image

Majú mnoho využití pri rôznych zápalových ochoreniach, úrazoch a pooperačných stavoch, poruchách imunity, cievnych a lymfatických ochoreniach.

Rozpúšťajú fibrín, bielkovinu ktorá tvorí krvné zrazeniny, čím spriechodnia lymfatické cievy, zároveň zabraňujú tvorbe krvných výronov a urýchľujú ich vstrebávanie. 

Vytvárajú podmienky na odsun produktov zápalu (tým tlmia zápalové prejavy) a zásobovanie kyslíkom a živinami. Zaisťujú urýchlené odobratie produktov rozpadu a toxických produktov metabolizmu. 

Významné využitie majú taktiež v športovom svete, kde pri úrazoch a poraneniach urýchľujú proces hojenia, nastáva rýchlejší ústup opuchlín a podliatin, zlepšuje sa prekrvenie svalstva.

K tomu, aby sa stal enzým funkčným, je potrebný koenzým. K tvorbe koenzýmu, ale organizmus potrebuje stavebné látky, ktoré získava z vonkajšieho prostredia – potravou. Sú nimi niektoré vitamíny (C, B1, B2, B6, B12 a iné), minerálne látky a stopové prvky (zinok, meď, železo, mangán, horčík, sodík, draslík…).

Zdroje enzýmov

Najväčším zdrojom proteolytických enzýmov je surová zelenina, ovocie a taktiež fermentovaná zelenina. Výbornými zdrojmi sú:

  • ananás - je bohatý na tráviace enzýmy proteázy. Najmä na enzým bromelaín, ktorý pomáha rozložiť bielkoviny na jednoduchšie formy a aminokyseliny.

  • zázvor (ďumbier) - obsahuje enzým zingibain, ktorý trávi bielkoviny. Pomáha zmierniť prejavy nevoľnosti

  • papája - môže pomôcť pri zmierňovaní tráviacich príznakov syndrómu dráždivého čreva, pomáha tiež pri zápche a nadúvaní. 

  • mango - obsahuje tráviace enzýmy amylázy, skupinu enzýmov, ktoré rozkladajú sacharidy zo škrobu na cukry ako glukózu a maltózu.

  • kivi - je skvelým zdrojom najmä enzýmu nazývaného aktinidín. Tento enzým pomáha tráveniu bielkovín.

  • kyslá kapusta - baktérie kyseliny mliečnej, zbavujú telo škodlivých látok. Pri fermentácii sa v kapuste tvorí vitamín B12

  • kefír - obsahuje mnoho tráviacich enzýmov vrátane lipázy, laktázy a proteázy. Laktáza napomáha tráveniu laktózy, cukru v mlieku, ktorý je často slabo strávený. Štúdie zistili, že kefír zlepšuje trávenie laktózy u ľudí s intoleranciou.

  • banány - obsahujú amylázy a glukozidázy, ktorých úlohou je rozkladať komplexné sacharidy na menšie a ľahšie vstrebateľné cukry.

  • avokádo - má vysoký obsah tukov a má nízky obsah cukru. Obsahuje tráviaci enzým lipázu. Tento enzým pomáha štiepiť tuku na menšie molekuly, ako sú mastné kyseliny a glycerol, ktoré sú pre telo ľahšie vstrebateľné.

  • med - je skutočnou výživovou bombou, okrem mnohých iných benefitov obsahuje niekoľko prospešných tráviacich enzýmov. Uistite sa, že kupujete kvalitný a surový med. Spracovaný med je často ohrievaný, pričom vysoké teplo ničí tráviace enzýmy. Obsahuje:

    amylázy -  štiepi škrob na cukry, ako je glukóza a maltóza,

        invertázy - štiepi sacharózu na glukózu a fruktózu,

        proteázy - rozkladá bielkoviny na aminokyseliny,

        diastázy - štiepi škrob na maltózu.

  • jahody – vytvárajú ešte účinnejšie látky (urolitíny), ktoré patria k najsilnejším známym protizápalovým, protirakovinovým, kardioprotektívnym a neuroprotektívnym účinkom

  • čerstvé výhonky a klíčky - obsahujú vyvážený pomer aminokyselín, mastných kyselín, prírodných cukrov a minerálov, dokážu nás samy o sebe udržať pri živote. Sú výdatnejším zdrojom bielkovín ako bežné živočíšne, alebo rastlinné zdroje.

Medzi príznaky nedostatku enzýmov patria: prebytok plynov, zlé trávenie, pálenie záhy, hnačka a zápcha, predčasné vrásky na pokožke, tuhosť kĺbov, šedé vlasy, nízka výdrž, alebo nedostatok energie. Telo je nútené využívať obrovské množstvo svojej energie trávením, čomu niektorí odborníci hovoria „mŕtve potraviny“ (potraviny bez obsahu enzýmov). Ide o potraviny, ktoré boli varené – napríklad pečené, vyprážané, varené alebo konzervované – tiež spracované, ožiarené, sušené a mrazené. To zahŕňa potraviny, ktoré sú vyrábané s množstvom konzervačných látok a obsahujú príliš veľké množstvo soli/sodíka. Sodík ničí enzýmy v potravinách a znižuje ich prirodzené vlastnosti. Nedostatok enzýmov môže viesť k zažívacím ťažkostiam, stareckým škvrnám, alergiám, zhoršeniu zraku, syndrómu chronickej únavy, strate pamäti a chronickým ochoreniam.

Na záver

Existuje viac ako 200 výskumných publikovaných prác na tému vstrebateľnosti, využitia a liečebných účinkov orálne podávaných systémových enzýmov. Vyhľadávaním v centrálnej medicínskej databáze PubMed pod kľúčovými slovami ako serrapeptase, papain, bromelain, trypsin, chymo trypsin, nattokinase and systemic enzyme, sa dostanete k rozsiahlym prácam ohľadne enzýmov, ktorých medicínske využitie má aspoň v Európe a Japonsku viac ako 40 ročnú minulosť.

Najlepšie enzýmové produkty však musia obsahovať kompletné zmesi systémových enzýmov, ako sú amyláza, proteáza, glukoamyláza, lipáza, celuláza, laktáza a pektináza, bromelaín, papaín i alfa-galaktozidáza.

Každá z týchto látok má svoju špecifickú úlohu: pôsobia na odbúravanie tukov, bielkovín alebo uhľohydrátov a len tie najkvalitnejšie certifikované zmesi zaručujú optimálny výsledok.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.