image

Kvas vyrobený z ovsa je tradičný ruský nápoj.

Vzhľadom na prítomnosť biologicky aktívnych zložiek je ovsený kvas výhodou pre celý organizmus.

Do trojlitrového pohára nasypte 400-500 gramov umytého ovsu (u nás predávajú ovos nahý), môže byť aj pražený, pridajte 1-2 polievkové lyžice hrozienok, možno pridať aj 3-4 ďatle a 2-5 lyžíc medu, alebo cukru, zalejte studenou prevarenou, (prefiltrovanou) vodou, zľahka prikryte nádobu a nechajte 3-4 dni pri izbovej teplote kvasiť. Spočiatku postupne zbierajte zvrchu penu. Ak máte radi ostrú chuť kvasu, potom môžete naliať prvú časť nápoja a popíjať. Zostávajúci ovos premyte, pridajte znova med, vodu a po 2-3 dňoch kvasený nápoj znovu vylejte a vypite. Tento štartovací ovos stačí asi na 1 mesiac. Ak kvas nepijete tak často, odložte pohár do chladničky.

Hrozienka spôsobujú, že farba kvasu je tmavšia a dá nápoju chuť. Kvas vyrobený z ovsa môžu piť všetci a dokonca aj deti.

 

Ovsený kvas dokonale nahrádza rannú kávu. Vďaka škrobu, obsiahnutému v ovse dostáva človek energiu bez kofeínu.

  • Kvas sa odporúča piť diabetikom, pretože znižuje hladinu cukru v krvi.
  • Proteín obsiahnutý v ovse má priaznivý účinok na regeneráciu tkaniva a znižuje hladinu cholesterolu.
  • Má schopnosť zlepšovať metabolické procesy organizmu, rýchlo eliminuje chorobu beri-beri, nedostatok vitamínu B1 a posilňuje zubnú sklovinu.

 

Kto si chce pripraviť menšiu dávku, nech to rozpočíta napr. na polovicu.Tak aj doba štartovania sa skracuje, asi po dvoch týždňoch treba mäkké zrnko vysypať a zahrabať do zeme a pripraviť nový ovos. Kvas po viacerých dňoch kvasenia prechádza do alkoholu...

Buďte zdraví !

Z ruských zdrojov voľne preložila, pripravila a ochutnala Slaventa.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.