image

Viete čo je kvaka? Či okruhlica alebo vodnica ? Mladšia generácia asi ani veľmi nie, ale keď sa opýtate vašich starých mám, zaručene dostanete odpoveď. Je to nenáročná rastlina. Znáša aj chladnejšie podmienky vyšších polôh, je mrazuodolná. Chuťou pripomína kaleráb a plne nahradí reďkovku. Z mladých listov môžeme pripraviť chutný šalát.

Hoci kvaka inak nazývaná aj turín či runkla bola bežnou súčasťou jedálnička na stoloch našich starých mám a otcov (popri obilí, strukovinách, kapuste, cibuli či cesnaku), dnes vyslovenie názvu tejto zeleniny vyvolá skôr údiv a zvedavé vyhľadávanie na internete.

Túžite po orlom zraku, silných zuboch či čistej pleti?

Kvaka nie je určená len na konzumáciu, ale vďaka jej blahodarným účinkom sa stala súčasťou prírodnej kozmetiky a ľudového liečiteľstva. Je bohatým zdrojom vitamínov, vlákniny a minerálnych látok. Už v jednej šálke kvaky prijmete polovičnú odporúčanú dávku vitamínu C, štvrtinu dennej dávky vitamínu A, ďalej vitamíny B1, B6 a E. Príjem týchto vitamínov predstavuje pre váš organizmus posilnenie celkovej imunity, rýchlejšie hojenie rán, zdravé kosti, zuby aj ďasná. Vitamín A podporuje tvorbu fotosenzitívneho pigmentu dôležitého pre zrak (tzn. že sa nemusíte obávať ak sa vám zlepší nočné videnie, pričom jeho nedostatok môže stáť aj za vznikom šeroslepoty. Pozitívny vplyv má aj na činnosť dýchacích ciest. V ľudovom liečiteľstve sa šťava z kvaky využíva na liečenie chrípky a kašľa, ale aj na zvýšenie libida. Necháme však už na vás ako využijete tento poznatok.

 

Zo spektra minerálnych látok obsahuje kvaka vápnik, ktorý je vhodný pri prevencii a liečbe osteoporózy a zlomenín. Pri súčasnom rýchlom spôsobe života a strese je jeho viac než vítaným účinkom znižovanie nervozity, ochrana pred stratou pamäti i nespavosťou. Konzumáciou kvaky doplníte aj hladinu draslíka, ktorého potreba sa v súvislosti s nadmerným používaním soli (o 3-5 – násobne vyššieho odporúčaného množstva) v našej strave súmerne zvyšuje. Dôležitú úlohu zohráva aj draslík pomáhajúci pri vstrebávaní vápnika, v spolupráci s vitamínom B6 majú vplyv na znižovanie hladiny cholesterolu v krvi. Odporúčaný pomer v príjme horčíka a vápnika je 1:2. Ten ideálne spĺňa práve kvaka s obsahom 20 mg horčíka a 43 mg vápnika (na 100 g).


 

Kvaka dokáže vďaka obsahu všetkých látok pozitívne ovplyvniť fungovanie celého ľudského tela. Sírne éterické oleje a silice v nej obsiahnuté napomáhajú vylučovaniu väčšieho množstva žalúdočných štiav, preto jej priaznivý vplyv oceníte ak trpíte žalúdočnými či žlčníkovými ochoreniami. Pôsobením draslíka zbavuje krv škodlivých látok, napr. kyseliny močovej, preto je vhodnou zložkou stravy pre tých, ktorí trpia dnou alebo reumou. Podporu fungovania trávenia a peristaltiky čriev má zas na svedomí dostatočný obsah vlákniny. Preto sa najčastejšie používa pri chorobám zažívacieho ústrojenstva, znižuje cholesterol, pôsobí na náš kardiovaskulárny systém, znižuje krvný tlak, zlepšuje srdcovú činnosť a spomaľuje starnutie. Vhodná je aj pri redukčných diétach a detoxikačných kúrach, pretože je plná vlákniny a zhruba z 90 % tvorená vodou. Je tak dobre stráviteľná, zasýti a pritom dodá len minimum kalórií.

Počuli ste už o látke zvanej sulforafan?

Ide o, minimálne v medicínskych kruhoch, známu antikarcinogénnu látku, ktorá aktivizuje detoxikačné a protirakovinové enzýmy nášho tela. Sulforafan zabraňuje nekontrolovateľnému množeniu buniek. Znamená to, že ide o akúsi prevenciu pred rakovinou. Aby mala kvaka naozaj protirakovinový účinok, je vhodná jej konzumácia v tepelne neupravenom, surovom, stave. Uvažujete ako z nej vytvoriť chutné jedlo? Pre svoju kvalitnú jemnú dužinu je vhodná do kombinácií s vašou obľúbenou zeleninou, čím vytvoríte ľahkú prílohu k akémukoľvek jedlu.

Šťastná 15-tka

Stáva sa vám, že máte neovládateľnú chuť na niečo a pocit, že to musíte okamžite mať? Podľa výskumu istého amerického psychológa, je práve 15 minút zlomových. Ak sa vám počas tohto času podarí vašu pevnú vôľu udržať, chuť sa pomaly rozplynie. Uvažujete, čo má kvaka spoločné s 15-tkou? Presne toľko kcal je v nej obsiahnutých. Toto číslo preto poteší predovšetkým ženy a tých, ktorí poctivo sledujú množstvo kalórií na tanieri. Ich nízky obsah v kombinácií s minimom tukov (0,2g na 100g) a vysokým obsahom živín, robí z kvaky surovinu priam stvorenú ako súčasť redukčnej diéty, resp. základu zdravého stravovacieho režimu.

 

Pokiaľ si kvaku pamätáte ešte z vašich detských čias a nebola vašou obľúbenou zeleninou, skúste jej dať druhú šancu. Je jemne korenistá a chuťovo veľmi podobná kalerábu. Ak v obchode nenájdete kvaku, skúste pátrať po tabuľke s nápisom runkla alebo turín.  

 

Pripraviť z nej môžete kašu, pyré, hodí sa do polievok, omáčok, dusenú k mäsu, skvele chutí pečená v rúre ako hranolčeky s parmezánom, upraviť sa dá aj ako kapusta. Vynikajúca je naložená na kyslo, alebo ako kvasená zelenina. Mladé buľvy sa konzumujú aj za surova, skvele sa hodia do šalátov. Výborne chutia aj jej listy. Tie môžete naložiť do šalátu, alebo uvariť ako špenát či prílohu. Je vhodnejšia ako zemiaky.

 

"Telo po konzumácii zemiakov upadá do letargie, imunitný systém je zablokovaný, myšlienkový pochod sa prudko znižuje, epifýza atrofuje. Zemiakový škrob sa v tele mení na kašu."

 

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.