image

Zdravé stravovanie je znalosť a porozumenie toho, čo, kedy, ako a koľko jesť. Od toho, čo si napichneme na vidličku, alebo načrieme na lyžicu závisí náš zdravotný stav.

Jednotlivé pravidlá môžeme zhrnúť do 20-tych krokov k racionálnej výžive:

 

1. Eliminujte alkohol a nikotín zo stravovania. Myslíte si, že nikotín nie je jedlo? To je pravda, nie je, ale mnohí z nás sa tým sami dobrovoľne kŕmia. Zdravo sa vyživovať nie je možné, keď sa otrávite všetkými druhmi škodlivých, vzrušujúcich a toxických látok.

 

2. Zvyknite si každý deň na pitie požadovaného množstva vody (35 ml na 1 kg hmotnosti). V dennom množstve sú zahrnuté polievky, nezahŕňajú sa limonády, čaje a káva. Naopak, spôsobujú dehydratáciu.

 

3. Nepite s pokrmom. Voda riedi žalúdočnú šťavu v žalúdku, čo narúša trávenie. Preto by sa mala piť teplá 15 minút pred jedlom (voda opúšťa žalúdok 10 minút po vypití), 30 minút po požití, 2 hodiny po škrobovej potrave a 4 hodiny po bielkovine. Je to preto, že žalúdočná šťava potrebuje čas na svoju prácu. Teplá preto, lebo pomáha podporovať tráviaci oheň.

 

4. Nejedzte príliš studenú, alebo príliš horúcu poživeň. Chlad zastavuje pôsobenie enzýmov (neuvoľňujú sa, kým teplota žalúdka nestúpne na normálnu úroveň). Horúce jedlo narúša celistvosť tkanív žalúdka, čo vedie k ich rednutiu a perforácii. Nízke aj vysoké teploty navyše bránia vylučovaniu tráviacich štiav.

 

5. Jedzte iba vtedy, keď máte hlad (žiadne občerstvenie a žuvanie hocikedy). Nikdy nejedzte ak máte bolesť, fyzickú nevoľnosť, únavu a horúčku. V takýchto chvíľach musí telo minúť energiu na regeneráciu a nie na trávenie potravy.

 

6. Začnite deň šťavnatým ovocím. Obsahujú kyslík, vitamíny a cukry v ich najľahšie stráviteľnej forme. Ovocie jedzte len jeden druh, nemiešajte rôzne druhy.

 

7. Denne jedzte šaláty zo 4 druhov zeleniny. Listy zeleného šalátu dodávajú telu komplexné bielkoviny, obsahujú vitamíny A, B, C, železo a vápnik v ľahko stráviteľnej forme. Užitočné sú tiež kapusta, uhorky, reďkovky, cibuľa, paradajky, žerucha, petržlen a okrúhlica. Mimochodom, kapusta obsahuje 10-krát viac vápnika ako zelený šalát.

 

8. Znížte množstvo výrobkov obsahujúcich purínové látky a základy pre vývoj kamienkov: čaj, káva, kakao, čokoláda, mäsové bujóny a údené jedlá. Majú toxický účinok a prispievajú k tvorbe zvýšeného množstva kyseliny močovej v tele.

 

9. Eliminujte rafinované potraviny (biela múka, jačmeň, cukor, rafinovaná ryža ...), sú nepriateľmi kardiovaskulárneho systému.

 

10. Jedzte aktivované (vopred namočené), orechy a semená ako zdroj polovice denného príjmu bielkovín. Okrem toho obsahujú minerály a vitamíny, ľahko stráviteľné tuky a cukry. Nevylučujte však živočíšne bielkoviny, ich podiel by mal byť najmenej 50%. Je to živočíšny (kompletný) proteín, ktorý naše telo syntetizuje 9 esenciálnych aminokyselín. Preto by malo byť vo vašom jedálnom lístku mäso, mlieko, syry a vajcia, z domácich zdrojov, bez chemizácie.

 

11. Vyvarujte sa nedostatku bielkovín vo vašej strave. Ak je bielkovín menej spotrebovaných ako je potrebné, potom sa bielkoviny v tele rozpadajú. V dôsledku toho sa svalová sila znižuje (vrátane sily srdcového svalu) a trpia ďalšie orgány. Na druhej strane sa vyhnite nadmernému množstvu bielkovín. Akýkoľvek prebytočný proteín v tele sa musí spáliť, pretože nestrávený proteín sa mení na toxické látky (ptoamíny alebo kadaverické jedy). Telo musí vynakladať energiu na svoje nútené spálenie a ukladá v tele nestrávené ďalšie látky (uhľohydráty a tuky).

 

12. Jedzte tuky, ale s mierou a prirodzené, ako maslo, prepustené maslo ghí, bravčovú masť, za studena lisované oleje. Tuky spomaľujú trávenie, čo vedie k preťaženiu pečene a obličiek toxínmi a samozrejme, k nadváhe. Lepšie je keď tuk pridáte do potravín až po uvarení. Vyvarujte sa rafinovaných a umelých tukov, ako sú margaríny.

 

13. Pokrm sa najúčinnejšie absorbuje, ak pozostáva z jednej zložky, napríklad ráno - škroby, popoludní - bielkoviny. Vo všeobecnosti vedie väčšie množstvo druhov pokrmu naraz k prejedaniu. Všimnite si, že ak sú na stole iba jablká, budete jesť 1-2 a uspokojíte sa, ale ak sú na stole jablká a broskyne, budete jesť oboje, dva-krát viac. Zvyknite si jesť naraz len jeden druh pokrmu.

 

14. Pokúste sa jesť surové potraviny - zelenina, ovocie, orechy, semená. Varené alebo dusené jedlo kombinujte so surovou zeleninou a surového by malo byť 3-krát viac ako vareného.

 

15. Znížte príjem soli, alebo ešte lepšie, nahraďte ju morskou soľou, najlepšie nerafinovanou, keltskou. V morskej soli je 64 užitočných stopových prvkov a v stolovej soli iba dva - chlór a sodík.

 

16. Dôkladne prežúvajte všetok pokrm, aspoň 50-krát. Potom nebude stáť v žalúdku, bude dobre stráviteľný a absorbovaný a telo nebude vynakladať ďalšiu energiu na trávenie.

 

17. Ak sa vám to zdá od trinásteho bodu príliš ťažké, trénujte sami, aby ste správne kombinovali suroviny. Tráviace žľazy, enzýmy a šťavy majú určité fyziologické limity. Preto je dobrá asimilácia možná iba pri správnej kombinácii výrobkov. G. Shelton (zakladateľ vedy o správnej kombinácii výrobkov) uvádza takéto odporúčania.

 

18. Nejedzte bielkoviny a sacharidy naraz. Ich asimilácia je taká odlišná, že sa vzájomne ovplyvňujú. Čiže nejedzte mäso, vajcia, orechy, syry s chlebom, zemiakmi a obilninami. Nejedzte bielkoviny s tukmi naraz. Prítomnosť tuku v žalúdku znižuje množstvo žalúdočnej šťavy určenej na trávenie bielkovín. Preto nejedzte maslo s kyslou smotanu, syr s mäsom, s rybami a orechmi.

 

19. Nejedzte dva proteíny naraz. Rôzne proteíny vyžadujú rôzne tráviace šťavy a ich rôzne koncentrácie. Preto v jednom pokrme – konzumujte len jeden proteín. Nepoužívajte dva druhy škrobu naraz, lebo jeden z nich bude absorbovaný, zatiaľ čo druhý zostane nedotknutý v žalúdku, oneskorí sa vstrebávanie iných potravín. Preto nejedzte zemiaky ani obilniny s chlebom. Nemiešajte ovocie s inými potravinami. Keďže cukry z nich sa rýchlo vstrebávajú, začnú kvasiť, zadržiavané inými potravinami v žalúdku. Preto môžete ovocie jesť buď 40 minút pred pokrmom, alebo 4 hodiny po ňom.

 

20. Nejedzte cukor a škroby naraz. Želé a džem na chlebe, alebo cukor s obilninami spôsobujú kvasenie a potom otravu tela. Nechcem hovoriť ani o koláčoch, zákuskoch a sladkostiach. Melón a mlieko by sa mali konzumovať iba oddelene od všetkých ostatných potravín.

 

Tu je potrebné poznamenať, že Sheltonova teória „oddelenej výživy“ je veľmi kontroverzná a odborníci na výživu ju odporúčajú iba v prípade akejkoľvek choroby. Je oveľa dôležitejšie zabezpečiť, aby vaša strava bola vyvážená v bielkovinách, tukoch a uhľohydrátoch (1 : 1 : 4). Náš tráviaci systém potrebuje odpočinok. Medzi večerou a raňajkami by preto malo uplynúť najmenej 10 hodín. Okrem toho je vhodné zaradiť pôst (Plné-Očistenie-Svojich-Tiel), najmenej raz týždenne.

 

Koľko-krát za deň musíte jesť? Existuje veľa názorov, niektorí odporúčajú jesť každé 2 - 3 hodiny, iní - 2-krát denne. Všeobecne platí a známa múdrosť hovorí: „Jogíni jedávajú raz denne, labužníci dvakrát, chorí ľudia trikrát.“ To závisí aj od vášho životného štýlu, existujúcich chorôb a osobných preferencií. Najdôležitejšie je, aby ste nezabudli, že ak jete každé 2 až 3 hodiny, potom by pokrm mal byť rovnakého druhu (bod 13), ak jete 2-krát denne, urobte to napoludnie a večer (do 19:00). Je potrebné poznamenať, že odborníci na výživu odporúčajú jesť 5-6 krát denne, oni asi tak jedávajú.

 

Skôr ako si niečo vložíte do úst, spýtajte sa sami seba, či vám to prospeje - a ak niet odpovede, potom to nejedzte.

 

Ďalšie pravidlo - neskúšajte okamžite zmeniť všetky svoje stravovacie návyky. Spravidla to vedie k tomu, že za týždeň sa všetko vráti do starých koľají. Spravte z toho pravidlo - jeden krok za mesiac. Myslíte si, že 20 mesiacov je dlhý čas? Na druhej strane sa na to pozerajte takto - po 1,5 roku budete jesť správne, s minimálnym úsilím a bez emocionálneho zážitku. Veľa šťastia.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.