image

Chren dedinský (Armoracia rusticana), je trvalá rastlina z čeľade kapustovité. Pravdepodobne pochádza z východnej Európy, ale v súčasnosti je populárny po celom svete. Dorastá do výšky 1,5 metra a pestuje sa predovšetkým pre svoj veľký biely valcovitý koreň. Je to jeden z najsilnejších antibakteriálnych prostriedkov na svete.

Táto rastlina začala svoju cestu do sveta z územia slovanských krajín. Vďaka nej Slovania nepoznali veľa chorôb a boli štíhli. Mali výborné trávenie, bez problémov jedli tučné jedlá a netrpeli dýchavičnosťou. Existujú iba 2 druhy chrenu, prvý rastie na východe a druhý na Sibíri. Ľudia ho z generácie na generáciu pestovali pred svojimi domami. Bez chrenu sa predtým nezaobišla žiadna hostina. Všetky tučné jedlá sa podávali iba s chrenom. Podávalo sa s ním želé, údeniny, klobásy, husi, kačice a dokonca aj ryby. Skrátka pridával sa ku všetkým pokrmom.

 

Nakladali sa uhorky, mrkva, huby, ochucovalo sa to s chrenom, aj sa mazal na chlieb. Napríklad do uhoriek, ktoré sa nakladali do sudov, sa dával chren aj s listami a koreňmi, potom neplesniveli. Chren je potravina, korenie a dokonca aj liek. Staroveké grécke kolónie, ležiace na brehoch Čierneho mora kupovali chren od Skýtov. V čase moru sa zistilo, že kupci, ktorí žili meste, kde bol mor, sa nakazili veľmi, veľmi zriedka! Ukázalo sa, že jednoducho žuvali korene chrenu.

 

Neskôr sa chren dostal do kráľovských záhrad v Anglicku a Francúzsku, ale tam sa používal iba ako liek, pretože ich chuťové bunky boli na neho príliš chúlostivé. Chren je predovšetkým najsilnejšie antibaktérikum na svete. Je imunomodulátor a imunostimulátor, ktorému sa len ťažko niečo vyrovná. Má silu predchádzať rakovine. V chrene je oveľa viac vitamínu C ako vo všetkých citrusových plodoch dohromady. Na skorbut a paradentózu bol prvým liekom. Na artritídu a artrózu sa potieral a aplikoval vnútorne. Odstraňuje usadeniny a prebytočné soli z tela. Pôsobí proti plesniam ako antimykotikom. Pomáha spaľovať tuky.

 

Viete, ako jednoducho sa dá vyliečiť obyčajná nádcha, alebo dokonca zápal dutín?

 

Vezmite chren, nastrúhajte ho, namažte na krajec kváskového chleba a rozžujte. Hlavne ho neprehĺtajte! Len žujte a ťahajte nosom. Aj keď máte upchaté všetky dutiny - prejde to. Ak nie hneď, tak na tretíkrát, alebo na štvrtýkrát a vypotí sa vám z nosa tak, že budete potrebovať pohárik. Všetko sa tým vyčistí. Týmto spôsobom sa lieči aj angína a šarlach. Keď ho rozžujete, môžete ho jednoducho vypľuť. Užívanie chrenu obnovuje normálnu funkciu čriev. Lenivé črevá začínajú pracovať!

 

Máte problémy s obličkami? Vyskúšajte chren? Regeneruje, lieči a je tiež dobrým diuretikom. Má vlastnosti ako afrodiziakum pre mužov aj ženy. Každá snehová kráľovná sa premení na oheň. Reguluje menštruačný cyklus. Pre mužov, čo majú problémy so spermiami a zápalom prostaty je chren pomocníkom.

 

Bojovníci na východe si omývali rany vodou, do ktorej bol predtým vložený chren. Taká voda pomáha pri omrzlinách a gangrénach. Úľavu od bolesti prinášala nielen samotná voda, ale aj zákyas z tejto zeleniny. Ženy takú vodu používali na redukciu pieh. Novorodenca kúpali v chrenovej vode a nakoniec ho umyli v čistej. Pozor, ak si ho necháte dlho na koži, môžete dostať spáleninu.

 

Mäso sa balilo do chrenových listov - aby vydržalo dlhšie čerstvé. Používali ho na vyháňanie najrôznejších parazitov z tela, vrátane lamblií. O chren majú veľký záujem Japonci. Pestuje sa priemyselne namiesto wasabi. Obsahuje vitamín C, ktorý si uchová aj po dlhšom skladovaní v pivnici, ďalej vitamíny B 1, B 2, B 3, E, provitamín A a takmer neuveriteľné množstvo minerálnych látok, predovšetkým horčík, vápnik, draslík, železo, fosfor, síru, meď, zinok, chróm. Obsahuje omega-3 a 6 mastné kyseliny, ktoré sú potrebné pre normálny metabolizmus, alkaloidy a dokonca luminiscenčný enzým.

 

Domáci "Krenex"

 

Na 40 dkg nastrúhaného chrenu potrebujeme 4 lyžičky cukru, lyžičku soli, 3,5 dl vody, 1 dl oleja, 1 dl octu. Všetko zmiešame, rozmixujeme, plníme do pohárov. Zavárať nemusíme, v chladničke vydrží od jesene až do jari.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.