V skutočnosti je chlór sám o sebe pomerne neškodný a v tele sa rozkladá na chlorid, ktorý sa podobá na chloridové ióny v soli. Problém je, že chlór reaguje s organickým materiálom, ktorý je už rozpustený vo vode a preto sa vo vode tvorí omnoho viac toxických látok. Tieto sa nevyparia aj keď necháme vodu odstáť, aby sa chlór vyparil!
Chlór sa pôvodne začal pridávať do vôd za účelom skvalitnenia vody a zabitia choroblodných baktérií, ktoré spôsobovali také ochorenia ako napríklad týfus, žltačka, úplavica, cholera a pod. Vysoká efektívnosť chlóru je vďaka jeho chemickým vlastnostiam. Čo to znamená? Chlór sa na rozdiel od iných vodných sanitizérov neštiepi a vydrží prejsť stovky kilometrov v storočných vodných potrubiach. To môže byť dobrá aj zlá správa. Dezinfekčné vedľajšie produkty sú veľmi toxické. Ak pravidelne pijete bežnú vodu z vodovodu, ľahko sa môže stať, že 300 až 600 násobne prekročíte limity, ktoré stanovila (Agentúra pre ochranu životného prostredia). Viaceré štúdie preukázali súvislosť s pitím chlórovanej vody a rakovinou močového mechúra, čriev alebo konečníka.
Najhoršie na chlórovanej vode sú vedľajšie produkty chlóru, ktoré majú mutagénne a karcinogénne účinky. Tieto vedľajšie produkty sa neštiepia ľahko a sú v tele rýchlo absorbované. Preto sa tieto látky môžu hromadiť vo vašom tele rýchlejšie ako ich telo dokáže detoxikovať. Takéto látky, ktoré vznikajú pri chlórovaní vody sa nazývajú Trihalometány (THMs) a Halogenoctové kyseliny (HAAs). Trihalometány zahŕňajú 4 rozdielne chemikálie: chloroform, bromoform, bromodichlorometán a dibromochlorometán.
Sú to karcinogény skupiny B, čo znamená, že spôsobujú rakovinu u laboratórnych zvierat. Často sú spájané s reprodukčnými problémami u zvierat a aj u ľudí. Chlórovaná voda zvyšuje riziko rakovín tráviaceho traktu o 50 až 100%. Tieto vedľajšie dezinfekčné produkty sú tiež spájané s poškodením srdca, pľúc, obličiek, centrálneho nervového systému, reprodukčných problémov a novorodeneckých porúch. Chlór môže spôsobiť alergické príznaky ako vyrážky, bolesti hlavy, tráviace problémy a dokonca artritídu. Vedci objavili prepojenie aj medzi melanómom (najsilnejší druh rakoviny kože) a chlórovaním bazénov. Chlór tiež ničí antioxidant - vitamín E. V skutočnosti však ešte väčšie nebezpečenstvo predstavuje sprchovanie sa a plávanie v chlórovanej vode alebo použitie chlóru napríklad v kávových filtroch.
Pri dezinfekcii vody sa dajú použiť aj iné sanitizéry ako peroxid vodíka alebo ozón. Avšak tieto látky neprinášajú obrovské zisky chemickým spoločnostiam. Preto chlórovanie bude asi "večné". Ľahkým a rýchlym riešením môže byť vodná filtrácia. Ako redukovať riziko vystavenia chlóru a vedľajším látkam dezinfekcie:
- dajte si otestovať vodu
- kúpte si vhodný filter, filtračnú kanvicu alebo reverznú osmózu
- otvorte okno v kúpeľni keď sa osprchujete, aby sa vyvetral vzduch a s ním chloroform, alebo si kúpte filter na sprchu
- nakupujte papier, ktorý nie je chlórovaný a vlhčený, (písací papier, toaletný papier, vreckovky, servítky, utierky)
- podporujte výrobcov, ktorí používajú na dezinfekciu vody peroxid vodíka, ozón alebo UV žiarenie
- kupujte na trhu a kupujte organickú zeleninu a ovocie
- vyhnite sa umelému sladilu Sukralóza
- ak máte bazén, používajte dezinfekciu ozónom
- vyhnite sa lacným značkám stolových vôd, ktoré sú v 40% prípadov len voda z vodovodu
Chlór nie je problém sám o sebe, ale jeho vedľajšie produkty áno. Filtračná kanvica je lacná záležitosť a chuť a kvalita vody je neporovnateľná. Nežiadúce vlastnosti chlóru sa bohužiaľ neprejavia po mesiaci. Avšak na staré kolená vám to asi chlór spočíta a dorazí naštrbené zdravie. Aj keď chlórovanie vody malo pekný cieľ a aj význam, tak sa to zvrtlo na biznis pre určitých ľudí. V pokročilom veku to bude biznis aj pre farmaceutické firmy a zdravotníctvo. Je to ďalší dôvod, aby ste prevzali kontrolu nad svojim zdravím.
Komentáre 0
Pridať komentár