image

Míňame energiu na používanie tráviaceho ohňa. Často zabúdame na jednu zásadnú vec, žalúdok nie je stroj. Je to živý kotol. Pracuje pri teplote 37 °C. V Ajurvéde sa tomu hovorí tráviaci oheň – agni. Je to prvok, ktorý riadi všetky premeny. Hlavnou funkciou agni je trávenie, vstrebávanie a premena potravy a vnemov na energiu. Agni je hlavný zdroj života. Bez agni nie je život možný.

V Ajurvéde sa hovorí, že človek je tak starý, ako je staré jeho agni. Keď je agni v optimálnom stave, človek má zdravý imunitný systém. Keď je metabolický oheň silný, môže človek prežiť zdravý a dlhý život. Ak dôjde k spomaleniu agni, dochádza k zhoršeniu zdravotného stavu. Keď tento životne dôležitý oheň vyhasne, čoskoro nasleduje smrť.
 

Keď jete studené jedlo, jogurt práve vytiahnutý z chladničky, alebo ľadový šalát... váš žalúdok nemá inú možnosť, ako najskôr všetko zohriať. Je to VAŠA energia, ktorá sa venuje zahrievaniu chladných pokrmov. Na zvýšenie teploty musí privolať posily - jang z obličiek, oheň v slinách a niekedy aj energiu srdca.

 

Výsledok? Namiesto toho, aby si sa nasýtil, je tvoj vnútorný oheň vyčerpaný. Tak siahne po rezervách. Tým unavíte tráviaci systém. Potom sa začnú objavovať prvé príznaky z nedostatku tráviaceho ohňa, pomalé trávenie, žalúdočné kŕče, nadúvanie, ťažké dýchanie, únava..K tomu zápal gastrointestinálneho traktu, parazity, oslabená imunita. Pretože silný žalúdok je stenou proti všetkým mikróbom a iným organizmom, ktoré týmto spôsobom vstupujú do tela.

 

Ak sa tomu nevenuje pozornosť, neskôr môžu prísť hlbšie problémy, kyslosť, reflux, popáleniny, nevoľnosť, vredy, gastritída...A paradoxne - tieto výrazy sú často reakciou na prebytočný chlad, nie teplo. Čiže všetky zápalové ochorenia tráviaceho traktu sú ochorenia z chladu! Prečo? Pretože keď jete príliš studené, alebo surové jedlo, telo reaguje prehnane. Tráviaci oheň rapídne stúpa - niekedy sa dokonca "prehrieva". Vznikajú popáleniny, vrie to, príde zápal - to všetko môže vzniknúť pôvodným prebytočným chladom v žalúdku. Telo sa jednoducho snaží vyrovnať nerovnováhu.

Takže nie, smoothie na noc, zmrzlina v lete, či raw šaláty na obed a večeru nie sú vždy najlepšou voľbou pre naše zdravie. To však neznamená, že si ich nemôžete dovoliť - len to nerobte často. Ak máte radi zmrzlinu, tak si vždy potom dajte trochu zázvoru. Aj slezina sa vám poďakuje, tiež nemá rada chlad.

 

Dobrá správa je, že vášmu žalúdku môžete pomôcť a je to veľmi jednoduché. Jedzte teplé a varené jedlo. Pite teplú vodu a nápoje! Buďte hydratovaní. Začnite ráno pomaly - ako pri zapálení ohniska. Po 20. hodine sa vyhnite jedlu, žalúdok má svoj rytmus. Po tejto hodine to funguje len v obmedzenom režime. Keď mu o 21:30 pošlete ťažké jedlo, bude to spracovávať doslova celú noc. Keď cítite, že sa niečo „zaseklo“, pomáhajú jednoduché prostriedky.Teplá voda po malých dúškoch, keď cítite ťažobu, alebo kŕče. Zázvorový odvar, ktorý znovu rozpáli tráviace teplo. Teplé obklady, alebo vyhrievanú podložku na brucho po studenom, alebo ťažkom jedle, aby to pomohlo vnútornému ohňu.

 

Hlavne - variť bez prebytočnej vody. Piecť na panvici, v rúre. Samozrejme, to neznamená, že si sem tam nemôžete dať horúcu polievku. Váš tráviaci oheň pri konzumácii je plameň, ktorý vás drží pri živote. Starostlivosť o trávenie je niekedy veľmi jednoduchá - stačí znovu zapáliť oheň. Zdravie začína pochopením svojho tela.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.