image

Ľudia s vysokou hladinou cholesterolu v krvi žijú dlhšie. Dr. Uffe Ravnskov je dánsky lekár, výskumník a jeden z najbystrejších apologétov v boji proti cholesterolovému tmárstvu na svete.

Od roku 1990 publikoval asi 40 štúdií a stovky vedeckých článkov, novinových publikácií... mal nespočetné množstvo prednášok a prejavov všade, kde to bolo možné. V renomovaných škandinávskych a medzinárodných lekárskych časopisoch kriticky skúmajúcich pochybnú súvislosť medzi cholesterolom a kardiovaskulárnymi ochoreniami. Jedna z jeho najvýznamnejších publikácií – kniha „The Cholesterol Myth“ („Mýty o cholesterole“) – bola prvýkrát vydaná vo Švédsku a potom vo Fínsku, Nemecku a USA. Označuje v nej zavinené chyby, nedbanlivosť, zaujatosť a dokonca klamstvá, ktoré boli použité na dosiahnutie očakávaných výsledkov. Škandalózne machinácie so štatistickými údajmi sú popísané a vysvetlené jednoducho a zrozumiteľne.

 

Doktor Ravnskov nemilosrdne odhaľuje finančné väzby medzi farmaceutickými spoločnosťami a autormi mnohých klinických štúdií. Charakteristickým znakom knihy je, že autor sa neopiera o špekulácie, teórie či vlastný názor, ale o konkrétne klinické štúdie.

 

Vysoká hladina cholesterolu v krvi podporuje dlhovekosť. Toto vyhlásenie sa zdá byť také neuveriteľné, že trvá dlho, kým si uvedomíme jeho význam. Tento fakt však jednoznačne vyplýva z mnohých vedeckých článkov. Podľa údajov publikovaných v roku 1994 doktorom Harlanom Krumholzom z Katedry kardiovaskulárnej medicíny Yale University mali starší ľudia s nízkou hladinou cholesterolu dvakrát vyššiu pravdepodobnosť úmrtia na infarkt myokardu, ako ľudia v rovnakom veku s vysokým cholesterolom. Priaznivci „cholesterolovej kampane“ neustále ignorujú jeho pozorovania, alebo ich považujú za vzácnu výnimku medzi obrovským množstvom štúdií, kde sa našli opačné výsledky. V súčasnosti už existuje množstvo dôkazov, ktoré sú v rozpore s lipidovou hypotézou.

 

Presnejšie povedané, väčšina štúdií na starších ľuďoch ukázala, že vysoký cholesterol nie je rizikovým faktorom koronárnej choroby srdca. K tomuto záveru dospeli autori 11 štúdií starších ľudí; neskôr, v ďalších štúdiách sa zistilo, že vysoký cholesterol tiež nie je prediktívnym znakom vo všetkých prípadoch úmrtnosti. V súčasnosti sa uznáva, že 90 % všetkých kardiovaskulárnych ochorení sa pozoruje u ľudí nad 60 rokov, navyše takmer všetky štúdie uvádzajú, že vysoký cholesterol nie je rizikovým faktorom. Pre ľudí s vysokým cholesterolom existujú ešte povzbudzujúcejšie dôkazy: zistilo sa, že existuje inverzný vzťah medzi celkovou úmrtnosťou a celkovým, alebo LDL („zlým“) cholesterolom, alebo oboma. To znamená, že pre tých, ktorí sa chcú dožiť zrelého veku, je oveľa lepšie mať vysoký cholesterol ako nízky.

Vysoký cholesterol chráni pred infekciou

Mnohé štúdie naznačujú, že mať nízky cholesterol v určitých situáciách je horšie ako vysoký cholesterol. Napríklad profesor David R. Jacobs a kolegovia z Katedry epidemiológie na University of Minnesota, preskúmali, že nízky cholesterol je prediktorom vysokého rizika úmrtia na gastrointestinálny trakt a ochorenia dýchacích ciest. Väčšina týchto chorôb je infekčného pôvodu.

Skupina prof. Jacobsa spolu s doktorom Carlosom Iribarrenom sledovali 10 000 zdravých jedincov v San Franciscu 15 rokov. Tí, ktorí mali na začiatku štúdie nízky cholesterol, boli častejšie prijatí do nemocníc kvôli infekčným chorobám. Vysoký cholesterol chráni tých, ktorí infekcii odolávajú. Na podporu tejto interpretácie existuje veľa dôkazov.

Cholesterol a chronické srdcové zlyhanie

Existuje veľa indícií, že baktérie a iné mikroorganizmy zohrávajú dôležitú úlohu pri vzniku srdcového zlyhania. Napríklad u pacientov s ťažkým chronickým srdcovým zlyhaním je v krvi vysoká hladina endotoxínu a rôznych typov cytokínov. Endotoxín je najtoxickejšia zlúčenina produkovaná baktériami ako sú E. coli, Klebsiella, Salmonella, Serratia. Vedci zistili, že úmrtnosť bola výraznejšia nielen u pacientov s oslabením, alebo úplnou absenciou ochrannej reakcie imunitného systému na alergény, ale aj u pacientov s najnižšími hladinami lipidov – celkového cholesterolu, LDL- a HDL- („zlého a dobrého“) cholesterolu, ako aj triglyceridov.

 

Potvrdil to aj Dr. Rauchhaus, ktorý spolupracoval s vyšetrovateľmi vo viacerých nemeckých a britských univerzitných nemocniciach. V ďalšej štúdii doktorky Tamary Horwichovej bolo 1000 pacientov s ťažkým srdcovým zlyhaním. Ku koncu tohto obdobia zomrelo 62 % pacientov s hladinou cholesterolu pod 129 mg/l, ale iba polovica pacientov s hladinou cholesterolu nad 223 mg/l.

Laboratórne a experimentálne štúdie

Vďaka laboratórnym štúdiám, ktoré uskutočnila najmä skupina výskumníkov v Nemecku a Dánsku pod vedením Dr. Sucharit Bhakdi sa zistilo, že zložkou krvnej plazmy, ktorá dokáže nielen viazať, ale aj neutralizovať nebezpečné bakteriálne toxíny, je LDL – nosič takzvaného „zlého“ cholesterolu. Ostatné zložky plazmy, vrátane HDL, túto vlastnosť nemajú. LDL nielenže inaktivuje bakteriálne toxíny, ale má aj priamy priaznivý vplyv na imunitný systém, čo pravdepodobne vysvetľuje pozorovaný vzťah medzi nízkou hladinou cholesterolu a rôznymi chronickými ochoreniami. Vlastnosti LDL-cholesterolu podporujúce imunitný systém zohrávajú dôležitú úlohu v ľudskom zdraví. Výsledky klinických pozorovaní a laboratórnych údajov zdôrazňujúcich úlohu LDL-cholesterolu potvrdili aj experimentálne štúdie na zvieratách (prof. Kenneth Feingold a jeho skupina, University of California; Dr. Mihai Netea, Holandsko a ďalší).

Reakcie na poškodenie

Vedci navrhli rôzne potenciálne príčiny poškodenia ciev: zložky tabakového dymu, vysoké hladiny LDL cholesterolu, oxidovaný cholesterol, homocysteín, metabolické produkty vznikajúce pri cukrovke, nedostatok vitamínov A a D, transmastné kyseliny, mikroorganizmy a mnohé ďalšie. Miera zapojenia každého z nich do poškodenia cievnej steny zostáva nejasná. Výnimkou je samozrejme LDL cholesterol, keďže výsledky mnohých štúdií umožňujú jeho vyškrtnutie z tohto zoznamu. Vedci nenašli vzťah medzi hladinou lipidov v krvi a závažnosťou aterosklerózy. Cholesterol Je dôležitý pre zabezpečenie integrity a priepustnosti bunkových membrán, podporuje metabolické procesy a tvorbu žlčových kyselín potrebných pre normálnu činnosť tenkého čreva, syntézu vitamínu D, tvorbu pohlavných hormónov a hormónov nadobličiek, zlepšuje funkcie mozgu, ovplyvňuje intelektuálne schopnosti človeka a jeho náladu.

 

Hlavný argument si zaslúži, aby sa opakoval znova a znova: vysoká hladina cholesterolu v krvi je u starších ľudí spojená s dlhovekosťou. Bez tohto záveru je ťažké vysvetliť skutočnosť, že najnižšia úmrtnosť na kardiovaskulárne ochorenia u starších ľudí je charakteristická pre tých, ktorí majú vysokú hladinu cholesterolu.

Zdroj: Uffe Ravnskov, MD, PhD

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.