image

Azadirachta indica, známa aj ako nimba, v preklade „Voľný strom“. Je stredne vysoký strom, ktorý rastie na území Indie, Srí Lanky a Pakistanu. Blahodárne účinky Neemu sú známe už od dávna, pričom vyniká najmä antibakteriálnymi, antiseptickými, antimikrobiálnymi a protizápalovými vlastnosťami. Tie ho robia neoceniteľnou súčasťou ajurvédskej medicíny.

Tradičná medicína dokáže na liečebné účely zužitkovať doslova celý strom. Pričom každý jeho kúsok sa hodí na niečo iné. Listy sa používajú do obväzov, alebo sa z nich varí čaj. Kôra je výborná na rany a vetvičky sú vynikajúce na čistenie zubov. Listy neemu sa môžu použiť aj ako prírodná zubná kefka. Ich vláknitá štruktúra dokáže účinne odstrániť zubný povlak a nečistoty. Má v podstate prírodné antibiotické účinky. Keď cítite prechladnutie, chrípku, začínate mať nádchu, bolesti v krku, možno vám začína angína, NEEM vo väčších dávkach výborne zaberá. Je to lepšie ako antibiotiká, ktoré majú na mikrobiom naozaj devastujúci účinok.

 

Neem sa už viac ako niekoľko tisíc rokov používa nielen v medicíne, ale aj v poľnohospodárstve. Odvar z listov je vynikajúci pesticíd. Hlavne obsahuje vysoký podiel zdraviu prospešných látok. Medzi najdôležitejšie patrí B-sitosterol. Je to látka, ktorá priamo zodpovedá za redukciu cholesterolu v krvi, čo ocenia najmä ľudia s vysokým krvným tlakom. Pomáha aj pri prevencii s problémami s prostatou. Obsahuje množstvo vitamínov E, A, B1, B2, B6 a esenciálnych mastných kyselín, ktoré pomáhajú pri celkovej očiste tela a posilňujú zdravie organizmu.

 

Pozitívne a veľmi efektívne účinky Neemu sa najčastejšie využívajú v kozmetickom a farmaceutickom priemysle (očné problémy, kardiovaskulárne problémy, cukrovka, problémy s vypadávaním vlasov, problém s mykózou na nohách, žalúdočné a tráviace ťažkosti….).

 

Ďalšie zdravotné výhody Neemu môžeme sumarizovať nasledovne

 

  • Podporuje imunitný systém - stimuluje tvorbu bielych krviniek.
  • Má protizápalový efekt - pri kožných (akné, psoriáza, ekzém…) a rôznych gynekologických problémoch. Dokáže tiež účinne liečiť mykózu na nohách.
  • Pomáha proti parazitom - najmä proti takým, ktorí sa nachádzajú vo vode. Ak cestujete do oblastí, kde hrozí takéto riziko (subtropická a tropická oblasť), mali by ste mať neem so sebou.
  • Podporuje dýchacie a močové cesty - úľava pri zápaloch horných dýchacích ciest, pomoc pri urologických problémoch a zväčšenej prostate.
  • Zlepšuje činnosť tráviaceho traktu - a to najmä v súvislosti s pečeňou.
  • Používa sa na liečbu rôznych kožných ochorení, vrátane akné, ekzému, psoriázy a kožných infekcií.
  • Podporuje zdravie ústnej dutiny a prevenciu zubných problémov, ako je ochorenie ďasien a zubný kaz.
  • Je prírodný odpudzovač hmyzu. Môže pomôcť odpudzovať komáre, muchy a iný hmyz.
  • Zlepšuje kontrolu hladiny cukru v krvi u ľudí s cukrovkou znížením inzulínovej rezistencie.
  • Pomáha pri únave a psychickom vyčerpaní - znižuje oxidačný stres buniek, silné antioxidačné účinky.
  • Pôsobí preventívne proti rakovine - inhibícia rakovinových buniek na základe antioxidačných účinkov.
  • Pomáha na cestách, napríklad pri požití kontaminovanej vody. Tu pôsobí spoločne s oreganom.

 

Užíva sa vo forme prášku a oleja. Olej sa volá nimbový. Neem by sa nemal podávať malým deťom a ľudia, ktorí majú problémy s pečeňou a obličkami, by sa najprv mali poradiť s ošetrujúcim odborným lekárom. Niektorí ľudia môžu byť alergickí na neem, čo môže spôsobiť príznaky ako žihľavka, svrbenie a ťažkosti s dýchaním.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.