image

Repkový olej sa prakticky etabloval ako preferovaný olej v potravinárskom priemysle. Či už ide o majonézu, hranolky alebo šalátové dresingy, repkový olej je obvykle prvou, druhou alebo treťou zložkou na zozname. Bohužiaľ zdravotné riziká repkového oleja ďaleko presahujú to, o čom nás presvedčili.

Ak teda repkový olej nemá žiadne skutočné zdravotné prínosy, prečo je tak široko používaný v potravinárskom priemysle? Repkový olej je extrémne lacný na pestovanie a zber. Jednoducho sa pestuje vďaka genetickým modifikáciám a skutočnosti, že odpudzuje škodlivý hmyz.

 

Repkový olej bol prvýkrát vyrobený ako prírodný olej na začiatku 70. rokov 20. storočia. V roku 1995 Monsanto vytvorilo geneticky upravenú verziu repkového oleja. V roku 2009 bolo viac ako 90 percent kanadskej repkovej olejnej plodiny geneticky upravenej. Repkový olej pochádza z derivátu rastliny repky, člena rodu Brassica, spolu s niektorými z našich obľúbených druhov zeleniny, ako je kel, brokolica, karfiol a kapusta. Pre ľudskú spotrebu bol uvedený na trh v 50. rokoch 20. storočia. Mnoho ľudí si ho však obľúbilo pre jeho chuť a výraznú farbu. Vtedajší vedci začali zisťovať, že kyselina eruková, jedna z hlavných zložiek mastných kyselín oleja (vyše 50 %), poškodzuje srdcové tkanivo.

 

Čo teda urobili marketéri s repkovým olejom? Samozrejme ho prerobili! Po selektívnom šľachtení a starostlivom marketingu mal repkový olej nízky obsah kyseliny erukovej a vysoký obsah kyseliny olejovej (rovnako ako pre srdce zdravý olivový olej), bohatý na omega-3 mastné kyseliny. Napriek tomu, že sa repkový olej predáva ako olej pre zdravú výživu, ktorý má nízky obsah nasýtených tukov a je zdrojom omega-3 mastných kyselín, má k zdraviu ďaleko. Repkový olej je nielenže geneticky modifikovaný, ale je tiež vysoko spracovaný a rafinovaný, čo prispieva k veľkým zdravotným problémom v organizme.

8 zdravotných rizík repkového oleja:

 

Repkový olej nie je taký zdravý, ako sa o ňom hovorí. Repkový olej predstavuje toľko nebezpečenstiev, že každý so zdravým rozumom by sa mu mal vyhýbať. Tu je len niekoľko dôvodov, prečo by repkový olej už nikdy nemal vstúpiť do vašej domácnosti.

1) Repkový olej je hydrogenovaný olej.

Ak nejde o oleje „lisované za studena“ alebo „extra panenské“, olej sa považuje za rafinovaný. Tento proces zahŕňa rafináciu žieravinou, bielenie a degumáciu – to všetko s použitím vysokých teplôt alebo chemikálií, ktoré sú škodlivé pre ľudské telo. V neposlednom rade prichádza na rad proces dezodorácie. Keďže repkový olej má vysoký obsah omega-3 mastných kyselín, pri vystavení kyslíku a vysokým teplotám ľahko zatuchne a zapácha. Štandardný deodorizačný proces odstraňuje veľkú časť omega-3 mastných kyselín ich premenou na trans-tuky.

Ak konzumujete akékoľvek rastlinné oleje, ktoré pri spracovaní teplom a svetlom oxidujú, vystavujete svoje telesné tkanivá aj oxidovaným, alebo zatuchnutým produktom. To prispieva k degeneratívnym ochoreniam a chronickým zápalom.

2) Geneticky modifikovaný produkt

Viac ako 90 % všetkého repkového oleja pochádza z geneticky modifikovaných rastlín. Zatiaľ čo genetická modifikácia bola úspešná pri znižovaní hladín kyseliny erukovej, zároveň zvyšovala hladinu kyseliny olejovej.

Zdravotné problémy spojené s kyselinou olejovou zahŕňajú:

- Spomalený rast (je zakázaný v dojčenskej výžive)
- Abnormality krvných doštičiek
- Poškodenie voľnými radikálmi
- Zvýšené riziko vzniku určitých typov rakoviny

Geneticky modifikované potraviny môžu tiež spôsobiť veľmi vážne zdravotné problémy, ako sú alergické reakcie, potlačenie imunity, toxicita a strata živín z potravín, ktoré jeme. Varovanie! Poškodzuje mozog, spôsobuje demenciu a priberanie na váhe...

3) Zvýšené riziko vzniku rakoviny

Repkový olej je extrémne tepelne nestabilný, svetloplachý, čo vedie k oxidácii a uvoľňovaniu voľných radikálov v tele. Keď sa repkový olej zahreje (t.j. keď s ním varíme), produkuje veľké množstvo butadiénu, benzénu, akroleínu, formaldehydu a iných nepríjemných zlúčenín. Tieto chemické zlúčeniny v kombinácii so zvýšeným množstvom voľných radikálov vytvárajú dokonalé prostredie pre rast rakoviny.

Vedci zistili, že rakovinové bunky sa živia kyselinou olejovou v repkovom oleji. Kyselina spôsobuje, že rakovinové bunky zosilnejú a tvorba karcinómu pokračuje. Ďalší výskum tiež ukázal, že kyselina olejová podporuje progresiu nádoru.Voľné radikály sú vysoko reaktívne chemikálie, ktoré hrajú dôležitú úlohu pri mutácii rakovinových buniek.

4) Prispieva k ochoreniam srdca

Hoci genetická modifikácia znížila obsah kyseliny erukovej v repkovom oleji, stále je dôležitým zdrojom kyseliny. Kyselina eruková je mononenasýtená mastná kyselina, ktorá sa spája s poškodením srdca, najmä Keshanovou chorobou (zhrubnutie a zjazvenie spojivového tkaniva v srdci). Spôsobujú to vysoké hladiny kyseliny erukovej a nízke hladiny selénu.

Repkový olej je tiež schopný podporovať ťažké zápaly v tele, ako aj kalcifikáciu tepien. Každý olej, ktorý je čiastočne hydrogenovaný, má túto schopnosť. Systémový zápal a kalcifikácia sú dôležitými rizikovými faktormi ochorenia koronárnych artérií.

5) Zhoršuje zdravú funkciu mozgu

Nová štúdia z Temple University's Lewis Katz School of Medicine, spojila repkový olej s poklesom pamäte a učenia, čo svedčí o Alzheimerovej chorobe – najbežnejšej forme demencie. Štúdia zistila, že mozgy jedincov liečených repkovým olejom mali vyššie hladiny amyloidných plakov a znížený kontakt medzi mozgovými neurónmi.

Repkový olej, zápalová potravina, prispieva k zlej funkcii mozgu. Chronický zápal, ako už možno viete, je pre telo škodlivý. Napáda zdravé bunky, cievy a tkanivá namiesto toho, aby ich chránil. Môže zastaviť produkciu energie v mozgových bunkách a spomaliť spaľovanie neurónov, čo prispieva k ADHD, úzkosti, mozgovej hmle, depresii, strate pamäti a Alzheimerovej chorobe.

6) vysoký krvný tlak a mŕtvice

Repkový olej ako hlavná príčina zápalov v tele zaťažuje náš kardiovaskulárny systém – najmä krvný tlak. Štúdie zistili, že repkový olej skracuje dĺžku života jedincov náchylných na mŕtvicu a hypertonikov.

Ďalšia štúdia publikovaná v Toxicology Letters skúmala účinky repkového a sójového oleja na čas zrážania krvi a erytrocity (typ červených krviniek) u hypertonikov náchylných na mozgovú príhodu. Štúdia zistila, že došlo k „repkovým olejom vyvolanému skráteniu času zrážania krvi a zvýšenej krehkosti membrán červených krviniek“, ktoré môžu vyvolať mŕtvicu.

7) Zhoršuje naše detoxikačné orgány

Repkový olej ako geneticky modifikovaný potravinový produkt zaťažuje našu pečeň a obličky.

Pri skúmaní 19 rôznych štúdií zahŕňajúcich subjekty, ktoré boli kŕmené GM sójou a kukuricou počas 90 dní, sa zistilo, že GM potraviny môžu narušiť funkciu obličiek a pečene. Štúdia publikovaná v Environmental Sciences Europe zistila, že funkcia obličiek bola v citovaných štúdiách znížená o 43,5 % a funkcia pečene o 30,8 %.

Rastlinným olejom tiež chýba oxidačná stabilita, takže ak sa nespracujú, rýchlo žltnú. Výrobcovia potravín tento problém vyriešili pridaním syntetických antioxidantov ako TBHQ, BHA a BHT. Konzumácia vo veľkých dávkach môžu tieto konzervačné látky spôsobiť okrem zväčšenia pečene aj nádory pečene. Ak chcete, aby vaše detoxikačné orgány správne fungovali, vyhnite sa repkovému oleju, spracovaným potravinám s pridanými rastlinnými olejmi a iným geneticky modifikovaným produktom.

8) Môže brániť normálnemu rastu u detí.

Kyselina eruková v repkovom oleji bola hlavným dôvodom zákazu používania repkového oleja v dojčenskej výžive. Je škodlivá pre dojčatá, pretože sa nedá správne rozložiť. Predtým FDA (Food and Drug Administration) zakázala repkový olej používať v dojčenskej výžive. Teraz to už neplatí. Už niekoľko rokov sa repkový olej dostal na všeobecne akceptovaný zoznam bezpečných látok, čo znamená, že spoločnosti zaoberajúce sa dojčenskou výživou môžu vo svojej výžive použiť akýkoľvek repkový olej.

9) Spôsobuje úhyn zveri

Rozrastajúce sa repkové lány tešia poľnohospodárov, ale desia poľovníkov. Každý rok kvôli nim totiž uhynú stovky kusov srnčej zveri. Repka je na jar prvá zelená potrava, ale zvieratám neprospieva. Rastlina totiž obsahuje látky, ktoré srncom ničia pečeň, pľúca alebo nervovú sústavu. Zver potom hromadne umiera.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.