image

Skrytý nedostatok vitamínu D je spoluzodpovedný za zlyhanie liečby mnohých závažných chorôb.

Odkazy: Odkaz 1

Je to výnimočný vitamín, ktorý sa oplatí užívať, lebo zrýchľuje aj odbúravanie vírusov. Znižuje ich životaschopnosť a replikáciu. Zároveň znižuje produkciupalových cytokínov. Nízka hladina vitamínu D súvisí so vznikom rakoviny, alergií i kardiovaskulárnych ochorení. Máme ho málo, aj keď sa opaľujeme.

Kedysi mala normálny vitamín D takmer polovica obyvateľov a dnes je to iba štvrtina. Denné odporučené hladiny vitamínu D3 sú ale naozaj veľmi nízke, pretože vychádzajú z predpokladu, že máme normálne koncentrácie vitamínu D a stačí si ich iba udržiavať. Sú podobné tým dávkam, aké dávame novorodencom - bábätkám.

Dospelému s normálnymi koncentráciami vitamínu D sa odporúča užívať od novembra do mája asi tri až štyritisíc IU – medzinárodných jednotiek. Problém nastáva v prípade deficitu, keď sú potrebné vyššie dávky, napríklad aj desaťtisíc IU denne.

Zápasíme s ťažkou globálnou pandémiou hypovitaminózy, ktorá stojí za zvýšeným počtom civilizačných ochorení. Zásadne sa zmenil životný štýl človeka. Kedysi väčšina ľudí pracovala na poliach, v otvorených priestoroch, v lesoch či na lúkach. Za posledných päťdesiat rokov sme sa všetci zavreli do kancelárií na celý deň. Od rána do večera práca, potom ideme autom na nákup, pre deti. Nemáme si kde a kedy vytvoriť vitamín D. Denná syntéza je počas väčšiny roka na nulovej úrovni.

Darmo máme krásny zimný slnečný deň. Sme nad štyridsiatou rovnobežkou, kde slnko funguje ako zdroj vitamínu D len v júni, júli, auguste a možno počas slnečného septembra. Toto slniečko nám s vitamínom D nepomôže. Vitamín D je zvláštny v tom, že na jeho tvorbu je potrebný slnečný lúč s konkrétnou vlnovou dĺžkou, respektíve iba s malým rozptylom. Tento lúč sa v apríli všetok vstrebe už v atmosfére. Slnko je nízko nad obzorom, lúč letí šikmejšie a prekonáva väčšiu hrúbku atmosféry. Na rovníku je slnko úplne nad našimi hlavami, tam je cesta lúča najkratšia a tvorí sa najviac vitamínu D.

U nás je preto možná efektívna tvorba déčka len v letných mesiacoch a aj to len vtedy, keď je slnko najvyššie, čiže na poludnie. Vôbec vám nepomôže, keď sa v krásny teplý letný večer vyberiete na prechádzku. Už od tretej popoludní je to z pohľadu tvorby vitamínu D zbytočné. Druhý dôležitý aspekt je prízemný ozón. Znečistenie, automobily, exhaláty. Žijete vo veľkomeste, ktoré je zaprášené a má veľa prízemného ozónu. Tieto faktory spôsobujú absorpciu práve tých lúčov, ktoré sú nevyhnutné na syntézu déčka. No a posledná a veľmi dôležitá vec je používanie ochranných krémov, to je absolútny zabijak pre vitamín D. Ak použijete krém s ochranným faktorom vyšším ako je tridsať, prakticky úplne zablokujete tvorbu vitamínu D.

Chronický deficit vitamínu D zvyšuje napríklad u žien riziko karcinómu prsníka, gynekologické karcinómy, u všetkých riziko karcinómu pľúc či hematoonkologických ochorení. Dáva sa do súvislosti s mnohými civilizačnými chorobami. Stačí šesť až osem minút toho správneho žiarenia.

Nejde o to sa uškvariť. Spečiem sa a hurá, to som si vyrobil veľa vitamínu D. Tak to nefunguje. Je to o malých, ale pravidelných denných dávkach. Ináč, vitamín D sa tvorí z cholesterolu a cholesterol je označovaný hádam za najväčšieho nepriateľa ľudstva, ktorému sme tiež vyhlásili vojnu. Aj cholesterol je dôležitý. V pokožke vzniká z cholesterolu predchodca vitamínu D, takzvaný prekurzor, ktorý sa mení pod vplyvom slnka viacerými postupnými krokmi. Zmes týchto ešte neaktívnych látok s cholesterolovým základom sa po chvíli na slnku minie. Preto sa stačí nechránene slniť iba pár minút. Po približne ôsmich minútach sa prekurzor vitamínu D spotrebuje a trvá ďalších 24 hodín, kým si ho telo znova pripraví. Preto sa treba vystavovať žiareniu pravidelne denne a stačí iba na krátky čas. Darmo sa opaľujete dve hodiny, viac déčka sa už nevytvorí. Ďalšia šanca je zasa až na druhý deň. Problém melanómu je problémom intenzívneho opaľovania nezvyknutej pokožky, teda práve to, čo robí väčšina zamestnaných ľudí v rozvinutých krajinách, celý rok v kancelárii a potom dva týždne na pláži.

Keď sa budeme v lete pravidelne poctivo opaľovať, vydrží nám to až do budúceho leta. V priemere však Slováci dosahujú po lete nízke hodnoty vitamínu D. Po zime, práve vtedy, keď máme všetci najnižšie koncentrácie vitamínu D, sa prejavujú všetky civilizačné choroby. Často práve starší ľudia mávajú koncentrácie déčka na jar v katastrofálnom stave. Zároveň sa u detí zvýšil výskyt rachitídy v zahraničí aj u nás.

 

Spracované podľa rozhovoru s MUDr. R. Košturiakom

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.