image

Pochádza z východnej Afriky, vonia ako eukalyptus, mentol, gáfor a medovka. Listy sú prírodným zdrojom vitamínov C, A, E. Na alergie či zapchaté dutiny pomôže lepšie ako sprej do nosa! K zdraviu prispeje aj sirup z neho.

Tejto rastline sa darí na každom okennom parapete a je vždy pripravená pomôcť vám od množstva zdravotných neduhov. Ak vezmete jeden lístok do ruky, pomädlíte ho medzi prstami a zblízka privoniate, pekne vám pretiahne dýchacie cesty. Jednoducho sa pestuje a množí. Ak chcete, aby sa vám doma rýmovník pekne zelenal a bol na úžitok, verte že to nedá žiadnu námahu. Rastie skoro sám. Stačí ho umiestniť na svetlé miesto, najlepšie mu bude v blízkosti okna. Pozor na prievan. Zalievať ho treba skôr menej ako viac. Pôdu nechajte vždy úplne vyschnúť. Zdravá rastlina má silné dužinaté stonky a sýto zelenú farbu. Podľa jej vzhľadu poznáte aj nasledujúce neduhy:

Hnedé bodky – rastlinu ste preliali, uberte zálievku

Dlhé tenké stonky – rastlina má málo svetla

Zaschnuté kraje listov, prípadne žlté až hnedé fľaky – rastlina je popálená od priameho slnka

 

Rýmovník si doma môžete ľahko namnožiť. Najjednoduchšie tak, že časť stonky s aspoň jedným lístkom zapichnete do pôdy, alebo ho iba dáte do pohára s vodou. Za pár dní začne púšťať korienky a do mesiaca je nová mladá rastlina na svete. Môžete ho využiť akokoľvek, fantázii sa medze nekladú. Dá sa použiť takmer akokoľvek, za čerstva aj tepelne upravený. Ako medicína aj ako korenie na ochutenie jedál. Bez úprav, len čerstvo odtrhnutý, prípadne jemne vysušený.

 

Na každej rastline na vás čakajú dužinaté lístky plné ozdravnej vône. Je to taká domáca aromaterapia. Svojou vôňou odpudzuje aj muchy a komáre. Stačí len odtrhnúť lístok a vytvoriť si svoj vlastný návyk na používanie – niekto ho pomädlí medzi prstami a vytlačenou vodičkou si pomaže nos, niekto lístok zlomí na pol a namaže časť pod nosom a niekto iný si pre istotu kúsok odtrhnutého lístka vloží do nosnej dierky na chvíľu pôsobiť. Toto pomáha najmä proti nádche.

 

Veľa práce vám nedá ani uvariť si z rýmovníka čaj. Jeden čerstvý lístok do šálky, trocha horúcej vody a nápoj, ktorý vám pomôže od množstva neduhov, je za pár minút hotový. Dobrá správa je, že lístky vydržia dlho čerstvé. Vlastne sa takmer nedajú vysušiť. Má aj skvelé dezinfekčné vlastnosti. Jeden lístok je taký malý zelený peroxid. Použiť sa dá na odreniny, po uštipnutí hmyzom aj pri spáleninách. Vyskúšať ho môžete aj po holení, kedy je koža narušená, začervenaná a tvoria sa na nej pupienky. Opäť len vytlačenou šťavou potrite postihnuté miesta. Pri ťažkostiach s dýchaním listy podrvte, zmiešajte s olivových olejom a namažte na hrudník. Podporuje funkciu pečene, zapálené oči, v tomto stave sa natiera len okolie očí, pomáha tráveniu a pri odparizitovaní, ako aj pri vyplavovaní ľadvinových kameňov a zápaloch močového systému.

 

Má aj nežiaduce účinky. Vo veľkom množstve je toxický. Preto dbajte na jeho striedme používanie. Okrem toho znižuje schopnosť tela vstrebávať železo. Rovnako ohrozenou skupinou sú ženy počas menštruácie, ktorým sa železo stráca spoločne s menštruačnou krvou. Opatrné musí byť aj tehotné, ktorým by mohla uškodiť obsiahnutá látka tymol. Medzi negatívne účinky zložky patrí aj schopnosť vyvolať potrat a naopak po pôrode môže podporiť produkciu mlieka.

Sirup z rýmovníka

Sirup má jemnú arómu a konzistenciou a chuťou pripomína skôr med. Na jeho prípravu treba zhruba tridsať lístkov. Nemusíte sa báť, že by ste si rastlinu zbytočne otrhali, naopak jej to skôr prospeje, znova rýchlo obrastie a zahustí sa.

 

Budete potrebovať:

 

30-40 stredných lístkov rýmovníka

3/4 kg cukru krupica (môže byť aj trstinový)

1 pomaranč (najlepšie chemicky neošetrený)

1 citrón (najlepšie chemicky neošetrený)

1 l vody

 

Postup:

 

Pomaranč a citrón, najlepšie v bio kvalite, dôkladne umyte a aj s kôrou nakrájajte na plátky. Očistené, ale neumyté lístky rýmovníka nasypte do hrnca, pridajte plátky citrusových plodov a všetko zalejte horúcou vodou tak, aby všetky suroviny boli úplne ponorené. Prikryte pokrievkou a nechajte najmenej dvadsaťštyri, alebo aj štyridsaťosem hodín – stáť pri izbovej teplote. Hotový výluh preceďte cez husté sitko, alebo čistý obrúsok do iného hrnca a priveďte do varu. Znížte teplotu a opatrne prisypte cukor. Za občasného miešania varte na miernom ohni, asi 80 °C a nechajte výluh redukovať kým nedostane medený odtieň a nezačne ľahko hustnúť.

 

Tip: Konzistenciu sirupu vyskúšajte tak, že pomocou lyžičky nakvapkajte malé množstvo na čistý tanierik. Ak budú kvapôčky držať tvar, je najvyšší čas sirup odstaviť. Po vychladnutí totiž ešte dosť zhustne.

 

Teplý sirup ihneď nalejte do pohárov, pevne ich uzavrite a obráťte hore dnom. Uchovávajte najlepšie v tme a na chladnom mieste.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.