image

Doplnkový vitamín K2 existuje v niekoľkých formách, ale najbežnejšie sú syntetický menachinón-4 (MK-4) a prírodný a prírodne identický syntetický menachinón-7 (MK-7).

MK-7 je najlepšia forma vitamínu K

Všetky vitamíny K majú podobnú štruktúru. V dôsledku toho sú menachinóny s dlhým reťazcom (najmä MK-7) najžiadanejšie, pretože sú takmer úplne absorbované (telo vyžaduje menšie dávky) a zostávajú v krvi najdlhšie. Vďaka tomu je vitamín K2 dostupný aj pre tkanivá mimo pečene, konkrétne pre kosti, tepny a mäkké tkanivá. V skutočnosti štúdie neustále ukazujú, že vitamín K2 ako MK-7 je oveľa účinnejší v porovnaní s MK-4. Nie všetky doplnky, kde je deklarovaný len vitamin K2 sú vhodné, lebo neobsahujú MK-7, prípadne menaquinone 7, alebo sú vyrobené z natto. Keďže sa vitamín K2 rýchlo vylučuje za viac ako 48 hodín a vitamín K2 MK-4 za 12 hodín, tak je plytvanie podávať (nepravidelne) nadmerné dávky, aj keď sú úplne neškodné, len sa neuložia do zásoby. Lepšie je užívať pravidelne 1-2 kapsule denne.

Akumulácia vitamínu K2 v sére

Dlhý polčas rozpadu MK-7 má za následok výrazne lepšiu akumuláciu v porovnaní s MK-4. Výskum ukazuje, že MK-7 má lepšiu absorpciu. Preto sú menšie množstvá MK-7 dostatočné na zásobovanie všetkých tkanív. MK-4 však rýchlo zmizne z obehu, zatiaľ čo MK-7 sa môže hromadiť v krvnom obehu (zostáva v tele približne 72 hodín). Preto suplementáciu MK-7 stačí užívať raz denne. Ukázalo sa, že 45 mcg/denne MK-7 postačuje na zvýšenie procesu karboxylácie a aktiváciu proteínov závislých od vitamínu K, ako je osteokalcín pre zdravie kostí a pre zdravie srdca.

Dostatočný príjem vitamínu K2 má pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém.

Kedysi sa verilo, že kalcifikácia je nezvratný proces a je výsledkom starnutia. Teraz je však známe, že akumulácia vápnika je aktívne regulovaný. Proces zahŕňajúci Matrix Gla Proteín (MGP) závislý od vitamínu K, je najsilnejší známy inhibítor vaskulárnej kalcifikácie, ktorý sa aktívne podieľa na recyklácii vápnika. Ukázalo sa, že zdravé arteriálne tkanivá obsahujú 100-krát viac vitamínu K2 ako nezdravé artérie a množstvo vápnika v artériách je rizikovým faktorom pre kardiovaskulárne zdravie. Dalo by sa povedať, že „ste taký starý ako vaše tepny“.

Rotterdamská štúdia (2004) ukazuje, že vysoký príjem vitamínu K2 – ale nie vitamínu K1 – má silný ochranný účinok na kardiovaskulárne zdravie. Konzumácia potravín bohatých na prírodný vitamín K2 (najmenej 32 mcg/deň) vedie k 50 % zníženiu arteriálnej kalcifikácie, 50 % zníženie kardiovaskulárneho rizika a 25 % zníženie mortality zo všetkých príčin.

Žiaľ, západná strava neobsahuje dostatočné množstvo vitamínu K2, takže suplementácia MenaQ7® Vitamínom K2 ako MK-7 je životaschopnou alternatívou odporúčanou odborníkmi. Dospelo sa k záveru, že vysoký príjem vitamínu K znížil stuhnutie ciev súvisiace s vekom.

Druhy srdcových chorôb, ktoré súvisia s problémami, ktoré majú dospelí, sa v skutočnosti začínajú od detstva a pri dospievaní. Zároveň obezita, cukrovka, sedavý životný štýl, fajčenie a vysoký krvný tlak sú „semená“, ktoré pripravujú pôdu pre choroby.

Žiaľ, viac ako polovicu všetkých náhlych úmrtí na kardiovaskulárne príhody – srdcové infarkty a mŕtvice – nemožno predpovedať ani vysvetliť na základe známych rizikových faktorov srdcových chorôb a stanovených kritérií, ako je krvný tlak, cholesterol v sére, fajčenie, hmotnosť a EKG. Deje sa niečo iné, čo moderná kardiológia nedokáže vysvetliť všetkými svojimi nástrojmi a testami. Napriek tomu lekárske zariadenie do značnej miery prehliada nutričné ​​vplyvy na zdravie srdca. Aj keď opakovane a významne sa ukázalo, že živiny zohrávajú úlohu v kardiovaskulárnom zdraví.“

Čo sa týka prevencie, dá sa urobiť veľa. Jednu z najlepších zbraní, ktoré máte v boji proti kardiovaskulárnym chorobám je zdravá a funkčná výživa. Zdravé tuky sú neoddeliteľnou súčasťou režimu zdravého srdca. Tie tvoria pružné a pevné bunkové steny tepien a krvných ciev, sú v strave absolútne nevyhnutné. Pridajte k tomu fyzickú aktivitu – čokoľvek od jazdy na bicykli, prechádzky po okolí, tanec, alebo len práce v záhrade sa tiež rátajú.

Živiny, ktoré sa často užívajú pre kardiovaskulárne výhody sú: horčík, Pycnogenol, extrakt z listov a kvetov hlohu, solubilizovaný extrakt z hroznových jadierok, taurín, kajenský olej, rastlinné steroly, citrusové extrakty, Koenzým Q10, omega-3 , l-karnitín, komplex vitamínu E a vitamín K2 ako MK-7. Významné sú aj vitamíny C a D majú okrem iných známych výhod aj hlboké kardiovaskulárne účinky.

Vitamíny K v živote detí

Diéty s nedostatkom vitamínu K vystavujú deti riziku, že si neskôr v živote neoptimalizujú schopnosť rastu silných kostí a potenciálne aj dobre fungujúceho kardiovaskulárneho systému. Kosti rastú a vyvíjajú sa najintenzívnejšie počas detstva a dospievania, pričom až 90 percent maximálnej kostnej hmoty sa získa do 18 rokov u dievčat a do 20 rokov u chlapcov. Bez dostatočného množstva vitamínu K na aktiváciu osteokalcínu sa nevie vápnik správne využiť na stavbu zdravých a silných kostí.

Nedávny výskum však ukázal, že väčšina detí má nedostatok vitamínu K, čo možno pripísať konzumácii väčšieho množstva spracovaných potravín a vo všeobecnosti menej potravín, ktoré sú prirodzene bohaté na vitamíny K. Keďže priemerný príjem vitamínu K v strave za posledných 50 rokov výrazne klesol, dnešný príjem je nedostatočný na optimálny vývoj kostí.

Ktoré potraviny obsahujú najviac vitamínu K2?

Správne by sme mali povedať, že v žiadnych potravinách z hypermarketu nie je obsiahnuté dosť vitamínu K2. Dostatočné množstvo je len v živočíšnych potravinách vypestovaných po domácky. Zvieratá potrebujú zelenú trávu, aby mohli vytvárať vitamín K2, ďatelinu a lucernu.

Najbohatšie potraviny sú maslo, masť, loj, jahňacie mäso, husacia a kačacia masť, vývar z kostí. Smotana, smotanové syry, menej netučné syry, tučný tvaroh, plnotučné mlieko, mäso, vnútornosti. Rastlinné tuky sú 3-5 krát chudobnejšie na vitamín K2 ako maslo z priemyselného chovu.

Príjem vitamínu K2 je napríklad nepriamo spojený s ochorením srdca u ľudí, zatiaľ čo príjem vitamínu K1 nie. Vitamín K2 je najmenej trikrát účinnejší ako vitamín K1 pri aktivácii proteínov súvisiacich s metabolizmom kostry. Táto nutričná prevaha objasňuje, prečo domorodé skupiny, ktoré študoval Dr. Weston A. Price, vynaložili toľko úsilia na získanie potravín bohatých na vitamín K2, ako orgány a tuky zvierat a sýto sfarbené oranžové maslo zo zvierat pasúcich sa na bohatých pastvinách.

 

JEDLO

VITAMÍN K2

(MCG/100G)

Natto

1103,4

(0 % MK-4)

Pasta z husacej pečene

369,0

(100 % MK-4)

Tvrdé syry

76,3

(6 % MK-4)

Mäkké syry

56,5

(6,5 % MK-4)

vaječný žĺtok (Holandsko)

32.1

(98 % MK-4)

Husacie stehno

31,0

(100 % MK-4)

Tvarohové syry

24.8

(1,6 % MK-4)

Vaječný žĺtok (Spojené štáty americké)

15.5

(100 % MK-4)

Maslo

15.0

(100 % MK-4)

Kuracia pečeň

14.1

(100 % MK-4)

Saláma

9,0

(100 % MK-4)

Kuracie prsia

8.9

(100 % MK-4)

Kuracia noha

8.5

(100 % MK-4)

Mleté hovädzie mäso (stredne tučné)

8.1

(100 % MK-4)

Slanina

5.6

(100 % MK-4)

Teľacia pečeň

5.0

(100 % MK-4)

Kyslá kapusta

4.8

(8 % MK-4)

Plnotučné mlieko

1,0

(100 % MK-4)

2% mlieka

0,5

(100 % MK-4)

Losos

0,5

(100 % MK-4)

Makrela

0,4

(100 % MK-4)

Bielok

0,4

(100 % MK-4)

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.