image

Alexander Timofejevič Ogulov – profesor a doktor ľudovej medicíny, je prezidentom Profesionálnej Asociácie viscerálnych terapeutov a generálnym riaditeľom Učebno-liečebného centra Predteča. Zakladateľ a výskumník viscerálnej terapie – masáž brucha – masáž vnútorných orgánov cez prednú stenu brucha. Začiatok profesionálneho výskumu v oblasti viscerálnej terapie od roku 1985. Má viac ako 20 000 prívržencov v mnohých krajinách sveta.

Odkazy: Odkaz 1

Projekčné zóny vnútorných orgánov sa nachádzajú na koži, svaloch, kostiach, okostici a väzive. Na koži sa môžu prejaviť opuchnutím, svrbením, začervenaním, psoriázou, mykózou, rôznymi vyrážkami a pod. Na svaloch sa prejavujú kŕčami, zväčšenými uzlinami, zvýšenou citlivosťou a bolestivosťou. V prípade okostice pociťujeme bolesť, zvýšenú citlivosť a môže sa objaviť aj zápal. Na cievach sa môžu prejaviť bolesťami, zužovaním ciev a kŕčmi. Narušenie štítnej žľazy, žalúdok, žlčník, pečeň, srdce, pankreas, pľúca, ľadviny a ďalšie orgány spôsobujú rôzne svoje prejavy na tele človeka. Zistite, za čo sú ktoré zóny zodpovedné!

  1. Poruchy štítnej žľazy. Projekčné zóny sa nachádzajú v oblasti krku na okostici. Bolesti v tejto oblasti poukazujú na narušenie krvného obehu štítnej žľazy.
  2. Žalúdok (veľké zakrivenie). Projekčná plocha je na svale zvanom zdvíhač hlavy na ľavej strane krku. Prejavuje sa bolesťami a zvýšením svalového napätia.
  3. Dvanástnik. Oblasť spojenia zdvíhača hlavy a ľavej kľúčnej kosti. Prejavuje sa bolesťami okostice a svalov.
  4. Angina pectoris. Oblasť uprostred hrude. Prejavuje sa bolesťou okostnice pri dotyku.
  5. Pankreas. Odrazí sa na ľavej strane v oblasti nad kľúčnou kosťou, bližšie ku krku. Prejavuje sa bolesťami a kŕčami v danej oblasti. Často sa odrazí aj v oblasti ľavej ruky, srdca, hornej časti pľúc a hrdla.
     
  6. Oslabenie imunitného systému. Odrazí sa uprostred hrude vo výške bradaviek. Prejavuje sa bolesťami pri dotyku.
  7. Srdcová nedostatočnosť. Zóna pod ľavou kľúčnou kosťou v oblasti hrudného svalstva nad prvým rebrom. Prejavuje sa bolesťami svalov pri dotyku.
  8. Slezinová kapsula. Zóna na skupine svalov v oblasti ľavého pleca. Prejavuje sa bolesťami kĺbu a kĺbneho puzdra.
  9. Prolaps mitrálnej chlopne. Zóna na pravej strane veľkého prsného svalu, laterálne k oblasti ľavého ramenného kĺbu. Prejavuje sa bolesťami pri dotyku.
  10. Poruchy prekrvenia ramenného kĺbu. Zóna na povrchu prednej strany hlavice ramenného kĺbu. Odrazí sa bolesťou v tejto oblasti.
     
  11. Srdcová ischémia. Zóna sa nachádza na brušnej dutine v oblasti predného pílovitého svalu. Z hľadiska patológie – bolestivosť okostice a svalov. Nachádza sa na prvej bočnej línii hrude v úrovni medzi štvrtým a piatym rebrom na svaloch a okostici rebier.
  12. Srdcový rytmus. Zóna na ľavej časti hrude v oblasti medzi štvrtým a piatym rebrom. Prejavuje sa bolesťou v tejto oblasti a narušením srdcového rytmu.
  13. Parenchým sleziny. Body sa nachádzajú na rebrovom oblúku naľavo od mečovitého výbežku k bočnej línii. Prejavuje sa bolestivosťou rebier, ktoré sa nachádzajú v tejto oblasti a výskytom chrupaviek na rebrovom oblúku.
  14. Žalúdok (veľké zakrivenie). Zóna sa nachádza na koži na vonkajšej časti ramena. Prejavuje sa drsnou pokožkou („husou kožou“) a pigmentáciou (pri plesňovej infekcii).
  15. Pankreas. Zóna sa nachádza na bočnej strane brušnej dutiny medzi 8. a 10. rebrom a na medzirebrových svaloch na ľavej bočnej línii. Taktiež na svaloch prednej steny brucha na úrovni línie rozdelenia prvej a druhej časti, ak priestor medzi pupkom a mečovitým výbežkom rozdelíme na tri časti (začiatok počítania častí od pupku). Prejavuje sa bolestivosťou a zvýšenou citlivosťou svalov v týchto oblastiach.
     
  16. Ľavá oblička. Zóna sa nachádza na spodnej tretine vnútornej strany ľavého pleca. Prejavuje sa bolestivosťou svalov v tejto oblasti a tiež okostice ramennej kosti.
  17. (A, E) – vaječníky, (B, D) – vajcovody, C – maternica (ženy), (A, E) – semenníky, (B, C, D) – prostata (muži). Zóna sa nachádza na okostici lonovej kosti. Prejavuje sa jej bolestivosťou pri dotyku.
  18. Zostupný tračník hrubého čreva. Zóna sa nachádza na ľavej ruke v oblasti na svaloch medzi ramenom a vretennou kosťou vo vrchnej tretine pri ramene. Tiež na povrchu predných šikmých brušných svalov a na priečne pruhovaných svaloch brucha. Prejavuje sa bolestivosťou svalov pri dotyku.
  19. Radiálne nervy (osteochondróza krku). Zóna sa nachádza pri radiálnom nerve v blízkosti ramena na ľavej ruke. Čím silnejšie je zvieranie v oblasti chrbtových stavcov, tým ďalej smerom k zápästiu pociťujeme bolesť v nervovom vlákne.
  20. Parenchyma ľavej obličky. Zóna sa nachádza na okostici hrebeňa bedrovej kosti. Prejavuje sa bolestivosťou pri dotyku.
     
  21. Stredový nerv (osteochondróza krku). Zóna sa nachádza pozdĺž stredového nervu na predlaktí ľavej ruky. Čím silnejšie je zvieranie v oblasti chrbtových stavcov, tým ďalej smerom k zápästiu pociťujeme bolesť v oblasti daného nervu.
  22. Lakťový nerv (osteochondróza krku). Zóna sa nachádza pozdĺž lakťového nervu na predlaktí ľavej ruky. Čím silnejšie je zvieranie v oblasti chrbtových stavcov, tým ďalej smerom od ramena k zápästiu pociťujeme bolesť v oblasti daného nervu.
  23. Časť predlaktia so zónami šiestich orgánov. Nachádza sa na prvej tretine predlaktia ľavej ruky na povrchu okostice distálneho konca vretennej kosti. Prejavuje sa bolestivosťou orgánov, ktoré majú projekčné zóny v danej oblasti.
  24. Ľavé pľúca. Zóna sa nachádza na začiatku veľkého palca a na jeho článkoch. To znamená v oblasti krátkeho svalu a svalu ohýbača palca ľavej ruky, kĺbov a konca palca.
  25. Artróza ľavého bedrového kĺbu. Zóna sa nachádza v hornej vonkajšej časti ľavého bedra, povyše bedrovej kosti, nad oblasťou krčka stehennej kosti. Prejavuje sa bolesťou kĺbneho puzdra a zhoršenou pohyblivosťou kĺbu.
     
  26. Maternica, prostata. Zóna sa nachádza na vnútornej vrchnej strane bedra, bližšie k Hesselbachovmu trojuholníku, pozdĺž bedrovej tepny. Prejavuje sa bolesťami pozdĺž ciev a tiež bolesťami svalov v tejto oblasti pri dotyku. Tiež sa môžu vyskytnúť rôzne kožné ochorenia, vrátane papilomatózy.
  27. Narušenie krvného obehu v ľavej nohe, artróza bedrového kĺbu. Zóna sa nachádza na vnútornej strane vrchnej tretiny ľavého bedra. Prejavuje sa bolesťami okostice bedrovej kosti a priľahlých svalov.
  28. Artróza ľavého bedrového kĺbu. Projekčné zóny sa nachádzajú v strede povrchu ľavého bedra, od oblasti krčka stehennej kosti ku kolennému kĺbu. Prejavuje sa bolesťami okostice holennej kosti a svalov, ktoré ju pokrývajú.
  29. Sexuálne poruchy. Projekčné zóny sa nachádzajú na vrchnej časti vnútra ľavého bedra vpredu, od Hesselbachovho trojuholníka smerom dopredu k bedrovej tepne. Prejavuje sa bolesťami pozdĺž ciev a svalov v tejto oblasti pri dotyku.
  30. Artróza ľavého kolenného kĺbu. Zóny sa nachádzajú od skrížených väzov, cez svaly vnútornej zadnej strany ľavého bedra, až k rozkroku. Prejavuje sa bolesťou väzov a oblastí v ich blízkosti, a tiež bolesťou svalov vnútornej zadnej strany ľavého bedra.
     
  31. Chvost a telo pankreasu. Projekčné zóny sa nachádzajú na dolnej tretine ľavého bedra v oblasti stehenných svalov. Prejavuje sa bolestivosťou svalov pri dotyku.
  32. Artróza ľavého kolenného kĺbu. Porjekčné zóny sa nachádzajú na vnútornej strane hlavice holennej kosti ľavej nohy a jej okostice. Prejavuje sa bolestivosťou okostice pri dotyku.
  33. Žalúdok (veľké zakrivenie). Zóny sa nachádzajú na vrchnej tretine holennej kosti, smerom dole po prednej strane bokom. Presnejšie na prednej strane lýtkového svalu ľavej nohy. Prejavuje sa bolestivosťou svalov pri dotyku.
  34. Narušenie krvného obehu v ľavej nohe. Zóny sa nachádzajú na prednej vnútornej strane ľavej holene v hornej tretine, smerom dole k holennej kosti, až po lýtkový sval. Prejavuje sa bolesťami svalov pri dotyku.
  35. Dolná časť žlčníka. Projekčné zóny sa nachádzajú vo vrchnej tretine od hornej hlavice ihlice (kosti) po vonkajší členok, smerom dole po vonkajšej prednej strane holene ľavej nohy. Prejavuje sa bolesťami svalov pri dotyku.
     
  36. Krkva dvanástnika. Zóny sa nachádzajú v spodnej časti vrchnej tretiny holennej kosti, smerom dole po vonkajšej prednej strane, alebo presnejšie, po prednom lýtkovom svale na holeni ľavej nohy. Prejavuje sa bolesťami svalov pri dotyku.
  37. Telo žlčníka. Zóny sa nachádzajú v druhej tretine oblasti, vedúcej od hornej hlavice ihlice po vonkajší členok, smerom dole po vonkajšej prednej strane holene ľavej nohy. Prejavuje sa bolesťami svalov pri dotyku.
  38. Krčok žlčníka. Projekčné zóny sa nachádzajú v dolnej tretine plochy, ktorá sa tiahne od hornej hlavice ihlice k vonkajšiemu členku, smerom dole po vonkajšej prednej strane holene ľavej nohy. Prejavuje sa bolesťami svalov pri dotyku.
  39. Artróza členkového kĺbu. Projekčné zóny sa nachádzajú na prednej bočnej a vnútornej línii kĺbnej chrupavky. Prejavuje sa bolestivosťou okostice ľavého členkového kĺbu pri dotyku.
  40. Poruchy ľavej obličky. Zóny sa nachádzajú v spodnej časti ľavého chodidla a v časti ohýbačov prstov medzi ohýbačmi štvrtého prsta a malíčka. Prejavuje sa boleťami svalov, väzov a okostice kostí chodidla v danej oblasti.
     
  41. Ľavá polovica močového mechúra. Zóny sa nachádzajú na nechtovom lôžku malíčka a na palci. Nechty môžu byť narušené plesňovou infekciou, alebo problémami s kožou palca. Články môžu byť citlivé na dotyk.
  42. Žlčník. Nechtové lôžka tretieho a štvrtého prsta ľavej nohy. Nechty môžu byť narušené plesňovou infekciou alebo problémami s pokožkou. Články prstov môžu byť citlivé na dotyk.
  43. Žalúdok (veľké zakrivenie). Zóny na nechtovom lôžku druhého prsta ľavej nohy alebo na palci. Pri problémoch so žalúdkom sa na nechte vyskytuje plesňová infekcia a články prsta sú citlivé na dotyk.
  44. Pankreas. Zóny sa nachádzajú na nechtovom lôžku palca ľavej nohy a na samom palci. Pri problémoch sa môže vyskytnúť plesňová infekcia, články palca sú citlivé a môže dôjsť k jeho deformácii.
  45. Pohlavné orgány. Zóny sa nachádzajú v dolnej tretine holene pravej a ľavej nohy, na vnútornom povrchu holennej kosti a na členku. Prejavuje sa boleťami pri dotyku. Sprava – pravý vaječník u žien, u mužov – pravá genitália a pravá časť prostaty. Zľava – ľavý vaječník u žien, u mužov – ľavá genitália a ľavá časť prostaty.
     
  46. Artróza členkového kĺbu. Projekčné zóny sa nachádzajú na vnútornej bočnej línii kĺbnej chrupavky ľavého a pravého členkového kĺbu. Prejavuje sa bolestivosťou okostice pri dotyku.
  47. Močový mechúr. Zóny sa nachádzajú na vnútornej časti päty pod členkom ľavej a pravej nohy. Prejavuje sa bolestivosťou okostice pri dotyku.
  48. Pečeň. Zóny na nechtovom lôžku palca pravej nohy alebo na samom palci. Pri problémoch je necht napadnutý plesňovou infekciou, články sú na dotyk bolestivé a môže dôjsť k deformácii.
  49. Žlčníkové kamene. Špecifický výrastok na koži na boku palca pravej nohy. Vytvára sa pri zhustnutí žlče a za prítomnosti kameňov v žlčníku.
  50. Žalúdok (malé zakrivenie). Zóny sa nachádzajú na nechtovom lôžku druhého prsta pravej nohy alebo na samom prste. Pri problémoch so žalúdkom je necht napadnutý plesňovou infekciou a články sú bolestivé na dotyk.
     
  51. Žlčník. Nechtové lôžka tretieho a štvrtého prsta pravej nohy. Pri problémoch so žlčníkom sú nechty napadnuté plesňovou infekciou, na ktorú je náchylná aj koža prstov. Články prstov sú často bolestivé na dotyk.
  52. Pravá polovica močového mechúra. Projekčné zóny sa nachádzajú na nechtovom lôžku malíčka a na palci pravej nohy. Pri problémoch s mechúrom sú necht aj koža palca náchylné na plesňové infekcie a články sú citlivé na dotyk.
  53. Pravá oblička. Projekčné zóny sa nachádzajú na spodnej strane pravého chodidla, pri ohýbačoch prstov a v medzere medzi ohýbačmi štvrtého prsta a malíčka. Prejavuje sa bolestivosťou svalov, väzov a okostice kostí v tejto oblasti.
  54. Artróza pravého členkového kĺbu. Projekčné zóny sa nachádzajú na prednej bočnej a vnútornej línii kĺbnej chrupavky. Prejavuje sa bolestivosťou okostice pravého členkového kĺbu pri dotyku.
  55. Žlčovody. Zóny sa nachádzajú v dolnej tretine plochy, ktorá sa tiahne od hornej hlavice ihlice k vonkajšiemu členku, smerom dole po vonkajšej prednej strane holene pravej nohy. Prejavuje sa bolesťami svalov tejto oblasti pri dotyku.
     
  56. Telo žlčníka. Zóny sa nachádzajú v druhej tretine plochy, ktorá sa tiahne od hornej hlavice ihlice k vonkajšiemu členku, smerom dole po vonkajšej prednej strane holene pravej nohy. Prejavuje sa bolestivosťou svalov v tejto oblasti pri dotyku.
  57. Krkva dvanástnika. Projekčné zóny sa nachádzajú v spodnej časti vrchnej tretiny holennej kosti smerom dole po vonkajšej prednej strane, alebo presnejšie, po prednom lýtkovom svale na holeni pravej nohy. Prejavuje sa bolesťami svalov pri dotyku.
  58. Dno žlčníka. Zóny sa nachádzajú na vrchnej tretine plochy, ktorá sa tiahne od hornej hlavice ihlice k vonkajšiemu členku, smerom dole po vonkajšej strane holene pravej nohy. Prejavuje sa bolestivosťou svalov v tejto oblasti pri dotyku.
  59. Prekrvenie pravej holene. Zóny sa nachádzajú na vnútornej prednej časti holene pravej nohy vo vrchnej tretine, smerom dole od holennej kosti po ihlicu. Prejavuje sa bolestivosťou svalov v tejto oblasti pri dotyku.
  60. Žalúdok (malé zakrivenie). Projekčné zóny sa nachádzajú v hornej tretine holennej kosti, smerom dole po prednej bočnej strane, alebo presnejšie, po prednom lýtkovom svale holene pravej nohy. Prejavuje sa bolestivosťou svalov v tejto oblasti pri dotyku.
     
  61. Artróza pravého kolenného kĺbu. Projekčné zóny sa nachádzajú na vnútornej strane povrchu holennej kosti pravej nohy na okostici. Prejavuje sa bolestivosťou okostice pri dotyku.
  62. Hlava a telo pankreasu. Projekčné zóny sa nachádzajú na spodnej tretine pravého bedra v oblasti stehenných svalov. Prejavuje sa bolestivosťou svalov v tejto oblasti pri dotyku.
  63. Artróza pravého kolenného kĺbu. Zóny sa nachádzajú od skrížených väzov, cez svaly vnútornej zadnej strany pravého bedra, až k rozkroku. Prejavuje sa bolesťou väzov a oblastí v ich blízkosti, v ktorých sa body nachádzajú.
  64. Nedostatočné prekrvenie pravej nohy, artróza bedrového kĺbu. Zóny sa nachádzajú na vnútornej strane hornej tretiny pravého bedra. Prejavuje sa bolestivosťou okostice bedrovej kosti a svalov priliehajúcich k tejto oblasti.
  65. Sexuálne poruchy. Projekčné zóny sa nachádzajú na vrchnej prednej časti pravého bedra, od Hesselbachovho trojuholníka smerom dopredu k bedrovej tepne. Prejavuje sa bolesťami pozdĺž ciev a svalov v tejto oblasti pri dotyku.
     
  66. Maternica, prostata. Projekčné zóny sa nachádzajú na vnútornej hornej časti pravého bedra, bližšie k Hesselbachovmu trojuholníku, pozdĺž bedrovej tepny. Prejavuje sa bolesťami pozdĺž ciev a tiež bolesťami svalov v tejto oblasti pri dotyku. Tiež sa môžu vyskytnúť rôzne kožné ochorenia, vrátane papilomatózy.
  67. Artróza pravého bedrového kĺbu. Projekčné zóny sa nachádzajú na prednom bočnom povrchu pravého bedra, od oblasti krčka stehennej kosti smerom ku kolennému kĺbu. Prejavuje sa bolestivosťou okostice holennej kosti a svalov, ktoré ju pokrývajú.
  68. Artróza pravého bedrového kĺbu. Zóny sa nachádzajú vo vrchnej vonkajšej časti pravého bedra, povyše bedrovej kosti, nad oblasťou krčka stehennej kosti. Prejavuje sa bolesťami v danej oblasti a sťaženou pohyblivosťou kĺbov.
  69. Pravé pľúca. Zóny sa nachádzajú na začiatku palca a na jeho článkoch, t. j. v oblasti krátkych svalov a svalov ohýbačov palca ľavej ruky. Pri problémoch s pľúcami sa objavujú komplikácie so žilami, deformácie kĺbu, a tiež deformácie nechtového lôžka.
  70. Pásmo oslabenia funkcie orgánov. Nachádza sa na prvej tretine predlaktia pravej ruky na povrchu okostice distálneho konca vretennej kosti. Prejavuje sa bolestivosťou okostice a orgánov, ktoré majú projekčné zóny v danej oblasti.
     
  71. Radiálne nervy (zvieranie krčnej chrbtice). Projekčné zóny sa nachádzajú pozdĺž radiálnych nervov predlaktia pravej ruky. Čím viac je krčná chrbtica zvieraná, tým ďalej pociťujeme bolesť nervových vlákien smerom k zápästiu.
  72. Parenchyma pravej obličky. Zóny sa nachádzajú na okostici hrebeňa pravej bedrovej kosti. Prejavuje sa bolesťami v tejto oblasti pri dotyku.
  73. Slepé črevo. Projekčné zóny sa nachádzajú na prednej stene brucha sprava na spodnej strane pupka, na línii nachádzajúcej sa medzi pupkom a hrebeňom bedrovej kosti. Stenóza slepého čreva sa odrazí bolesťou v oblasti srdca a žalúdka. Pri dotyku nastáva problém s bolestivosťou a pevnosťou tkanív v danej oblasti.
  74. Vzostupný tračník hrubého čreva. Projekčné zóny sa nachádzajú na pravej ruke v oblasti na svaloch medzi ramenom a vretennou kosťou vo vrchnej tretine predlaktia. Tiež na povrchu predných šikmých brušných svalov a na priečne pruhovaných svaloch brucha. Prejavuje sa bolestivosťou svalov pri dotyku.
  75. Lakťový nerv (zvieranie krčnej chrbtice). Zóny sa nachádzajú pozdĺž lakťového nervu na predlaktí pravej ruky. Čím silnejšie je zvieranie cievnych vlákien v oblasti krčnej chrbtice, tým ďalej smerom od ramena k zápästiu pociťujeme bolesť v oblasti daného nervu.
     
  76. Stredový nerv (zvieranie krčnej chrbtice). Projekčné zóny sa nachádzajú pozdĺž stredového nervu na predlaktí pravej ruky. Čím viac je krčná chrbtica zvieraná, tým ďalej pociťujeme bolesť smerom k zápästiu.
  77. Nedostatočné prekrvenie panvy. Projekčné zóny sa nachádzajú medzi druhou a treťou tretinou časti brucha medzi pupkom a lonovou kosťou. Prejavuje sa bolesťou brucha pri stláčaní.
  78. Tenké črevo. Zóny sa nachádzajú na bruchu okolo pupka. Pri komplikáciách sa prejavuje bolesťou pri dotyku.
  79. Poruchy pravej obličky. Zóny sa nachádzajú na spodnej tretine vnútorného povrchu pravého ramena. Prejavuje sa bolestivosťou svalov v tejto oblasti a tiež bolestivosťou okostice kostí.
  80. Žalúdok (malé zakrivenie). Zóny sa nachádzajú na koži vonkajšej časti pravého ramena. Prejavuje sa drsnou pokožkou („husou kožou“) a pigmentáciou (pri plesňovej infekcii).
     
  81. Žlčník. Projekčné zóny na prednej stene brucha napravo v oblasti pod rebrami. Prejavuje sa bolesťami, a to nie len pri dotyku, ale aj v pokoji. Pri plesňovej infekcii sa v tejto oblasti objaví pigmentácia.
  82. Parenchyma pečene. Projekčné zóny sa nachádzajú na rebrovom oblúku naľavo od mečovitého výbežku k bočnej línii. Prejavuje sa bolestivosťou rebier, ktoré sa nachádzajú v tejto oblasti a výskytom chrupaviek na rebrovom oblúku.
  83. Automatika dýchania. Prejavuje sa na pravej časti hrude, na línii, ktorá rozdeľuje štvrté a piate rebro. Prejavuje sa bolesťami v tejto oblasti. Pri zraneniach je automatika dýchania narušená.
  84. Nedostatočné prekrvenie pravého ramenného kĺbu (zvieranie krčnej chrbtice). Zóny na povrchu prednej strany hlavice ramenného kĺbu. Prejavuje sa bolesťami v tejto oblasti.
  85. Gastritída, žalúdok. Projekčné zóny sa nachádzajú na mečovitom výbežku. Pri problémoch sa objaví bolestivosť okostice. Niekedy sa v danej oblasti objavia aj znamienka a papilómy (nezhubné nádory, vyrastajúce z povrchu slizníc).
     
  86. Pečeňová kapsula. Zóny sa nachádzajú na deltovom svale v oblasti pravého ramena. Prejavuje sa bolesťami v oblasti kĺbu a kĺbneho puzdra pri zväčšovaní kapsuly.
  87. Respiračné zlyhanie. Zóny na svaloch v oblasti pod pravou kľúčnou kosťou nad prvým rebrom. Prejavuje sa boletivosťou svalov v tejto oblasti pri dotyku.
  88. Žlčník. Projekčné zóny sa nachádzajú nad pravou kľúčnou kosťou. Prejavuje sa bolesťami svalov v tejto oblasti.
  89. Krkva dvanástnika. Oblasť spojenia zdvíhača hlavy s pravou kľúčnou kosťou. Prejavuje sa bolestivosťou okostice a svalov.
  90. Žalúdok (malé zakrivenie). Projekčné zóny na pravej strane zdvíhača hlavy. Prejavuje sa bolesťami a zvýšením napätia svalov.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.