image

Uvarte si indický Sambar aj z našich surovín. Je to hustá polievka z dálu a zeleniny.

Je zdravý a výživný, bohatý na bielkoviny a ďalšie živiny, ako sú vitamíny, minerály. Môžete použiť jeden, alebo viac druhov zeleniny. Variácie sú nekonečné. Môžete ho servírovať s chlebom, alebo s uvarenou basmati ryžou – miska ryže sa zaleje dvomi-tromi naberačkami Sambaru. Prípadne tak, ako som to tu pripravila, ako polievku s pohánkou. Obmeny sú povolené.

 

Potrebujete :

Vopred namočiť dhal (dál), po našom strukovina, aspoň dva druhy, ale môžu byť aj tri druhy. Ja som použila čo som mala doma. Mung dál a červenú šošovicu. Oboje sa dá kúpiť v bio potravinách. Ak nemáte takú možnosť, použite červenú šošovicu a polený zelený či žltý hrach.

Mung dál je mungo fazuľka bez „zelenej šupky.“ Obidva tieto dály sa namočia asi na 20 minút. Ak máte len mungo fazuľku, môžete použiť aj takú.

Ak máte hrach, ten namočte na dlhšie a varte ho ako prvý, tiež dlhšie a potom pridajte červenú šošovicu.

Vo väčšom hrnci uvaríme asi 3-4 l vody s bobkovým listom a s dvomi lyžičkami himalájskej soli.

Mung dál a červená šošovica sa varí krátko, asi 10 minút pritom sa pozbiera pena. Keď sa uvarí do polomäkka, odstaví sa.

Rôzne druhy zeleniny, použila som to, čo som mala k dispozícii. Môžete napríklad vynechať

cibuľku, alebo pridať baklažán, špenát, zemiaky. Vhodná je aj zelená fazuľka, či tekvica. Sú to plody, ktoré práve dozreli v tomto období u našich domácich pestovateľov. Takto pripravená polievka je veľmi sýta.

Paradajky zalejte horúcou vodou a ošúpte.

Zeleninu nakrájajte na väčšie kocky, obdĺžničky alebo ako sa vám páči. Lepšie sú väčšie kusy.

Pripravte si tieto koreniny – kurkuma, mletý koriander, mletá rímska rasca, čili prášok, horčičné semienko, asafoetida – špeciálne živičné korenie, ak ho nemáte, nemusí byť, mletý kokos, tamarind a pražené maslo ghee. V chladných mesiacoch je dobré pridať aj cesnak. Teraz som ho nepoužila.

Miesto uvedenej asafoetidy, čiže čertovho lajna, môžete zameniť s ďumbierom.

 

Na panvici rozžiarte maslo ghee tak, že keď nasypete lyžičku horčičných semienok, tak prasknú, otvoria sa do belava a budú chcieť vyskočiť z panvice. Vtedy ich prikryte na chvíľu pokrievkou a znížte teplotu, aby nezhoreli.

Potom prisypte lyžičku kurkumy, pol lyžičky koriandru a rasce. Chvíľu opražte na masle, pridajte trochu čili, nemusí byť, ak pálivé neobľubujete. Asafoetidu, pol lyžičky, alebo ďumbier pol lyžičky.

Potom postupne pridajte nakrájanú zeleninu, aspoň 10 – 15 minút miešajte a opražte do hneda na strednom plameni.

Súčasne odrežte trochu tamarindu. Rastie na strome, je to kyslastá hmota, trochu pripomína mleté sušené slivky. Pôsobí ako digestívum, je príjemný na trávenie, spoľahlivo odvádza toxíny prijaté z pokrmov. Tamarindy sú strukovité plody, obsahom je aj pektín, minerály, vitamíny skupiny B, C, E, K…Pomáhajú redukovať nadváhu, čistiť zapálenú pokožku. Tradiční liečitelia používajú tamarindovú kôru, plody a listy na liečebné účely.

Ak je pre vás tamarind nedostupný, môžete použiť tri-štyri sušené slivky alebo marhule. Vopred ich namočte, uvarte a prepasírujte.

Rozvarte tamarindovú dužinu pár minút s vodou a prepasírujte.

Získanú tamarindovú šťavu...

...nalejete do hrnca s uvareným dálom a odstavte, pokým bude hotová zelenina.

Pridajte do opečenej zeleniny dve lyžice strúhaného kokosu.

Ešte pokračujte v opekaní spoločne so zeleninou asi 3-5 minút.

Hotovú zeleninu s pridaným kokosom a dvomi lyžicami pohánky pridajte do uvareného dálu, pomiešajte a priveďte k varu. Pomaly varte asi 10 minút, až pokým nie je všetko dokonale uvarené a dál rozvarený. Ku koncu ochutnajte a prisoľte himalájskou soľou.

Chutná a sýta zeleninová polievka Sambar s indickým základom a vyhotovená s našimi produktami je na tanieri. Dobrú chuť !

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.