image

Vitamín D3 má byť pripravený tak, aby sa dobre vstrebal, preto by sa mal nachádzať vždy v oleji a s označením D3.

V strave ho hľadajte v živočíšnych zdrojoch, najmä v rybom tuku, rybom oleji. Vo vajciach je ho málo. Nosnice z veľkochovu nebehajú po slnečnom dvore. Podobne mliečne výrobky. Dojnice nechodia po lesoch a pastvinách. Intenzifikácia poľnohospodárstva a priemyselná výroba potravín nás pripravila o tento živočíšny zdroj vitamínu D. Kedysi sa hovorilo, že okolo desať až dvadsať percent vitamínu vieme nahradiť potravinami, ale dnes to vyzerá, že nám už nestačia. Jednoznačne najviac ho má tresčia pečeň vo vlastnom oleji a najmä ten olej, čo väčšina ľudí vyhodí do koša, lebo smrdí. Dnes je módne vegetariánstvo, semienka, huby, ale tam sú mizivé koncentrácie vitamínu D3.

Vitamín D3 pozitívne ovplyvňuje celistvosť slizníc. Sliznice sú prvá bariéra medzi vonkajším svetom a tým naším, vnútorným. Je to veľmi dôležité, hoci každý sa hneď zaujíma o imunitu. Imunita je symbolom zdravia, ale imunita je až za tou bariérou. Predstavte si dom. Máte strechu postavenú zo škridiel. Imunita sídli na povale. Škridle, to sú bunky sliznice. Keď máte deravú strechu, tak na povale to vyzerá hrozne. Niekedy stačí opraviť len tú strechu a imunita na povale je celkom v pohode. Preto musíme mať istotu, že máme v poriadku strechu, aby nám tam nezatekalo.

Vitamín D3 opravuje sliznicu, lebo má veľmi podobnú štruktúru ako kortikoidy. Mnohí odborníci preto zaraďujú vitamín D3 k hormónom. Tento hormón poskytuje informáciu DNA každej jednej bunke v našom tele, čo má a mená robiť, napojením sa na jej malé receptory nazývané VDR – vitamín D Receptory. Je nastavený tak, aby kontroloval funkciu približne 1 000 rôznych génov. Vedci však tento šťastný hormón označili za vitamín a odvtedy je jeho dôležitosť pre naše zdravie a život utláčaná do úzadia. Okrem toho, že pomáha so vstrebávaním vápnika do kostí, na vitamíne D3 nie je nič mimoriadne. Primárne ide o molekulárnu informáciu pre DNA našich buniek, bez ktorej by sme nemohli existovať! A čo je teda táto informácia? V prvom rade hovorí našej DNA, že slnko svieti. Je to tak jednoduché a zároveň životne dôležité pre všetky fyziologické procesy v tele! V druhom rade je veľmi účinný v boji proti rôznym chorobám.

Vitamín D3 vplýva na imunitu tak, že podporuje typy obrany, ktoré máme prirodzene vrodené a dáva do rovnováhy fungovanie celého imunitného systému. Dnes je imunitný systém zbláznený. Zasahuje tam, kde netreba a nezasahuje vtedy, keď treba. Bojuje s peľom, hoci peľ nie je nebezpečný, na druhej strane nedokáže účinne ukončiť infekcie. Vitamín D3 imunitu napráva. Pričom opravuje sliznicu, prvú bariéru, ktorá nás chráni pred ochoreniami. 

V súčasnom prostredí a životnom štýle sa imunitný systém nevyvíja normálne. Napríklad, príde bakteriálna infekcia. Imunitný systém potrebuje čas, aby si baktériu rozobral, potrebuje si ju prečítať, naučiť sa ju, aby si ju dobre zapamätal a nabudúce vedel rýchlo zareagovať. To je jeho úloha. No ale my mu tú baktériu na druhý – tretí deň zoberieme. Podáme antibiotiká, čím ju zabijeme a baktéria sa stratí. Ako sa ju má naučiť? Imunitný systém ju potrebuje študovať aspoň dva týždne. Nikdy mu nedáme šancu doštudovať to dokonca. To máte ako knižku. On začne pekne na prvej strane, dôjde na pätnástu a vy mu tú knižku zoberiete a zabuchnete. On sa s baktériou znova stretne o pár týždňov. Je to totiž tá istá baktéria, čo koluje napr. v škôlke medzi deťmi. Znova začne čítať tú istú knižku, znova sa dostane na pätnástu stranu a buch.

Imunitný systém je rovnaký, ako ho mali naši predchodcovia. Sú to tie isté bunky, tie isté gény, toto všetko je v ňom napísané. Problém je v tom, že tam nemáme nahrané všetky informácie ako naši predkovia. My sme nedočítali tie knižky, lebo mu „pomáhame“ a on je potom hlúpy. Snažíme sa opakovať po prírode, čo je v nej tisíckrát dokonalejšie. Ten náš spôsob je teda nedokonalý.

Vitamín D3 má potvrdený preventívny účinok. Musí sa užívať dlhodobo, aby bol jeho stav dlhodobo vyrovnaný a aby ho mal organizmus k dispozícii, keď ho potrebuje. Je to vitamín rozpustný v tuku. Keď máte ťažký deficit a prijmete desaťtisíc jednotiek, okamžite sa uloží do tukových zásob. Nárazové užívanie funguje pri vitamíne C. Ten je, naopak, rozpustný vo vode a keď ho užijete vo veľkých dávkach, tak je naozaj vo všetkom, čo obmýva bunky. Déčko ale nie je beh na krátke trate, aby sme boli v rovnovážnom stave tak sa veľmi pomaličky sa vytvárajú jeho zásoby.

Nízke hladiny vitamínu D3 tiež vedú ku zvýšenej náchylnosti na chrípkové ochorenia (a k následnému uskladňovaniu energie počas preležaných dní v posteli), k artritíde (a k následnému uskladňovaniu vápnika do miest, kam nepatrí). Nízka hladina vitamínu D3 je teda signálom, že nie je slnko, je zima a telo má hybernovať a nie regenerovať sa. Preto ľudia s nízkou hladinou vitamínu D hybernujú stále a dlhodobo a nikdy nedochádza k procesom regenerácie. Choroby sú prejavom zimnej hybernácie, ktorá trvá celý rok.

Tými sú : autizmus, astma, cukrovka, vážna hypoglykémia, chronické rany, skleróza multiplex, lupus, obličkové a pľúcne ochorenia, 17 druhov rakoviny, glaukóm, makulárna degenerácia, Chronova choroba, Syndróm podráždeného čreva (IBS), zvýšený krvný tlak, reumatoidná artritída, schizofrénia, alergie, tuberkulóza, srdcové ochorenia, vredy, zubné kazy, Parkinsonova choroba, porážky, psoriáza, lupiny vo vlasoch, všetky komplikácie spojené s tehotenstvom, migrény, menštruačné kŕče, PMS (predmenštruačný syndróm), kardiovaskulárne a veľa ďalších!

Akékoľvek bežné ľudské ochorenie sa zdá byť spojené s nízkou hladinou vitamínu D3 v krvi! Všetky môžu byť potenciálne vyliečené vysokými dávkami. Dôležité je si uvedomiť, že vitamín D3 nepracuje samostatne, ale v harmónii s inými výživovými látkami sú to najmä vitamín K2-MK7, horčík a zinok vo forme citrátu, bór a vitamín A.

Nedávno boli publikované výborné štúdie, ktoré jasne dokázali, že pravdepodobnosť smrti presne koreluje s vitamínom D. Bolo aj vyrátané, že pravidelnou aplikáciou vitamínu D by zdravotníctvo ušetrilo 17 percent nákladov a mnohí pacienti mohli žiť !

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.