image

Homocysteín (Hcy) je aminokyselina obsahujúca síru, ktorá sa nachádza v telách nás všetkých. Prirodzene sa vytvára v tele ako medziprodukt pri metabolických reakciách, ktoré prebiehajú vo vnútri buniek.

Rozkladá sa dvomi metabolickými procesmi a na jeho rozklad je potrebná kyselina listová a vitamíny pyridoxín, kobalamín. Tieto látky ovplyvňujú hladinu homocysteínu v krvi. Keď ide všetko ako má, Hcy sa rýchlo odbúra, ak je však jeho metaboliznus narušený, dochádza k jeho hromadeniu, zvýšeniu hladiny v krvnej plazme a následnému poškodzovaniu buniek. Vysoká hladina homocysteínu sa pokladá za jeden z novoobjavených rizikových faktorov mnohých ochorení, najmä srdcovo-cievnych, Alzheimerovej choroby a osteoporózy. Odbúravanie homocysteínu v bunkách prebieha výhradne cestou remetylácie, ktorá je závislá na dostatočných hladinách vitamínu B12 (kobalamín), vitamínu B9 (kyselina listová) a vitamínu B6 (pyridoxín). Dodanie týchto vitamínov úpravou stravy, doplnkami výživy alebo liekmi dokážeme efektívne znižovať hladinu Hcy. Tento jednoduchý, ekonomicky nenáročný, ľahko dostupný a bezpečný postup predstavuje zaujímavú možnosť ako pristupovať k niektorým civilizačným ochoreniam, k ich diagnostike a prípadnej liečbe.

Homocysteín a srdcovo-cievne ochorenia

Súvislosť vysokej hladiny Hcy a zvýšeného rizika srdcových chorôb je dostatočne prebádaná a dnes už môžeme s istotou tvrdiť, že výrazne prispieva k vzniku ochorení ako trombóza, hypertenzia, vysoký cholesterol (ateroskleróza), arytmie, ischémia, mŕtvica. Za normálnu hladinu Hcy sa považuje 7-8 µmol/l. Vzostup Hcy o 5 umol/l zvyšuje riziko srdcovocievnych príhod až o 30%. V štúdiách sa zistilo, že dodanie spomínaných troch vitamínov v dostatočnej dávke skutočne znižuje hladinu Hcy. Dôležité však je dokázať, či takto možno liečiť cievne a iné ochorenia, alebo znížiť úmrtnosť na kardiovaskulárne komplikácie. Táto oblasť sa ďalej skúma.

Homocysteín, plodnosť, potratovosť a embryonálny vývoj

Vysoká hladina Hcy ovplyvňuje ženskú aj mužskú plodnosť. U žien pôsobí najmä na dozrievanie vajíčok a veľkosť folikulov. Vysoká hladina Hcy sa spája aj s komplikáciami v priebehu tehotenstva a vyšším rizikom výskytu vrodených vývojových vád nervovej sústavy. Obvykle ide zvýšená hladina Hcy ruka v ruke s deficitom kyseliny listovej, preto sa tehotným ženám, hlavne v prvom trimestri, odporúča užívanie kyseliny listovej. Podľa nedávnych výskumov hyperhomocysteinémia (zvýšená hladina Hcy v krvi) zvyšuje až trojnásobne riziko spontánnych potratov, poškodzuje DNA a expresiu génov, čo vedie k poruche cievneho zásobovania obalu plodu a dochádza k smrti embrya. Dôvodom je pravdepodobne kombinácia nutričných faktorov (napr nedostatok kyseliny listovej, B12 v strave) a genetických faktorov. Čo sa týka mužskej plodnosti, spermie sú najviac ohrozené voľnými radikálmi, ktoré vznikajú aj pri oxidácii Hcy.

 

Poruchy v metabolizme Hcy boli zistené u detí s autizmom (aj u rodičov týchto detí), s Downovým syndómom, u ľudí s Alzheimerovou chorobou, alebo schizofreniou. Hcy ako rizikový faktor sa skúma aj v súvislosti s rakovinou. Meranie hladiny Hcy možno využiť ako diagnostický indikátor, ukazovateľ prevencie ochorení, aj liečebný prostriedok.

Čo nám zvyšuje homocysteín?

Okrem deficitu spomínaných vitamínov (najmä B12), môže byť príčinou hyperhomocysteinemie aj ochorenie obličiek, alebo prítomnosť dedične podmieneného deficitu enzýmu MTHFR. Deficit vitamínov B12, B9 a B6 môže vzniknúť ich nedostatočným príjmom v strave (napr. vegánstvo, alkoholizmus, chyby v stravovaní), nedostatočným vstrebávaním a využítím vitamínov (napr. pri črevných ochoreniach, hypotyreodizme, obličkovom zlyhávaní), riziko zvyšuje aj fajčenie, obezita. Hcy stúpa s pribúdajúcim vekom (vo vyššom veku sa znižuje vstrebávanie vitamínu B12). V neposlednom rade môže hladinu Hcy zvýšiť užívanie niektorých liekov, antibiotík, diuretík, hormonálnej antikoncepcie a iné.

Ako znížiť zvýšený homocysteín?

V porovnaní s inými metódami liečby a liekmi, je liečba vysokého Hcy jednoduchá, lacná, nežiaduce účinky pozorujeme naozaj veľmi zriedkavo. Na prevenciu by mala stačiť dôkladná úprava jedálnička, ak vám však lekár zistí zvýšenú hladinu homocysteínu, naordinuje obvykle trojicu spomínaných vitamínov vo forme doplnkov výživy. Najlepšie je užívať každý vitamín zvlášť. Obľúbené B-komplexy neobsahujú pre tento účel dostatočné dávky vitamínov a navyše mnohé B-komplexy neobsahujú kyselinu listovú.

 

Najzdravším spôsobom, ako zvýšiť ich príjem, je jesť viac potravín, ktoré týchto živín obsahujú veľa. Zvýšením príjmu kyseliny listovej sa hladina homocysteínu dokáže dostať do normálu pomerne rýchlo. Najviac kyseliny listovej a vitamínov B obsahuje živočíšna pečeň, tá však obsahuje aj toxické látky a preto ju odborníci veľmi neodporúčajú. Veľmi dobrými zdrojmi kyseliny listovej, vitamínu B6 a B12 sú strukoviny (šošovica, cícer, väčšina druhov fazule, bôb), špargľa, špenát, obilné klíčky, brokolica a pomaranče, nachádza sa aj v zelenej listovej zelenine, šampiňónoch a paradajkách. Pamätajte, že kyselina listová nemá rada teplo a ničí sa varením a je citlivá aj na svetlo a dlhé skladovanie. Niektoré živočíšne potraviny obsahujú tiež veľa kyseliny listovej, avšak oproti rastlinným môžu mať aj veľa nepriaznivých účinkov na organizmus.

 

Užívanie výživových doplnkov s kyselinou listovou nemá žiadne vedľajšie účinky, avšak štúdie ukázali, že prijímanie veľkého množstva kyseliny listovej prostredníctvom doplnkov neznižuje riziko infarktu, mŕtvice a rakoviny, i keď hladina homocysteínu môže v niektorých prípadoch poklesnúť. „Najlepším spôsobom, ako optimalizovať zdravie je pravidelne cvičiť, jesť výživnú stravu, vyhýbať sa fajčeniu, udržiavať si zdravú váhu a myseľ.“

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.